Zomergasten VPRO | Marc-Marie Huijbregts

De afgelopen jaren waren onze waanlinks over de reeks Zomergasten van de VPRO zo populair dat ze nu wel een heel postje verdienen. Niet dat wij veel informatie kunnen toevoegen vooraf. Dat kan de VPRO zelf heel goed. Maar u bent notoir lui, dus hier de essentie.
Vanavond starten we met Marc-Marie Huijbregts, cabaretier en TV-persoonlijkheid. Hij won in 1999 het Camaretten Festival. Meest bekend is hij nu waarschijnlijk als regelmatige gast bij De Wereld Draait Door.

De film die hij gekozen heeft, is Chère inconnue (ook: I Sent a Letter to My Love) uit 1980.

Gastheer dit jaar is Jelle Brandt Corstius, u weet wel, zoon van.

U heeft na verschijnen van dit postje nog 5 minuten om alles klaar te zetten. Veel kijkplezier.
(Sorry, zover wij weten is er geen livestream beschikbaar momenteel)

 1. 3

  Huijbregts vind ik een irritante man, die nauwelijks een simpele zin normaal kan uitspreken en heb hem ook nog nooit op iets inhoudelijks betrapt. Wat is de criteria waarop de gasten worden uitgezocht?

 2. 9

  Er zou een verbod moet worden uitgevaardigd op het praten op tv over tv: dodelijk saai en absoluut oninteressant. Verspilling van electriciteit, zendcapaciteit etc….

 3. 10

  @9: kijk dan niet.

  @algemeen: Dat is wel het jaarlijkse hoogtepunt van intellectueel elitair Nederland natuurlijk. Klagen over de presentator en gastenkeuze van Zomergasten.

  Ik vond het een mooie uitzending en ik kijk uit naar de volgende zondagavonden.

 4. 12

  Boeiende en bij vlagen ontroerend mooie televisie. Lang geleden dat ik zo’n interessante aflevering van zomergasten heb gezien.
  Slow-tv op z’n best.

 5. 14

  Volgende x aub weer eens iemand met een boodschap. Dat gelul over iemand’s zelfje kan mij gestolen worden. MMH loopt niet over van inhoudelijk gewicht. Dommig figuur, en een slechte prater..
  Zomergasten moet maar eens ophouden met die zelfkastijding, weg van de buis aub.
  TV wordt steeds minder urgent op deze manier.

 6. 15

  Ik vond het mwoah vanavond. De chemie tussen gast en interviewer ontbrak een beetje, al wisten ze dat in de loop van de avond steeds beter te verhullen. Ik had op iets meer humor gehoopt in de fragmenten ook, en daar kwam JBC nog eens overheen met zijn perverse verlangen om alles steeds net iets te persoonlijk en te beladen te maken.

  Jammer van deze avond, want ik had er mijn hoop voor dit seizoen toch wel een beetje op gevestigd. Ze moeten mij de gasten laten uitkiezen ook, veel beter. Dan zaten Frans de Waal, Famke Janssen, Volkert van der Graaf en Hans Teeuwen er vanavond, euh … dit jaar, bedoel ik.

 7. 17

  Ik vind dit soort televisie wel aardig. Prima eerste gast. Een van de weinige momenten dat ik een avond televisie volhoud op éen kanaal zónder vloekend weg te zappen of dingen naar dat apparaat te smijten.

  @9 Waarom een verbod? Voor jou is er toch Funniest Homevideos en 1 tegen 100? Er is voor ieder wat wils, vriend.
  @15 Volkert moesten ze dagelijks in mekaar rossen

 8. 18

  @share: neu. Ik ben wel benieuwd wat-ie te zeggen heeft. Zo iemand heeft 3 uur de tijd om z’n wereldbeeld uit de doeken te doen. Lijkt me prima. Maar ik denk niet dat-ie wil.

 9. 20

  ik zit al weken te denken wie zou er toch in zomergasten zitten, wetenschappers, zakenmensen, artiesten, intellectuelen, mensen met een talent, mensen die iets bereikt hebben misschien, die iets betekenen? oh een side kick homo met een piepstemmetje en een slecht gevoel voor humor
  nog iets anders gemist aan nederland in de laatste 10 jaar sinds ik weg ben?

 10. 21

  Ja, er zijn in Nederland inmiddels domme tokkies die weten dat ze Zomergasten niets vinden omdat het zogenaamd links zou zijn (ze nomen alles links waar ze intellectueel niet bij kunnen en dat is heel veel) en dan ieder jaar weer hier komen melden dat ze het 8 minuten hebben uitgehouden en dat ze het doodsaai vonden en dat ze hebben moeten gapen.

 11. 22

  @21: idd. Maar er zijn in Nederland ook mensen die zichzelf zulke grote autonome denkers achten, dat ze ieder jaar even komen klagen over het niveau van de presentator en de gasten. Vooral als de gast ook door een deel van de domme tokkies wordt gekend, komen ze met graagte hier hun verheven intelligentie etaleren.

  Ik vind het gewoon heerlijke, rustige en mooie televisie. In drie uur + film krijg ik de mogelijkheid een bekende of minder bekende Nederlander een beetje te leren kennen. Juist als de gast een belevingswereld en wereldbeeld heeft dat slecht aansluit bij het mijne, kan dat heel interessant zijn. En soms vind ik het niet interessant. Dan ga ik lekker wat anders doen.

  Ik kijk zelden DWDD en wist maar weinig van MMH. Marlene Dietrich en Barbara Streisand heb ik nooit interessant gevonden. Toch vond ik het een mooie TV-avond met interessante fragmenten én gesprekken. En de film was schitterend.

 12. 23

  @ 16,

  Nou, ‘eren’, ‘eren’ … dat is feitelijk allang niet meer het geval. Logisch ook, want als je alleen te eren Nederlanders te gast wil hebben, ben je na twee jaargangen wel zo’n beetje klaar. Of laat ik het zo zeggen, als Paulien Cornelisse die ‘eer’ verdient, dan de man die voor een groot deel verantwoordelijk is voor ons huidige politieke klimaat heeft toch zeker.

  Bovendien, je moet ook om de kijkcijfers denken natuurlijk. Ik heb smaak (toegegeven), maar ik ben ook een zakenman. Een ‘smakenman’, if you will.

 13. 24

  Het format van zomergasten is fantastisch, eindelijk eens rustig de tijd om een inhoudelijk verhaal te vertellen, en dan komt er alleen wat gesnotter over persoonlijke problemen met zijn vader. Het zal wel aan mij liggen, maar het is toch absoluut niet interessant wat precies de persoonlijke problemen zijn van een of andere bn’er. Op deze manier is het een soort semi-intellectuele Privé of Story.
  Nodig dan pakweg een goede econoom uit die dan eindelijk eens drie uur de tijd krijgt om de financiele problemen van deze tijd uit te leggen, van perspectief te voorzien, etc. etc.

  Wel een prachtige film overigens!

 14. 25

  @23: OK, voor mij zijn er 2 kanten. Ik denk dat gasten het toch nog steeds als een eer zien. Maar ik vind dat iemand die een zo’n politieke moord heeft gepleegd en zoveel schade heeft aangericht in Nederland en zoals je schrijft grotendeels verantwoordelijk is voor het gure politieke klimaat in Nederland, niet een podium moet krijgen om zijn denkbeelden te spuwen. Iemand zo’n podium geven is ook een vorm van misplaatste eerbied…

 15. 26

  Heerlijk zo’n avond intensiever kennis maken met een bijzonder mens. Ik waardeer en respecteer Marc Marie om zijn talenten en zijn vermogen iets meer van zichzelf te laten zien dan anderen in een interview. En dat de VPRO er lange avonden aan besteed…..super.
  Op naar de volgende zondagavond.

 16. 27

  @24: Precies… Het gaat er juist om dat de unieke blik van iemand op het leven naar voren komt geillustreerd met fragmenten. Wat hij/zij mooi of tragisch vindt aan het leven.
  De gastheer hoort daar vind ik een faciliterende rol in te spelen en de gast zoveel mogelijk aan het woord te laten en tegelijk de sfeer of invalshoek aan te voelen en er niet meteen tegenin te gaan. Hij moet niet een ruime bemeten ego hebben zoals sommige gastheren in het verleden.

  Hierin was ik dit jaar wat onaangenaam verrast door Brandt Corstius die er toch weer een paar keer vervelend doorheen zat vond ik, terwijl dat vorig jaar toch vrij aardig ging naar ik meen te herinneren.

  Van alle gastheren vind ik Peter van Ingen eigenlijk nog steeds de beste. Ik vraag me af waarom hij het eigenlijk nooit meer zelf doet…

 17. 28

  Jb: Nodig dan pakweg een goede econoom uit die dan eindelijk eens drie uur de tijd krijgt om de financiele problemen van deze tijd uit te leggen, van perspectief te voorzien, etc. etc.

  Juist. Het mogen ook andere leerzame onderwerpen zijn natuurlijk. Ik verwacht nog wel iets van Dick Swaab volgende week. Maar ben bang dat hij ook niet onder het format uit gaat komen. Dat lukte eerdere wetenschappenlijke gasten ook meestal niet.

  Helaas, de Nederlandse TV gaat aan “human interest” ten onder. Alle avonden zitten er vol mee. Oeverloos gezeur, gezeik, gezwatel, gezaag, gezever, gezemel en gezanik. Van “Boer zoekt vrouw” en “Familiediner” tot Marc Marie Huijbregts met Jelle Brandt Corstius.

 18. 30

  Iemand de kijkcijfers en waardering gezien? Ik had het idee dat het een geslaagde aflevering was. En verder is de VPRO altijd met haar tijd meegegaan ;-)

 19. 32

  Ook ik heb gezocht gisterenavond en..gevonden.
  De zanger heet Dmitri Hvorostovsky en het nummer dat hij zong (helaas vond ik de cd “Moscow Nights” niet bij bol.com)maar wanneer je bij ebay kijkt is hij daar wel te bestellen bij meerdere ebay-deelnemers in Amerika. Deze cd komt mij incl. vewrzendkosten op € 12,00, dus dat is best te doen. Wel moet je via PayPal betalen, rden waarom ik dat mijn dochter heb laten doen.
  Succes en veel luistergenot!
  Nogmaals beluisteren:
  http://www.youtube.com/watch?v=GU1jUiXOJpo&feature=related
  Vr. groet,
  Willy

 20. 33

  Ik verzuimde zonet de titel van het lied te noemen op de CD van “Moscow Nights”.
  De titel is “Kak molody my byli”.

 21. 34

  Engel[30 7 2011]18.00

  Voor de tweede keer gekeken naar deze prachtige uitzending van zomergasten.
  Ik ben al jaren op zoek naar een video/dvd de toer van Jessie Norman door Parijs.Ook in Parijs navraag gadaan zonder resultaat.
  Waar moet ik zoeken?

 22. 35

  Prachtig en menselijk!

  Wie helpt me aan de naam van zanger en nummer van het samenvattende lied: iemand die me laat voelen dat ik leef (mijn leven tot een hel…mijn hel tot een hemel…)?

  Rud.

 23. 37

  3.JW | 24 July 2011 | 20:54

  Beste ‘JW’, jij schreef de volgende reactie “Huijbregts vind ik een irritante man, die nauwelijks een simpele zin normaal kan uitspreken en heb hem ook nog nooit op iets inhoudelijks betrapt. Wat is de criteria waarop de gasten worden uitgezocht?”
  Het moet mij even van het hart dat jouw mening netzo legitiem is als die van ieder ander, en dus als jij M.M.H een “irritante man” vind dan is dat jouw goed recht.
  Echter als je een kwalifikatie wil geven, in jouw geval dat je schrijft M.M.H. “nog nooit op iets inhoudelijks” betrapt hebt, dan heb je ofwel hem niet geheel onbevooroordeeld aangehoord, ofwel helemaal niet!
  En er is, volgens mij, toch maar EEN definitie van “inhoudelijk”
  Men hoeft niet iedereen te mogen!

  J.C.

 24. 38

  Wow. Ik heb genoten. Marc-Marie is een kunstnaar. Zijn worden zijn vervuld met een rijke inhoud, zijn expressie vol passie en zijn lichaamstaal is om verliefd van te worden.
  Hij is een gevoelsmens die durft zichzelf te zijn. Wat zou de wereld mooier zijn als we meer “Marc-Marie’s” in ons midden zouden hebben.

  Oh ja, “moi, j’adore aussi Simone Signoret”.
  R.A.E.deB.

 25. 39

  Wat word hier toch vreselijk gezeurd over dit fantastische programma.
  Natuurlijk boeit de ene gast je meer dan de andere en heb je je favoriete presentator ( trice)maar het concept vind ik uitermate goed.
  Ik heb er altijd een geweldige zondagavond door!
  Marc Marie, dank voor de bijzondere fragmenten die je ons hebt laten zien.
  Ik en al mijn vrienden en vriendinnen zijn helemaal weg van Dmitri Horostovski, gevoelig, en wat een prachtige stem. Moooooie man ook!

 26. 40

  De uitzending met MH boeide me niet. ik heb genoeg aan de levensverhalen van mijn vrienden.!
  Maar ik zoek al maanden naar de dvd van de film Chère Inconnue.Een ontroerend levensecht gegeven , prachtig verfilmd/gespeeld.
  Wie kan me helpen???