Zomerquote | The decline and fall of the US of A

zomerquotes3 “If the wars are not immediately stopped and the jobs brought back to America, the US is relegated to the trash bin of history. ’”
(Infowars)

Het immer betrouwbare Infowars (!) haalt nogmaals de Reagonomics expert Paul Craig Robert van stal. Hel ende verdoemenis wacht Amerika als ze niet snel hun huishoudboekje op orde krijgen. Heeft hij een punt?

 1. 2

  and the jobs brought back to America,

  …maar dat kunnen ze helemaal niet betalen. Ga maar na: de lol van dat outsourcen en het verplaatsen van fabrieken naar elders was dat de lonen daar een stuk lager waren. Als je nu amerikanen tegen een ‘amerikaans loon’ wilt laten produceren dan red je dat nooit qua kostprijs.

  …tenzij al die propaganda over ‘outsourcen is veel goedkoper’ opeens helemaal niet waar blijkt te zijn…

 2. 7

  The Rise and Falle of the Great Powers – Paul Kennedy is nog altijd 1 van de betere boeken om te begrijpen hoe zo iets er uit ziet. Niet alleen oorlog, maar techniek, economie, demografie, bestuur, cultuur, alles heeft een functie bij de omschrijving hoe een land omhoog gaat in de vaart der volkeren en hoe het weer aan een einde komt.

  Een andere boek van de cultuur pessimist Oswald Spengler is gebaseerd op de Romantiek en heeft juist weinig met cijfertjes, maar meer met cultuur. Wel aardig hoe hij zag in Der Untergang des Abendlandes dat Europa op de laatste benen liep/loopt.

 3. 8

  @ Steeph
  staat dat niet haaks op handelsverdragen? Immers, WTO en GATT verbieden dat er gekeken wordt naar de manier van productie.
  Wat Robert voorstelt is simpelweg een import-tarief.

 4. 9

  @4: Alleen in een zeer statische kijk op de wereld. Het hebben van eigen productiefaciliteiten kan de R&D bevorderen, bijvoorbeeld. Overigens als het outsourcen naar Azie echt zo’n open deur is, waarom moet China op kunstmatige wijze haar concurrentiepositie beschermen? (namelijk: vaste wisselkoers, concurreren op vervuiling, tot voor kort het onderdrukken van vakbonden, etc).

 5. 10

  boeiend artikel. De VS heeft het ”leverage” spel gespeeld maar verloren. Huiseigenaren en banken zijn al kapot, nu de overheid nog. En dan blijft een keynesiaan als Krugman maar beweren dat de overheid de inzet, de leverage, nog meer moet verhogen om uit het moeras te komen. Ziet de man niet dat de Amerikaanse economie in een onhoudbaar proces zit met dat handelstekort? De enige oplossing is import tarieven. Maar Amerikanen zijn zo wijs gemaakt dat vrijhandel altijd een win-win situatie oplevert dat ze zich geen import tarieven kunnen voorstellen. Dat zou een intellectuele nederlaag zijn. Amerikanen blijven in het sprookje geloven dat ze de beste, meest innovatieve economie zijn, die zich uit de problemen kan groeien. Amerika doet niet aan protectionisme, dat is voor socialisten!
  Stoppen met die oorlogen zou ook moeten, maar waar gaan de terugkerende soldaten aan de slag? Hoe help je een wereldmacht de vernieling in, wie had dat 10 jaar geleden gedacht.

 6. 11

  @KB,
  20 jaar geleden hielp de VS de Sovjet Unie economisch de vernieling in,
  of beter gezegd, de Sovjet Unie kon de inspanningen voor de Koude Oorlog niet meer opbrengen, ook collectief niet meer.
  Ik zag de val van de muur ook niet aankomen,
  wie wel?

  Intussen zijn de VS nog niet naar de kloten dus is het vooralsnog in kristallen bollen kijken.
  Als tijdverdrijf.

 7. 13

  vander F: Ik zag de val van de muur ook niet aankomen,
  wie wel?

  Emmanuel Todd, in 1975: Todd attracted attention in 1976 when he, at 25 years old, predicted the fall of the Soviet Union, based on indicators such as increasing infant mortality rates: La chute finale: Essais sur la décomposition de la sphère Soviétique (The Final Fall: An Essay on the Decomposition of the Soviet Sphere).
  (…)
  Emmanuel Todd, in 2001: In After the Empire: The Breakdown of the American Order (2001), Todd predicted the fall of the United States as the sole superpower and the emergence of a multipolar world, with the rise of Europe, Japan and Russia.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Todd

  Maar ja, wie leest er nog Frans, in Nederland!?

 8. 14

  Er waren in de jaren ’80 wel meer mensen die de val van de SU zagen aankomen. Ware het niet dat het militair industrieel complex (o.a. CIA) de deplorabele staat van de SU stelselmatig overdreven om hun eigen belangen te verdedigen. Totdat het moment dat zelfs amateur economen begrepen dat dit niet kon kloppen.

  Terug naar de VS nu, de enige reden dat het nog niet echt goed fout gaat heeft te maken met de dollar. Dat gaat natuurlijk op korte termein ophouden nu ze de geldpers onbeperkt laten printen.

 9. 15

  Dat gaat natuurlijk op korte termein ophouden nu ze de geldpers onbeperkt laten printen.

  Dit in tegenstelling tot de Eurozone. Oh wacht eens even..

 10. 16

  Hij heeft deels gelijk, deels ongelijk. Ik geef hem gelijk als het gaat om belasten van offshoring van werk, maar ongelijk als het gaat om het niet belasten van de rijken. Hij doet dit af met de stelling “dan stoppen ze met geld verdienen”, een soort van Galtiaanse staking dus, dit komt zo uit Ayn Rand.

  Ook zijn angst voor inflatie is overdreven. Op dit moment is er eerder spraken van deflatie dan inflatie. Het begrotingstekort in de US heeft nog lang niet de vormen aangenomen die het in Griekenland heeft.

  Stoppen met oorlog voeren is natuurlijk een heel goed idee, niet alleen voor het budget.

  Wat er natuurlijk werkelijk moet gebeuren is dat Amerikanen weer dingen gaan maken (anders dan wapens) en de opgeblazen financiële sector aan banden leggen.

 11. 17

  Dat laatste geldt niet alleen voor de USA maar ook voor hier.

  Ik erger me overigens groen en geel aan al die gesubsidieerde banen hier die vervolgens de belastingbetaler NOG meer geld kosten… is ook een economie-killer.

 12. 19

  Koekebakker | 20 August 2010 | 12:01:”Het begrotingstekort in de US heeft nog lang niet de vormen aangenomen die het in Griekenland heeft.”

  Het was me niet bekend dat de Griekse consumptie op krediet (fiat-drachme) de laatste 50 jaar de drijvende kracht van de wereldwijde economie zou zijn geweest, wat toch het cruciale verschil maakt.