“Less than 24 hours after Gov. Arnold Schwarzenegger and legislative leaders announced a plan to close California’s massive budget deficit, Los Angeles County officials moved to sue the state, a union for government workers said it might strike, and Republicans threatened to back out of the deal over a provision to cut the number of prison inmates by 27,000. ” Bron: LA Times
Yep, Californië heeft een budgetdeal. Een compromis in het land van ‘winner takes all’ met het typische kenmerk van een compromis: iedereen is ontevreden. Zo betekent 27.000 gevangenen 16 procent van het totale aantal, en daarover willen de Republikeinen nu gaan suen. Iedereen wil gaan suen of staken of welk wettig middel maar in gedachten komt om wat klappen uit te gaan delen.
Opvallend detail: de anders nooit verlegen gouverneur Arnold Schwarzenegger verstopt zich voor de pers. Nou vooruit, één videootje op Twitter waarin hij, uhm, met een groot mes speelt. Een televisiejournaliste speculeert dat hij zo misschien wel zijn gevoel voor humor wil laten zien. Zeker, zeker, dat zou zo maar kunnen.
De ambtenaren dreigen te gaan staken omdat ze zomaar drie dagen per maand vrij hebben gekregen (ook al gevoel voor humor?). Maar de pijn zit er natuurlijk in dat dit in de praktijk neerkomt op een loonsverlaging van 14 procent. Als je dit legt naast de 16 procent van de gevangen dan lijkt dit erop te wijzen dat Schwarzenegger en de zijnen ernaar streven om overal te snijden rond de 15 procent, zodat de pijn eerlijk verdeeld wordt. Maar dit wil natuurlijk niemand zien.
Compromissen? Rot op! Een cowboy is gewend om gewoon zijn paard te zadelen, de stad te verlaten, en richting zonsondergang te rijden. Maar ja, dat is natuurlijk ook weer problematisch als je woont op een plek waar de zon in de zee ondergaat. Dudes going west moeten kennelijk toch een keer compromissen gaan sluiten.
Reacties (21)
LA Times link kapot. Teveel http.
Insinueren dat een 15% reductie van gevangenen versus een 15% loonsverlaging op een modaal inkomen neerkomt op de pijn gelijk verdelen is natuurlijk van de pot gerukt.
Precies su. Bezuinigd wordt er ook op de voedselhulp, onderwijs en daarvan zijn natuurlijk ook de armsten het meeste de dupe.
Kortom de crisis, veroorzaakt de rijken, wordt voornamelijk afgewenteld op de armsten.
En dan zijn er mensen in Nederland die het Amerikaanse systeem aanbidden.
@2
Zeker. Maar Schwarzenegger moet toch iets.
@4 Belasting verhogen.
@ 3 en 4
Wat er waarschijnlijk het beste kan komen is meer belasting op het uitgeven van geld, dus een btw-verhoging. Maar daar zijn de geesten nog helemaal niet rijp voor in Amerika. En dit zou natuurlijk ook niet gunstig zijn voor landen die exporteren naar de VS.
@4 Hij moet iets, maar nu zoveel bezuinigen is complete waanzin omdat het de negatieve spiraal die in Californië (de ergste huizenbubbel, werkloosheid 12%) al zoveel erger is dan in de rest van de VS nog versterkt. Het probleem is dat Schwarzenegger en de republikeinen weigeren belastingen te verhogen.
@7: Voor de uitgaven maakt bezuinigen of het verhogen van belastingen niet zoveel uit…
@Lothar; ze kunnen de belastingen niet verhogen omdat in Californie belastingverhogingen altijd via een bindend referendum aan het volk moeten worden voorgelegd. En het volk zegt daarop altijd nee.
@8: Absoluut wel. Burgers geven tijdens een crisis zo min mogelijk geld uit, dus moet de overheid het doen – anders komt de economie helemaal stil te staan.
(Het beste zou natuurlijk zijn als Californië het geld zou lenen, maar helaas zijn begrotingstekorten voor de meeste staten constitutioneel onmogelijk.)
@9 Volgens mij vergis je je: in Californië kunnen de belastingen niet worden verhoogd zonder een tweederde meerderheid. (En dus kunnen de Democraten het niet doen zonder Republikeinse steun.)
(linkje)
@4: Makkelijk lullen achteraf. Maar de problemen zijn niet uit de hemel komen vallen. Daarbij heeft de SEIU al ruim 18 maanden bij Swarzenegger gesuggereerd om werk die was uitbesteed weer intern te leggen. Zou zomaar de helft in kosten schelen. Heeft tot vorige maand geduurd totdat het kwartje viel bij Swarzenegger..
@ 12: In Amerika helpt het veel meer dan in Nederland om een bord voor je kop te hebben als je succesvol wilt zijn. Nederland is van nature een compromissenland – geen enkele partij krijgt hier ooit meer dan 50% van de stemmen. Daarom heeft het hier in de polder meestal weinig zin om een bord voor je kop te hebben. In de States heeft het krachtig doorvoeren van je eigen visie en geen aandacht besteden aan kritiek veel meer zin. En dit is iets waar anderen, wij in Nederland bijvoorbeeld, ook weer van kunnen profiteren. Case in point: Steve Jobs van Apple heeft gezorgd voor de iPhone die hier nu ook het succesvolste mobieltje is. Als Steve Jobs een man van compromissen was geweest, was hij nooit zover gekomen. Terug naar Schwarzenegger: vanwege dit soort redenen heeft het heel lang geduurd voordat dat bord voor zijn kop ging verdwijnen. En hij, en zijn mede-Republikeinen, is nog steeds niet zover dat hij iets ziet in het verhogen van welke belasting dan ook. Ik denk dat het huidige compromis in Californië zeker niet het eindstation is. Integendeel, ze zijn daar al weer hard bezig met allerlei soorten experimenten om zichzelf in de politiek opnieuw uit te vinden – onder andere met financiering van Steve Jobs. Het is daar gewoon heel anders dan hier.
@13: Steve Jobs zit niet in de politiek en hier ter lande wordt een stuk minder gepolderd als het gaat om productontwikkeling. Je opmerking slaat wat dat betreft de plank mis.
Dat het anders geregeld is als hier is zeker waar. Maar dat is eerder de reden dat vakbonden daar bereid zijn om zwaarder in te zetten dan hier. Als je baas een bord voor z’n kop heeft, dan mep je ‘m eraf.
@10:
Absoluut wel. Burgers geven tijdens een crisis zo min mogelijk geld uit, dus moet de overheid het doen – anders komt de economie helemaal stil te staan.
Als de overheid geld uitgeeft, aan wie geeft ze het dan uit? Burgers, die vervolgens de hand op de knip houden. In het extreemste geval zijn overheidsuitgaven volledig equivalent aan belastingverlagingen: als zoals jij zegt burgers de hand op de knip houden, vervangen burgers geplande uitgaven met het door de overheid uitgegeven geld.
(Het beste zou natuurlijk zijn als Californië het geld zou lenen, maar helaas zijn begrotingstekorten voor de meeste staten constitutioneel onmogelijk.)
Waar heb je het over, volgens mij is het begrotingstekort van Californië rond de 22%. Probleem is dat niemand Cali geld wìl lenen.
En hij, en zijn mede-Republikeinen, is nog steeds niet zover dat hij iets ziet in het verhogen van welke belasting dan ook.
In NRC van laatst:
Om het begrotingstekort op te heffen stelde de overheid eerder dit jaar een pakket van belastingverhogingen en bezuinigingen voor.
@14: Het bestuur van het Nederlandse bedrijfsleven hangt van compromissen aan elkaar. Een Steve Jobs had hier nooit zo z’n zin door kunnen drammen.
Jobs zit niet in de politiek, maar hij maakt wel deel uit van dezelfde bestuurscultuur als Schwarzenegger. Net als hier te lande Bos, Zalm en Wellink van dezelfde bestuurscultuur deel uitmaken.
== dubbel post ==
Het bestuur van het Nederlandse bedrijfsleven hangt van compromissen aan elkaar.
Ik zou zo’n boude uitspraak niet kunnen maken. Heb je daar ook voorbeeden van? Het ene bestuur is immers anders dan het andere. Hetzelfde zal evengoed gelden voor het bedrijfsleven in de VS.
Jobs zit niet in de politiek, maar hij maakt wel deel uit van dezelfde bestuurscultuur als Schwarzenegger. Net als hier te lande Bos, Zalm en Wellink van dezelfde bestuurscultuur deel uitmaken.
Zalm en Wellink hebben weinig anders dan de politiek meegemaakt terwijl Bos eerder vanuit een internationale bedrijfscultuur komt. Je vergelijkt appels met peren.
@17: Ik generaliseer. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de cultuur in het bedrijfsleven in Nederland en dat in de VS. Met name op het gebied van leiding geven en besluiten nemen. (En daarmee ook in de politiek.)
Heb je wel eens een vergadering in een bedrijf meegemaakt waarin zowel Nederlanders als Amerikanen (of andere niet-Nederlanders) deelnamen? Zo ja, is het je dan ook opgevallen dat die Nederlanders altijd hun scheur opentrokken. Zoiets zit in de cultuur van een land. En mensen die steeds maar hun mond opendoen moeten ergens mee tevreden gesteld worden, van hoog tot laag. Een Nederlandse baas is altijd de eerste onder zijn gelijken. Een Amerikaanse baas is de baas, en zijn ondergeschikten zijn bang voor hem.
Een extreem voorbeeld van de Amerikaanse bedrijfscultuur is Apple. Notabene de Amerikanen zelf vinden dat Apple nogal dictatoriaal bestuurd wordt. Maar het bedrijf komt er steeds mee weg omdat het steeds zo’n duidelijke visie uitvoert.
Heb je wel eens een vergadering in een bedrijf meegemaakt waarin zowel Nederlanders als Amerikanen (of andere niet-Nederlanders) deelnamen?
Ik heb in verschillende hoedanigheden zeker meetings meegemaakt met medewerkers uit verschillende bedrijfsculturen, en het is mij zeker opgevallen dat medewerkers zich voordoen zoals de baas dat graag wil zien. Wat er echter op de werkvloer gebeurt is vaak weerbarstiger.
@15
Als de overheid geld uitgeeft, aan wie geeft ze het dan uit? Burgers, die vervolgens de hand op de knip houden.
Ook in dat geval heb je beduidend meer economische activiteit dan als de overheid bezuinigt.
Waar heb je het over, volgens mij is het begrotingstekort van Californië rond de 22%.
In de praktijk blijken ze jaarlijks enorme begrotingstekorten te hebben, maar formeel mag dat niet en daarom moet de volksvertegenwoordiging nu zo radicaal ingrijpen om de begroting sluitend te krijgen.