Zomergasten 2019 met Wanda de Kanter

Foto: © VPRO screenshot Zomergasten 2019 Wanda de Kanter 3
Serie:

Let op: dit is de vooraankondiging. Hier leest u de recensie.

Ik zou het mooi vinden als ik door die drie uur kan laten zien dat je niet jezelf als maat moet nemen en hoe we beter voor elkaar kunnen zorgen.

VPRO’s vijfde zomergast Wanda de Kanter vindt haar Zomergastenavond geslaagd als mensen zien dat het leven meer is dan hun eigen leven. Zelf hanteert ze een brede kijk als longarts: niet alleen patiënten behandelen, ook kijken naar de oorzaken en die aanpakken, zodat in de toekomst minder mensen sterven aan longkanker.

Er staan fragmenten uit prachtige documentaires op het programma en in de nazit haar keuzefilm ‘The Insider’, over een klokkenluider uit de Amerikaanse tabaksindustrie, die onthult dat er aan sigaretten stoffen worden toegevoegd, die ze verslavend te maken. Een journalist wil dat wereldkundig maken, maar onder druk van de tabakslobby mag de journalist de informatie van de klokkenluider niet uitzenden.

Wanda de Kanter is, samen met haar collega Pauline Dekker, al jaren bezig de tabaksindustrie verantwoordelijk te houden. Ze hebben de website TabakNee online, “een onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland”.

De website is een uitgave van Stichting Rookpreventie Jeugd, de organisatie die in maart uit de Alliantie Nederland Rookvrij is gezet omdat de overige partners (KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds) de longartsen veel te ‘activistisch’ vonden. Eind 2018 stopte het KWF om die reden ook haar subsidie aan de stichting (waar volgens TabakNee ook wat censuur aan ten grondslag lag).

Uiteraard bestrijdt de Alliantie die zienswijze en stelt in een reactie: “Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn om effectief samen te kunnen werken”. Dat is precies wat Wanda de Kanter en Pauline Dekker in het artikel in Trouw ook al zeiden: “die twee visies kunnen toch best naast elkaar bestaan binnen een organisatie?”

Misschien horen we vanavond ook of de twee partijen nog eens bij elkaar zullen komen of dat Wanda de Kanters stichting het verder ook redt met steun van anderen. Kijken dus, om 20.15 uur naar VPRO’s zomergast Wanda de Kanter, die u in de reacties hieronder van uw commentaar kunt voorzien. Morgen staat hier dan Sargasso’s recensie voor u klaar.

Reacties (11)

#1 Krekel

Ik vind De Kanter en Dekker heel stoer, maar afgaand op mijn eigen uitgedroogde kijklust verwacht ik qua kijkcijfers een laagterecord voor deze uitzending.

(onder de 278.000 kijkers die Bervoets trok dus … )

 • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: omdat…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

Djiezus, dat eerste fragment heb ik in het verleden al eens gezien, maar nog steeds hskt dat er in. Ongelooflijk wat we niet van elkaar weten, maar wat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan wie we zijn, wat we doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sjoerd de hoop

@1: in het eerste half uur al meteen gegrepen. Ik blijf de hiele avond kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Krekel

@2:Omdat VPRO’s ‘5 redenen om naar Wanda de Kanter te kijken’ me totaal niet aanspraken. En omdat ik niet erg bijzonder ben vermoedde ik dat dit voor meer mensen zou gelden.

Maar inderdaad, @4, ik ben blij dat ik toch ben gaan kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jennie

Bedankt voor deze interessante zomeruitzendig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Teus Otten

Beste mw. de Kanter,
Allereerst mijn verontschuldigenen dat altijd als ik u zag ik dacht o daar heb je haar weer omdat ik natuurlijk een roker ben helaas. Ik wilde ook niet naar zomergasten kijken maar deed dat toch met als gevolg dat ik enorm veel bewondering voor u heb gekregen en dat u een warme persoonlijkheid bent. Het was een geweldige uitzending en ben heel blij dat ik gekeken heb maar nog meer hoop ik dat u succes heeft met uw strijd. Erg hoor dat ik niet zo aardig over u dacht zonder iets over u te weten. U raakte mij echt helaas ben ik nog steeds een roker.
Een warme groet,
Teus Otten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joke Van ballegooijen

Teus, helemaal akkoord met uw mening. Ik ben geen roker maar m’n kinderen jammergenoeg wel. Ik hoop dat zij gekeken hebben…
Wij hebben van begin tot eind geboeid gekeken en geluisterd. Complimenten voor mw de Kanter!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Krekel

Ik ben blij dat mijn voorspelling (in #1) er geheel naast zat: met 434.000 kijkers is de uitzending van gisteren voorlopig de op één na best bekeken Zomergasten van dit seizoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Gerda

Wat een fantasische uitzending van Zomergasten. Ik heb de hele avond gekeken. Wat een boeiende vrouw en wat een passie voor haar vak. Mede namens haar boek ben ik al 6 jaar van het roken af. Wat een kanjer!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Judith

Alle gasten in de Zomergasten zijn interessant, maar soms te langdradige uren die soms te lang over die ene onderwerp.
Ondanks alles blijft het toch interessant.
Alleen de presentatrice J. Abbing kan soms heel ’truttig’ overkomen, omdat ze onwetend kan zijn,soms zeg ik weleens: “Fuck it toch potdomme die ….”. … Maar ze is wel menselijk, toch?!
Niemand is perfect ! Niemand, hier ook niet, journalisten ook niet, dus.
Tja, dat had ik toch, ondanks alles, liever anders gezien…..
dan zou toch wel mooi zijn dat het niet alleen ZOMERgasten gaat maar SEIZOENgasten, ja dus elke week nieuwe gast, maar niet in drie uur lang. 2 uur is toch voldoende of niet?! Zomer is voor J. Abbing, Herfst is voor….ahummmm, Winter is voor ….ahummmm, Lente is voor……ahummmm, zeg het maar.

Ik zou fantastisch vinden als gasten van alle niveau’s zijn,
en niet alleen van ‘hogepiefen’ nodig zijn.
Want eentonige ‘hoogopgeleide’ mensen zijn me soms te saai.
Het kan ook veel leuker en spannender zijn als helemaal in variërend gesprek zou voeren , alle lagen van het volk zijn welkom! Boeit me juist veel meer, daar leer je juist veel meer van alle mensen!

P.S. Vroeger rookte ik als een ketter van Drum. Mijn 2e vader stierf in mijn armen (!), tot zijn laatste adem (23-11-’06) , zeker door sluipmoordenaar kanker, hij rookte ook als een ketter. Door bewust van het gruwelijke moordenaar kanker ben ik meteen gestopt, dat nooit meer. Heel zwaar, vrij onrustige lijf, veel lopen helpt je wel overeind want dan ben je harstikke moe en slaperig. Méér eten ( tja ) en als je op de zenuwen of onrustig wordt, ga dan lopen, lopen en of fietsen , fietsen of zwemmen, zwemmen. Zéér aanrader van mij!!!

 • Vorige discussie