“Drought affected most of the areas in the Volga region, where 50 percent to 70 percent of grain plantings, and sometimes more, were damaged”. (BussinessWeek)
De graanoogst in Rusland zal door extreme droogte dit jaar waarschijnlijk tegenvallen zo stelt Anna Strashnaya van de Russische meteorologische dienst. Het ministerie van Landbouw heeft haar verwachting van de graanopbrengst inmiddels met 5,6% naar beneden bijgesteld naar 86 miljoen ton. Rusland neemt met 4,6% van de wereldproductie in graan de vijfde plaats in na China (18%), VS (18%), EU (14%) en India (9%). Eerder werd hier al een sprinkhanenplaag in de regionale graanschuur Oekraïne (2,3%) gewaanlinkt. Met graanvoorraden die nog steeds relatief laag zijn kunnen dergelijke tegenvallers in de productie al snel een sterk opdrijvende werking op de graanprijs hebben, met alle gevolgen van dien voor regio’s die (volledig) afhankelijk zijn van graanimport zoals het Midden-Oosten en grote delen van Afrika.
Reacties (9)
5% minder van van 5% van het totaal is niet veel @Carlos. Daar worden we misschien wat minder dik van maar honger krijgen we nog niet. Is er een schatting van de wereldproductie?
Het gaat er wat betreft de prijs om hoe de markt hierop reageert, tegenvallende oogsten in o.a. Australië gaven destijds in 2006/2007 ook een duw met voedselrellen in Egypte en Haïti tot gevolg. Een vooruitzicht van de totale werldproductie heb ik even niet paraat, maar ik hou me aanbevolen.
Het Zuiden van China is recent ook getroffen door hevige regenval en overstromingen na “worst drought in living memory”. “500,000 hectares (1.24m acres) of crops have been affected, 10 mln people affected. The Beijing climate centre says extreme weather events have increased in recent years, with droughts becoming longer and rain falling in more intense and damaging bursts.”
http://www.guardian.co.uk/world/2010/jun/20/china-devastated-floods
Egypt’s Problem and Its Challenge: Bread Corrupts
Die bijstelling in Rusland kan ook (deels) samenhangen met de sprinkhanen, die zich blijkbaar niets gelegen lieten aan de grens met Oekraïne.
Dan halen ze graan uit Canada en de VS zoals vroeger. Ook om vodka te maken hé.
Als ik het allemaal goed heb begrepen valt het globaal voorlopig nogal mee hoor.
Google laat toch leuk lijstje zien.
een greep:
1, 2, 3, 4
Dank HansR voor de aangedragen links, het lijkt erop dat de analisten elkaar tegenspreken enerzijds een hosanna sfeer vanwege ene verwachting van hogere opbrengsten in Australië ne Rusland, anderzijds zorgen om juist een lagere productie. Volgens mij zit de crux in het feit dat productie en consumptie erg dicht bijelkaar zijn komen de te liggen de afgelopen 10 a 15 jaar. Tijdens de voedselrellen van 2006/2007 waren de voorraden historisch laag, het afgelopen decennium waren ze sowieso lager dan daarvoor. Na 2008 zette zich een verbetering door gunstig uitgevallen oogsten. Mijn punt is dat gezien de groeiende vraag naar graan een dergelijk herstel heel fragiel is.
@Carlos
Mijn punt is dat gezien de groeiende vraag naar graan een dergelijk herstel heel fragiel is.
Geheel met je eens.