Zomergasten: Daan Roosegaarde

COLUMN - In de laatste aflevering van Zomergasten (lees hier de recensie) is architect/designer/kunstenaar/wereldverbeteraar Daan Roosegaarde (1978) te gast bij Wilfried de Jong. Het belooft een een avond vol ‘techno poëzie’ te worden. Een ontdekkingsreis, als we Daan zelf moeten geloven. En waarom zouden we die niet geloven?

Volgens de introtekst van zijn website ontwikkelt Daan Roosegaarde, ‘in a world, shifting between the analogue and the digital’ (in mijn geestesoor hoor ik dit voorgelezen door die diep ronkende Hollywoodtrailerstem) kunstwerken die de relatie tussen ruimte, mens en technologie verkennen. Zijn interactieve ontwerpen reageren instinctief op geluid en beweging. Het zijn vaak transparante sculpturen die met behulp van LED- en touch-based technologie van kleur veranderen wanneer je er langsloopt, het aanraakt of er tegen gaat praten. Zijn kunstwerken reageren op hun omgeving. Eigenlijk maakt Daan Roosegaarden een soort high-brow furbies. Waarbij we wellicht meteen de zwakke plek van Daan Roosegaardes kunst te pakken hebben: zijn kunstwerken hebben blijvende aandacht van het publiek nodig. Anders sterven ze. Tenminste, dat stel ik me zo voor. Je zou ook kunnen zeggen dat zijn kunstwerken pas tot leven komen wanneer ze aandacht krijgen. Waarmee hij de essentie van kunst te pakken heeft.

Maar eigenlijk zijn die kunstwerken slechts vingeroefeningen. Daan Roosegaarde wil de wereld verbeteren. Niet door te chanten, zichzelf in brand te steken of een steentje in een rivier op aarde te verleggen, maar door de wereld, met behulp van technologische ontwikkelingen, echt te verbeteren. Door bijvoorbeeld planten te ontwikkelen die, net als kwallen, licht geven. Zodat we verlichting kunnen laten groeien. Of door in Shanghai palen te ontwikkelen, die smog opzuigen. En wellicht rijdt u binnenkort in Brabant over een stukje smart highway, die hij samen met bouwbedrijf Heijmans aan het ontwikkelen is en waarvoor Roosegaarde dit weekend de prestigieuze Deense designprijs Index: Award 2013 won (goed timing VPRO!). Smart highways zijn energiezuinige wegen, die zich aanpassen aan de omstandigheden. Alleen verlichting waar je rijdt en bewegwijzering die zichtbaar wordt als het nodig is.

We zullen vanavond vermoedelijk weinig over Daans persoonlijke leven te weten komen. Met zijn familie heeft hij nauwelijks contact, lees ik in dit profiel van Vrij Nederland. We zullen het met zijn ideeën moeten doen. Over de oude wereld, die heeft afgedaan. En over de wereld die voor ons ligt. In zijn promofilmpjes belooft hij ons een ontdekkingsreis. Een avond die ons anders tegen de dingen zal doen aankijken. Kan wel eens boeiend worden. U kunt uw snedige commentaren over het kapsel van Wilfried de Jong hieronder kwijt. Of op twitter met hashtag #zg13. Hier leest u de recensie.

 1. 2

  Ik vrees dat de gedachtenspinsels van de heer Roosegaarde voor mij te hoog gegrepen zullen zijn. Gelukkig is er vanavond op de ARD ook nog een bokswedstrijd te zien: Merkel vs. Steinbrück.

 2. 3

  Techniek is blijkbaar kunst en wij moeten allemaal kijken om dit te bevatten.
  Ik ga mijn drone vanavond met mijn smartphone milieuvriendelijk oplaten en zie wel wat er gebeurt, spannender dan reclamefilmpjes.

 3. 8

  Apart, hoe hij nu een pleidooi houdt voor het collectivisme (samen), waar we in het Openluchtmuseum Europa met ons individualisme verlost van zijn. Nee, zegt hij, in China hebben ze het ‘Nieuwe Idee’ omarmt, en dat is kracht: de Stille Machine. We zijn er onderdeel van. Geen moreel vingertje, niet veroordelen, maar begrijpen. Enzovoort.

 4. 10

  ‘in a world, shifting between the analogue and the digital’

  Hij is van 1978. 22 in 2000 dus. Dat noem ik niet shifting beteween analogue and digital. Dat is geboren in digital. Ergo, hij loopt achter. Kunstenaars die achter lopen verbeteren de wereld niet.

  /cynisme

 5. 12

  Helemaal eens met @ 11 Lienos. Een denker en doener die we hard nodig hebben in onze tijd.
  Ik dacht af en toe dat Wilfried de Jong er weinig van begreep, maar zijn laatste uitspraak maakte veel goed. Alleen kan ik die niet meer citeren. Wie weet lees ik die hier straks nog terug.

 6. 13

  Enige zomergasten waar mijn aandacht niet bij verslapte op een gegeven moment. Heerlijke positieve ‘alles kan’ vibe heeft hij. Quote van de avond na bespreken van wereldproblematiek : ‘gaan we dat maandagochtend lekker met zijn allen oplossen’.

 7. 14

  @13: Blij dat er zoveel positieve reacties komen. Als je dit niet meer goed vindt wat dan wel?
  Roosegaarde -die toch verrekte intelligent is- echt het type van :”hoe meer je weet je aan de weet komt dat je bijna niets weet!”
  Hij boeit, is informatief, eerlijk, inspirerend en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Ik had na een half uur meer genoten dan van drie uur Wouter Bos (hoewel ik persoonlijk niets tegen Bos heb).
  Waarom straks geen “wintergasten” in plaats van “heel Holland bakt?”

 8. 15

  @14:

  Waarom straks geen “wintergasten” in plaats van “heel Holland bakt?

  Wintergasten is een televisieprogramma van de VPRO, dat sinds 2007 de tegenhanger van Zomergasten is. Het programma bestaat uit een interview van anderhalf uur met een internationale persoonlijkheid.”

 9. 16

  @14 Met intelligentie bereik je ook maar zoveel (zie: de wereld) . Voor mij was het leuker om te zien dat mentaliteit echt belangrijk is.

  De zomergast vanavond staat echt in de traditie van dingen als Cradle2Cradle, Semler ( http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Semler.html ), Teun v/d Keuken met chocolade en al die anderen. Geld verdienn door goed te doen.

  Persoonlijk vind ik dat ook ( ‘noem me maar naief’ ) dat dat de juiste weg is voor de toekomst. Leuk.