Zuid-Amerika: Chávez (laatste keer in person), cadeautjes, crisisjournalistiek

Foto: flickr.com/arteurbana
Serie:

ELDERS - Deze week uit Zuid-Amerika het overlijden van icoon Chávez, macabere cadeautjes in Sao Paulo en rampenjournalistiek: zijn de media te hijgerig in rampgebieden, en waarom?

Het grootste nieuws deze week kwam een halve dag na de vorige post: de dood van Chávez. Buzzfeed verzamelde de zeventien “meest buitensporige” citaten van El Comandante. Hoewel, zoals een reageerder terecht aangeeft, voor sommige quotes de buitensporigheid vooral erin zit dat Buzzfeed dat etiket erop plakt.

Het tweede opmerkelijke nieuws komt uit Brazilië. Daar zijn in Sao Paulo bij Mormoonse tempels en ambassades in totaal zeven in rood cadeaupapier verpakte menselijke schedels gevonden. Op beelden van beveiligingscamera’s was een vrouw te zien die de schedels neerlegde. Is het een ritueel? Wat is het verband tussen de Russische, Zuid-Afrikaanse en Tsjechische ambassade – die er allemaal een ontvingen? Mysterie, mysterie.. De Huffington Post heeft als terzijde een mooie fotoserie van versierde schedels uit een Boliviaanse cultus.

Tot slot een langere meta-bijdrage van The Frontline Club, over rampenjournalistiek – en of (en waarom) journalisten soms te snel weer verdwijnen naar de volgende ramp, als variant van ‘de waan van de dag’. Hij mag in deze Zuid-Amerikaanse Elders want het gaat mede over Haïti. Overigens doneerde Bill Clinton’s stichting deze week ook nog US$700.000 aan projecten op het eiland.

Reacties (2)

#1 A. de Man

Haiti in Zuid-Amerika? Niet volgens wikipedia in ieder geval (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Amerika).

Niet getreurd, rampen genoeg in Z-Amerika: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Disasters_in_South_America

  • Volgende discussie
#2 Richard

Nou, ik ben blij dat’ie de pijp uit is. Nu nog de broertjes castro en de kimmen en hupsakee: staat de wereld er weer een heel stuk beter voor.

  • Vorige discussie