Zomerquote | Vrouwen in de Holocaust

zomerquotes3 “The Nazi killing machine was undoubtedly a male-dominated affair. But according to new research, the participation of German women in the genocide, as perpetrators, accomplices or passive witnesses, was far greater than previously thought.”
(New York Times)

Ilse Koch en Irma Grese waren weliswaar beruchte kampwachten. Maar de deelname van vrouwen aan de Holocaustmachine werd toch altijd als een uitzondering gezien. Nieuwe onderzoeksbevindingen laten zien dat het toch ietsje anders lag. Wendy Lower, een Amerikaanse onderzoekster die in München woont, heeft de aandacht gevestigd op bijvoorbeeld gewone Duitse vrouwen die uit eigen beweging naar de bezette gebieden in het oosten gingen, waar openlijk genocide bedreven werd. ‘Duizenden zou een conservatieve schatting zijn,’ aldus Lower. De meesten kregen geen bloed aan hun handen, maar de daden van degenen die dat wel kregen lijken des te perverser omdat ze opereerden buiten het concentratiekampsysteem, op eigen initiatief. In vooraanstaande literatuur werden vrouwen tot nu toe niet genoemd.

Erna Petri was bijvoorbeeld getrouwd met een SS-officier die in Polen een soort plantage runde compleet met huis in koloniale stijl en slaven. Zij bekende dat ze zes Joodse kinderen in de leeftijden van 6 tot 12 vermoord had. Ze kwam ze tegen terwijl ze in haar rijtuig uit rijden was. Zelf was ze op dat moment een 25-jarige moeder van twee kinderen. De bijna naakte Joodse kinderen waren ontsnapt uit een trein naar Sobibor. Petri nam ze mee naar huis, gaf ze te eten, bracht ze naar het bos, en schoot ze één voor één dood. ‘Ze tartten onze notie van wat normaal vrouwelijk gedrag is. Maar het nazisysteem zette alles op z’n kop,’ aldus Lower.

 1. 1

  ‘Ze tartten onze notie van wat normaal vrouwelijk gedrag is.’

  Volgens mij heb ik je probleem al direct bij de kop, mevrouw Lower.

 2. 4

  @3: Ik denk dat dat onderdeel is van dezelfde sociale mythe als het hierboven beschreven. Er zijn gradaties, maar zoals de Spartaanse moeders laten zien zijn vrouwen er niet wars van.

 3. 5

  interessant zou zijn te weten waarom mannen eerder dergelijk gedrag zouden vertonen; in beginsel is iedereen gelijk, toch?

 4. 8

  Of anders gezegd; de menselijke natuur ligt nog lang niet achter ons.

  @ Climax: Welnee. Er zullen op het geheel ongetwijfeld minder vrouwen bereid zijn tot moord dan mannen. En dat er dan wel weer heel veel meer vrouwen dan mannen bereid zijn om anderen ertoe aan te zetten is secundair…

 5. 9

  Ik had laatst op een feestje een discussie met een (lesbische) vrouw die beweerde dat serie-moordenaars eigenlijk alleen blanke mannen waren. Hoewel ik me natuurlijk chauvinistisch een beetje op m’n pik getrapt voelde, vond ik er toch ook onmiddellijk intuitief iets fout mee, al kon ik het daar en dan even niet verwoorden. Het beste waar ik mee kon komen was John Lee Malvo, de ‘Beltway sniper’.

  Maar wat bleek: levensverzekeringen innen van vergiftigde minnaars was gewoon een industrie in het negentiende-eeuwse Engeland; sommige deden er vijf of zes voordat ze gepakt werden. Mackie Messer was eigenlijk Maggie Messer – wijven zijn gewoon levensgevaarlijk – jongens, past toch op !

 6. 10

  @7 Is dat zo? Ben op dit moment een boek genaamd ‘The Black Swan’ aan het lezen, dat boek gaat over onverwachtse grote gebeurtenissen, en vooral hoe mensen deze niet zien aankomen omdat ze met hun aandacht elders zitten, niet de juiste richting op kijken.

  M.I. heeft WO2 een dusdanig voorbeeld getrokken dat iets dergelijks niet snel meer zal gebeuren… M.A.W. het was zelf mogelijk omdat het nog niet eerder gebeurd was en niemand het voor mogelijk hield. Eindeloos herkauwen van iets wat dus toch wel pontificaal op onze ‘radar’ staat lijkt me dus niet de beste manier om ons te wapenen tegen de toekomst.

  (Zo, en nu weer terug aan die arbeit ;-) )

 7. 11

  Sadisme komen we in elk ras tegen, in elke sex, net als racisme en fascsime. Die dingen zijn de mens eigen. En doitsers zijn ook mensen. Het bijvoegelijk naamwoord duitse in duitse vrouwen is m.i overbodig en generaliserend. Overigens ter aanvulling op muts Lower , onder normaal mánnelijk gedrag valt het vernederen en vernietigen van joden oók niet volgens mij. En in het algemeen zijn vrouwen gemener dan mannen :o)

 8. 13

  Antiterreureenheden zijn nadat men lering heeft getrokken uit ervaringen met o.a. de ETA en de RAF, erop getraind eerst de vrouwen neer te schieten. Met mannelijke terroristen valt eventueel nog te onderhandelen, de vrouwen zijn meer toegewijd aan de strijd. Verrassend?

 9. 14

  Rik, de tweede WO zullen we niet snel terugkrijgen. Op z’n minst noemen we het dan WO III ;-)

  De genocide-lessen zijn we echter wel snel vergeten. Wat deden we in de honderd dagen dat Rwanda rood gekleurd was? Volgens mij kwam de enige Europese reactie van Frankrijk; meer wapens leveren …

 10. 15

  @Share
  Het bijvoegelijk naamwoord duitse in duitse vrouwen

  Niks Duits aan de holocaust natuurlijk. :p Ga ff ergens anders de geschiedenis vervalsen.

  @Rik: Waarom hebben we het hier over 75 jaar na dato: zie boven.

 11. 16

  @14

  Nouja, Rwanda zijn we niet echt vergeten… daar hadden we het überhaupt niet echt over he. En ja het moet WO III zijn idd.

  @15 Waar boven? Ik zie het nog niet.

 12. 17

  @ 16: Dit gaat minder specifiek over WOII als het meer specifiek gaat over menselijke natuur — in dit geval in de vorm van een klein prikje in die ballon van vrouwelijke vredelievendheid.

  En zoals gezegd, menselijke natuur ligt nog lang niet achter ons.