Zomergasten | Ben Verwaayen

,

VOORBESCHOUWING – Vanavond is topmanager Ben Verwaayen de vijfde Zomergast van Jan Leyers. Hij staat bekend als het ‘belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool’, maar is dat wel terecht?

Ben Verwaayen. Iemand die mij niet bijster veel interesseert. Maar dat kunnen juist de leukste Zomergasten zijn natuurlijk. Volgens mijn Wikipedia is Bernardus Johannes Maria (Ben) Verwaayen sinds 2008 Chief-Executive Officer van Alcatel-Lucent. Was daarvoor topman bij Britisch Telecom en bij KPN toen het nog een staatsbedrijf was. Wordt wel eens het ‘belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool’ genoemd. Officier in de Orde van Oranje, Chevalier de la Légion d ‘Honneur en Honorary Knight of the British Empire.

Sir Ben Verwaayen dus. Naast succesvol exportproduct is Sir Ben Verwaayen ook nog eens een zeer prominent VVD-lid. Elk jaar komt de top van de VVD samen in zijn villa in Zuid-Frankrijk. Dan eten ze bitterballen, luisteren ze naar ACDC, doen ze rukspelletjes en bedenken ze welke kant het op moet met de VVD.

Hier las ik dat Ben Verwaayen en Mark Rutte een vrij hechte band hebben. In een interview met de NRC schijnt Sir Ben zijn band met Mark te hebben omschreven als “een vader die iets tegen zijn zoon zegt”. Ik vind het een wat vreemde omschrijving (alsof hij wil uitsluiten dat wij denken dat zijn band met Rutte is als een vader die met zijn zoon voetbalt), maar kort gezegd denk ik dat we de Zomergast van vanavond met een gerust hart de surrogaatvader van onze premier mogen noemen.

Ik las op deze plek ook dat Ben Verwaayen de bedrijven die hij heeft geleid helemaal niet zo goed heeft achtergelaten. Het stuk heet zelfs ‘het einde van de Ben Verwaayen mythe’ en stelt dat Verwaayen flink veel schade heeft aangericht. Helaas ontbreekt mij de kennis en de zin om te controleren of dit waar is. Hier lees ik dat Alcatel-Lacent in het tweede kwartaal dit jaar, ondanks 100 miljoen euro kostenbesparing, 40 miljoen euro verlies verwachtte. Het concern weet dit verlies aan een “langzamer dan verwachte verbetering van de mix van activiteiten”. Alsof het buiten de macht van Alcatel-Lacent lag. Het kan zijn dat ik cijfers verkeerd lees (ik ben echt een nitwit als het gaat om cijfers), maar volgens dit bericht, nog geen maand later, bleek het 254 miljoen euro te zijn, met als gevolg 5000 te schrappen banen. Creatief met kwartaalcijfers.

Kortom, het idee dat Ben Verwaayen het ‘belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool’ is, zou wel eens op niet heel veel meer berusten dan op een knap staaltje marketing. Pure framing. Precies waar de VVD de laatste jaren zo goed in is als het gaat om de Nederlandse kiezer het idee te geven dat alleen de VVD onze economie kan redden.

Sinds Zalm Minister van Financiën was, waakt de VVD over het begrotingstekort en hameren ze erop dat zij de enige zijn die ons ‘huishoudboekje op orde’ kunnen brengen. Alsof Nederland één groot gezin is. De Nederlandse economie kan wel wat meer VVD gebruiken, luidt een veel geparafraseerde VVD-slogan. Om dat te bewijzen komen ze met zinnen als ‘Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden’ en ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’. Holle slogans die op deze plek reeds vakkundig zijn gedebunkt door collega Klokwerk.

Allemaal marketing. Maar het werkt. Want heel veel mensen denken inderdaad dat de economie alleen bij de VVD in goede handen is. De VVD laat het niet na te benadrukken: in tijden van crisis doet de VVD het goed, omdat de mensen weten dat alleen de VVD de economie uit het moeras kan trekken. Maar dat kan de VVD helemaal niet. De VVD duwt ons eerder dieper het moeras in.

Heel lang zal het wel niet meer duren, als ik de Zomergast van vorige week mag geloven. Want volgens trendvoorspeller Lidewij Edelkoort is marketing dood. Het gaat vanaf nu om bezieling. Daarom even dit clipje uit het geweldige Searching for the Wrong-Eyed Jesus. Over verhalen vertellen:

Of het een bezielde avond wordt zal moeten blijken. Jan Leyers leek zich tot nu toe beter bij vrouwen op z’n gemak te voelen. Benieuwd hoe hij het met een topmanager uithoudt. U kunt uw snedige commentaren kwijt op twitter met hashtag #zg12 (als het een langdradige zeikerd is, stel ik Zeur Ben Verwaayen voor). Mensen met een gespleten persoonlijkheid kunnen zich hier uitleven met het zogenaamde tweede scherm. Keuzefilm is The Pink Panther, een film die je elk jaar wel ergens kunt zien tijdens de herfst-, kerst- of pinkstervakantie. Morgen leest u op deze plek een even uitgebalanceerde als genuanceerde recensie.

Foto Flickr cc: Ian Fenn.

Reacties (38)

#1 jeanclaude

Verwaayen is gewoon een heel verstandige man.
Daarom kreeg hij ook ruzie, als ik me goed herinner, binnen de bureaucratie PTT, misschien was die toen al KPN.
Hij had de grootste moeite daar uit te leggen dat de klant altijd gelijk heeft.

Bij NS begrijpen ze dat ook nog steeds niet. helaas is er maar één spoornet, dus ze kunnen zich onbegrip nog veroorloven.
Draadloze telefonie hief het monopolie van de draadtelefonie op.

Helaas is hij te verstandig voor velen.
Zo zag ik hem in een interview een journalist eens wat fundamentele economische zaken uitleggen.
Het ging de journalist boven de pet.
Datzelfde zien we bij onze minister van financiën.

Verder is het ook een bescheiden man, gezien z’n uitspraak ‘een carrière wordt je gegund’.

 • Volgende discussie
#1.1 Dirk Zeeman - Reactie op #1

“Verder is het ook een bescheiden man, gezien z’n uitspraak ‘een carrière wordt je gegund’.” Dat lijkt me een stevige conclusie op basis van precies één uitspraak. En die uitspraak kan net zo goed valse bescheidenheid zijn en een typisch staaltje van framing: ‘kijk mij nou toch eens een gewone bescheiden man gebleven zijn’.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Ans van Oers - Reactie op #1

Met ZEER VEEL interesse Zomergasten gevolgd.
Ben erg onder de indruk van deze IDEALIST.
GEWELDIG.
Van zulke uitzendingen krijg je een positief gevoel.
Fijn!

 • Volgende reactie op #1
 • Vorige reactie op #1
#1.3 Thomas - Reactie op #1

Bescheiden? Lol. het was een en al Ben Verwaayen en een loflied over de VVD. Een verschrikkelijk narcistisch mannetje. Met de nadruk op -tje. Kijk uit naar Adriaan van Dis, wat een verademing zal dat zijn.

 • Vorige reactie op #1
#2 marianne

inderdaad marketing/ popularisering van de macht,politieke- lege reclame slogans zijn bijna dood, maar net zoals bij de “stervenden” kan er nog een lange doods- reutel ontstaan. Hopen maar dat De Heer Leyers iets kan laten zien van de drijfveren en denkvormen van deze man. Mag wel Ben zeggen, niet!!!! stoelt zijn Stature op het oer beginsel van het leven ” eaten and be eaten “, vooral het poepen niet vergeten bij deze levensvorm. Niets voor de klant, alles voor de aandeelhouder.Vreemd toch wel. Het klopt dat tijdens zijn KPN periode er al best “nare” berichtjes in omloop waren. Sla de Archieven er maar op na. Maar laten we ons vooral de laatste ander half jaar van deze “ranzige” Regering herinneren met zijn ” vulgaire” en in staccato sprekende Ministers. Deze Souffleur van Stature sist met een gespleten tong, deze tong lijkt misschien wel op die van het Monster van van de ” Grauwe” Mond. Zet 2 emmertjes “fris” water naast hem neder.Een voor zijn voeten en de ander om zijn “bloedrode” gespleten tong te blussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Private eye - Reactie op #2

Aandeelhouders hebben niets aan deze charlatan gehad. Grote woorden, weiig daden.

#3 Flip

Aangezien de macht nu meer en/of duidelijker dan ooit in hande is van het Grootkapitaal en de CEO’s van deze wereld daarvan de zetbaasjes zijn, erger ik me al bijna bij voorbaat. Bij politici heb je nog de troost dat incompetente en onnoze mensen KUNNEN WORDEN WEGGESTEMD, maar niet bij hen. Van Mensen met macht over ons op wie we niet Kunnen stemmen eis ik dat ze: niet net doen of ze het algemeen belang dienen, of net doen of de huidige wereldorde de best denkbare is. En dat ze een grammaticaal juiste zin kunnen uitspreken, gevoel hebben voor rechtvaardigheid en humor en een beetje diepgang hebben, wat gelezen en historisch besef. Als BV daaraan voor > 65% voldoet, zou het al heel wat zijn

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

Zal hij al dat geouwehoer thuis voor de spiegel al hebben geoefend? Jan komt er nu al niet meer tussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Spam

HAHAHA. Hij mag van Mark geen pro-Europese uitspraken doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Spam - Reactie op #5

En als Mark een vraag van Ferry gewoon niet beantwoordt, vertelt Ben de kijker even wat een fantastische ‘communicator’ die jongen wel niet is en hoe goed hij wel niet luistert naar de interviewer.

#6 Maria

Wat een ordinaire vvd-propaganda met ons belastinggeld door die omhooggelobbyde manager.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter

Leuk borrelpraat toch?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Maria - Reactie op #7

Wat ik triest vindt is dat deze meneer in zijn aanpak meer-van-hetzelfde vertegenwoordigt. Niet een van onze heldere geesten. Als dat borrelpraat is ;-)

#7.2 peter - Reactie op #7.1

Ja dat is inderdaad borrelpraat.
“Goh wat ben ik interresant, ik vertel het met schaamrood op mijn kaken *nudge* *nudge* *wink* *wink* maar ik ken Bill Gates al heel lang en ik ben ook al heel lang heel belangrijk want in een job van heel vroeger zat ik bij hem aan tafel en toen, etc, etc”

#8 Spam

Communisme vindt ie niks, maar we kunnen een voorbeeld nemen aan de kapitalistische wijze waarop daar in China de arbeidende bevolking wordt uitgebuit. Waarom hebben we dat hier niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Prediker - Reactie op #8

‘We werken in Nederland helemaal niet hard!’

– Maar mensen zitten vol stress vanwege de werkdruk.

‘Ja, op individueel niveau werken we hard. Maar als samenleving werken we niet hard! We willen onze verworvenheden behouden, terwijl de Chinezen ons voorbijlopen!’

– Okee, in welke verworvenheden moeten we dan snoeien?

‘Ik zeg alleen dat we keuzes moeten maken, en dat we de consequenties van die keuzes dan ook moeten aanvaarden!’

Er komt gewoon geen antwoord op de kritische vragen.

 • Volgende reactie op #8
#8.2 de_gemene_deler - Reactie op #8.1

Met de Chinezen willen concurreren op prijsniveau kan natuurlijk alleen als we alle pensioenen stopzetten en alle uitkeringen en tegelijk het minimumloon afschaffen. Schrap eigenlijk alle ‘verworvenheden’ dan maar.

#8.3 Thomas - Reactie op #8

Idd. Ik vond het jammer dat Jan daar niet wat harder op inging. Ik zou em gefileerd hebben. Maar goed, het is Zomergasten en niet Buitenhof ;D

 • Vorige reactie op #8
#9 de_gemene_deler

Wat een oppervlakkige flapdrol! Ze hadden hem wel een rooie neus moeten opzetten want als ze bij zomergasten een clown uitnodigen moet je toch weten dat je het niet serieus hoeft te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Share

Ik heb hem maar weer rap uitgezet. Zo breed en interessant vind ik Ben’s wereld niet. Kan hij wel de gast wezen, maar ik hoef dat niet te horen noch te zien. Geen leuke televisie avond voor mij. Nietszeggende fragmenten en bullshit talk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Prediker - Reactie op #10

Hoop open deuren, idd. Maar ja, hij vertelt er met zoveel passie over, hè, en dat vinden de mensen dan “interessant” en “inspirererend”.

Tja, op dezelfde manier als motivational coaches en NLP-praatjesmakers interessant en inspirerend zijn.

André Hazes is zijn slotfragment en The Pink Panther zijn keuzefilm. Een intellectueel vedergewicht, die Verwaayen.

#10.2 de_gemene_deler - Reactie op #10.1

Helemaal mee eens. Dat Steve Jobs fragment was ook tenenkrommend. Met die hypocriete uithaal naar Microsoft…

 • Volgende reactie op #10.1
#10.3 Tine Verheyen - Reactie op #10.1

Gewoon helemaal mee eens! Zet 10 CEO’s op een rij en ze verkopen allemaal dezelfde “geïnspireerde” peptalk maar ze hebben als mens helemaal niks te vertellen. Daarbovenop zijn ze vaak nog niet eens in staat geweest om hun woorden in daden om te zetten, wel integendeel!
Was mevrouw Withuis maar niet ziek geworden, dan hadden we tenminste 1 echt memorabele Zomergasten gezien!

 • Vorige reactie op #10.1
#11 Karl Kraut

Ben Verwaayen, wat een zelffluffer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 EVA

Geweldig hoe zogenaamd progressief Links Nederland vanavond vele malen met duidelijke argumentatie op zijn plaats werd gezet, Verwaayen heeft een zeer heldere lange termijn visie op vele vlakken en ziet de mondiale ontwikkelingen met het juiste oog. De reactie ’s hierboven bevestigen de benauwde, bekrompen, angstige wereld die Links helaas zo kenmerkt en geven Verwaayens woorden extra kracht en waarheidsgehalte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Prediker - Reactie op #12

Klopt, en je kleinkinderen kunnen straks voor 2 euro per uur sokken gaan stikken in een fabriek terwijl een of andere gesjeesde jongen daar rijk van wordt.

Zo doen de Chinezen dat namelijk.

 • Volgende reactie op #12
#12.2 Share - Reactie op #12

Schrijf jij voor een auto magazine of zo ?

 • Volgende reactie op #12
 • Vorige reactie op #12
#12.3 de_gemene_deler - Reactie op #12

Aha, dus men is benepen als men het niet kan velen als op in een gewaardeerd televisieprogramma een naïeve idioot de loftrompet over het anarcho-kapitalisme schalt als een theatraal wat minder begaafde en bovenal slecht bespraakte Emiel Ratelband.

Dat mannetje etaleert dus precies de mentaliteit die ons in de penarie heeft doen belanden. Hopeloos lichtzinnige positivo onzin. En daarbij oud nieuws.
Dat zie je namelijk al snel als je links en progressief bent.

Maar te denken dat wij daarvan onder de indruk zijn is een grove onderschatting van uw linkse vijand. De VPRO heeft zich waarschijnlijk verplicht gevoeld een suffe oelewapper uit te nodigen om ‘gebalanceerd opiniërend’ over te komen, daarmee oppervlakkige lieden het idee gevend dat ze óók interessante ideeën hebben.
Volgende keer komt Frits Bolkestein nog opdraven, zal je zien. En over vijf jaar laat Mark Rutte Donald Duckfilmpjes zien.

Al met al alwéér een populistische vervuiling van het maatschappelijk debat. Jammer.
Als onze beschaving ten onder zou gaan, dan komt het waarschijnlijk van binnenuit, daar is geen Chinees voor nodig.

 • Vorige reactie op #12
#13 Share

Maar volgende week ga ik er voor het eerst (dit seizoen) voor zitten.

Ik beschouw die aflevering als de laatste in 25 jaar. Het is mooi geweest. Laat Van Dis het maar waardig afsluiten. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Private eye

In zijn periode als CEO 90% aandeelhouderswaarde verliezen, en dan drie uur zendtijd krijgen? De wereld op zijn kop, zou ik zeggen.

Met zo’n trackrecord ben je een guaranteed loser

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Koortsgoud

Toch jammer dat er niet over Hollande’s belastingplannen gesproken is, of heb ik het gemist?
Een onderneming leiden is namelijk heel wat anders dan een land leiden, waar ook zoveel kanslozen rondlopen die je niet zomaar kan ontslaan om je ingecalculeerde bonus te verzekeren.
Er is voorlopig nog genoeg werk dat niet door robots gedaan kan worden, maar deze arbeiders moeten zich dus maar aanpassen aan erbarmelijke omstandigheden uit de slaventijd omdat het Westen anders niet competitief is met ontwikkelingslanden?

Waarom zijn ontwikkelingslanden toch zulke groeiers. Eeh, omdat ze van nul komen, en elke stijging gigantisch is.

Sommige rechtse rijke stinkerds begrijpen heus wel dat je kapitaal moet herverdelen om de boel draaiende te houden, maar dat moet je goed verwoorden anders ben je ineens een Marxist, waar geen enkele Pink Panter Feelgood Movie iets aan kan veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Sjiek

Welke malloot kiest eigenlijk de gasten uit? Deze Verwaayen kan zo in een volgende reclame van Cup-a-Soup.

Het enige dat me zal bij blijven is dat hij ooit tegen Bill Gates heeft gezegd dat diens geneuzel over internet iets academisch was waarop de telecom-branche niet op zat te wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Prediker

Ben Verwaayen is de ‘Strakjesman‘.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dorien

Blablabla, de trieste wereld van de gladde praatjesmakers en VVD-ballen. Het draait om scoren, macht, geld, je belangrijk wanen. Het zijn over het algemeen geen intellectuelen, maar boerenslimme babbelaars, belastingontduikers, mensen die het met de wet zo nauw niet nemen. Ethische dilemma’s lachen ze weg. Het ontbreekt deze mensen aan liefde voor hun medemens (met name de sociaal zwakkeren), aan oog voor de natuur en de schoonheid van simpele dingen, bescheidenheid. Ik kreeg een intens gevoel van triestheid over me heen. Het moet voor Jan Leyers, de muzikant, een gevoelsmens, ook niet makkelijk zijn geweest, maar Zomergasten is niet het programma waarin je een gast eens even stevig op zijn nummer zet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 Paul - Reactie op #18

Mee eens. Heel goed gezegd.
Toch werd ik er niet triest van en ben ik blij dat de VPRO hem een kans geeft om zijn visie uit te dragen.

#19 jeanclaude

Heb de uitzending niet gezien, krijg de indruk dat wat hij zei velen boven de pet ging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 Deelnemer - Reactie op #19

Je moet erg dom zijn, om te gaan voor de holle verkooppraat dat jij ook een succes kan zijn. Wat is er zo inspirerend aan deze goedkope grootsheidsfantasieen.

#20 Stoic

Nu ik deze documentaire en deze echte ondernemer/VVD’er heb gezien weet ik het zeker: politiek = religie, ik zie geen verschil tussen een bedrijfs(oppeptalk) samenkomst, een politieke samenkomst en een religieuse samenkomst, vol met discipelen. En dan bedoel ik van ALLE politieke partijen. (In sommige atlassen staat het communisme als een religie aangegeven).
Alle politici zijn ondernemers/verkopers van praatjes en weten hun hiërarchische rangorde, dol op macht = magie (bewonderenswaardige goocheltrucs uithalen, mensen op het verkeerde been zetten, een rad voor ogen draaien, ook met woorden) = magnetisme (iedereen dezelfde kant op laten wijzen). Zo worden de discipelen (politieke) missionarissen.
De Franse revolutie was de eerste communistische revolutie, Frankrijk = Noord Korea: de staat moet het allemaal regelen / de staat regelt alles, met dit verschil dat de Franse president, als het zesde land van de wereld, zichzelf verplicht heeft zijn verantwoordelijkheid te nemen (zegt hij).
Ondernemers zouden bedachtzamer moeten zijn (zoals Verwaayen’s vader was) voordat ze in ieder gat van de markt springen, “op zoek naar zwakke plekken”. De competitie is agressiever geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie