(zomer)Quote du Jour | 1000 dollar moestuintje

zomerquotes3For those of you who have not heard, HR 2749 the Food Safety Enhancement Act of 2009, is a bill in congress that would basically eliminate Organic farming, and pretty well wipe out your back yard organic garden.
– Dianna Cotter

De VS draaien weer even door -ondanks Barack en Michelle hun ecologisch moestuintje. Een staaltje van wat Eurosceptici graag willen bestempelen als typisch Europese pleurismaatregelen. Wellicht is het verstand aan deze kant van de oceaan wat bijdetijdser dan dit gedrocht van een idee. Maar goed: de deze gaan we in de gaten houden, mijn gevoel zegt dat de verantwoordelijken daarginds hier niet mee zullen instemmen, en dat belastingen niet op goedmenende ecologisten dient verhaald te worden.

 1. 1

  Crachàt, ik ben geen literator maar ik krijg ondertussen toch de indruk dat je wat meer aandacht aan je formulering moet geven. De hele paragraaf is kreupel maar deze spant de kroon:

  Maar goed: de deze gaan we in de gaten houden, mijn gevoel zegt dat de verantwoordelijken daarginds hier niet mee zullen instemmen, en dat belastingen niet op goedmenende ecologisten dient verhaald te worden.

  Je zegt iets heel krom en wat je zegt snap ik niet.
  Even oefenen graag en anders wat steun erbij halen.

 2. 2

  Dat stukje over Michelles moestuintje begint trouwens met een bizarre zin:

  Michelle Obama planted an organic garden to promote fruits and vegetables as part of a healthy diet, but some chemical companies are worried it may plant a seed of doubt in consumers’ minds about conventionally grown crops.

  Kan iemand mij uitleggen waarom chemische bedrijven zich zorgen zouden maken dat een moestuintje consumenten zou gaan doen twijfelen aan normaal groeiende gewassen?

  Is er trouwens ook een ook een non-organic garden?

  Iemand?

 3. 4

  @HansR: Wat ‘biologisch’ is (Nederlands voor organic) is in Europa door EU-regelgeving vastgesteld:

  Verordening (EG) Nr. 834/2007 en de uitvoeringsbepalingen Verordening (EG) Nr. 889/2008 voor de biologische productiemethode.

  De Nederlandse overheid geeft uitvoering aan de EU-regelgeving door middel van de Landbouwkwaliteitswetgeving. Daarin verwijst de overheid regelrecht naar de inhoudelijke eisen van de EU-Verordening en geeft ze Skal opdracht voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

  Bron: http://www.skal.nl

  Hoe het een en ander in de Verenigde Staten geregeld is weet ik niet

 4. 5

  @2:
  Als mensen op grote schaal organisch gaan tuinieren kan je als multinational je monopolie op voedsel natuurlijk wel vergeten.

 5. 6

  @Emsuuri en HansR: het US Department of Agriculture, het Amerikaanse LNV, certificeert “organic”.

  @HansR: voor het onderscheid tussen biologische en conventionele landbouwpraktijken is dit misschien wel nuttig:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_landbouw_en_voeding

  En natuurlijk maken de Monsanto’s van deze wereld zich zorgen over deze keuze van de first lady. Het suggereert iets over de voorkeuren van de first family.
  http://www.politico.com/news/stories/0609/23838.html

  En er was iets raars met dat HR 2479, maar ik weet niet meer precies wat… Oh wacht
  http://www.grist.org/article/2009-06-30-food-safety-meat

  Geniet ervan :)

 6. 7

  Dank voor jullie commentaren maar ik viel toch een beetje over: but some chemical companies are worried it may plant a seed of doubt in consumers’ minds about conventionally grown crops.

  Blijkbaar is conventionally grown crops iets chemisch waar consumenten over zouden kunnen gaan twijfelen. Bij mij is conventionally nog steeds conventioneel. Ik dacht dat dat klassieke landbouw was maar conventioneel is gewoon bij gewoonte voorgeschreven. Dat houdt in, dat de chemische landbouw dus een bij gewoonte voorgeschreven wijze van landbouw is.

  Het is vooral de verwringing in mijn hoofd van de betekenis van woorden waar ik op doelde. Ik ben blijkbaar de enige die dit als een soort van newspeak ervaart. Voor mij is chemisch [e landbouw] nog steeds NIET conventioneel.

  Eigenlijk schrikbarend [voor mij dan blijkbaar].

 7. 10

  @HansR: Ik ben zelf als vrijwilliger werkzaam bij een biologisch / dynamisch landbouwbedrijf en deel je mening.

  In Nederland wordt bij discussies vaak gesproken over reguliere landbouw. Naar mijn gevoel wordt door het gebruik van deze term (meestal door voorvechters van biologische landbouw) de huidige reguliere praktijk goedgepraat.

  Zelf vind ik de uitleg op Wikipedia erg mooi;
  Biologische landbouw als iets ouderwets, maar daarnaast ook innovatief (zie link @Agnès)

 8. 11

  HansR (7): dank voor de verheldering, ik begreep je verkeerd.

  Voor de rest ondersteun ik de opmerkign van Emsuuri.

 9. 12

  Raar verhaal. Henry Waxman is één van de indieners van de wet. Dat is een links congreslid uit LA, die net nog een belangrijke CO2-wet aangenomen heeft gekregen. Niet typisch iemand die biologische boeren de nek om wil draaien. Het getoeter over ‘liberals’ en ‘constitutional rights’ in het gelinkte artikel doet me ook geloven dat het valt onder de categorie “rechts geraaskal”.

 10. 16

  @7:

  convention

  • noun 1 a way in which something is usually done.[..]

  Nou weet ik weinig van landbouw, maar dacht ik toch dat het gebruik van kunstmatige meststoffen en verdelginsmiddelen nog heus het meest gebruikte werkwijze is. Wellicht niet netjes, maar ook niet bepaald newspeak.