Zomergasten 2019 | Ivo van Hove

Foto: © VPRO screenshot Zomergasten 2019 Ivo van Hove
Serie:

NIEUWS - Let op: een recensie van deze aflevering leest u hier.

En toen was het alweer tijd voor de laatste aflevering van Zomergasten 2019. Waarin presentatrice Janine Abbring de Belgische, internationaal gelauwerde theaterregisseur Ivo van Hove ontvangt. Sinds 2001 is Van Hove directeur van Toneelgroep Amsterdam (het ITA-Ensemble sinds de fusie met De Stadsschouwburg Amsterdam), waarvoor hij uiteenlopende toneelstukken regisseerde zoals Angels in America (van Tony Kushner), De Dingen die Voorbij Gaan (naar het boek van Louis Couperus) en Opening Night, naar de film van John Cassavetes. Vermoedelijk niet geheel toevallig is die laatste titel, over een actrice die getuige is van de dood van een fan, ook de keuzefilm van Van Hove.

In zijn ‘ideale televisieavond’ zal Van Hove fragmenten laten zien ‘waarin mensen zich volledig overgeven aan hun passie, maar daar ook in falen’. Wanneer dit in het werk van Van Hove gebeurt, kan het haast gevaarlijk worden en word je als toeschouwer medeplichtig gemaakt.

Afgelopen kerstvakantie zag ik een reprise van The Fountainhead, naar het gelijknamige boek van Ayn Rand. Hierin speelt Ramsey Nassr de compromisloze architect Howard Roark. Het knappe vond ik dat het Nasr en Ten Hove lukte om mij mee te sleuren in een gedachtewereld waarvoor ik een diepe afkeer voel.

Twee weken geleden werd bekend dat Van Hove de Johannes Vermeerprijs won. Hij ontvangt de prijs, om met de jury te spreken, voor zijn grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland.’ Geweldige toneelstukken maken is natuurlijk één ding, uitleggen waarom iets de moeite waard is, is iets anders. Maar ergens vermoed ik dat het wel snor zit. Vanavond krijgen we fragmenten te zien uit Metallica, Some Kind of Monster, de film The Rider van Chloé Zho en Bambi. Ik ga er maar vanuit dat het een memorabele avond gaat worden. Hashtag #zg19, hasthag #zinin.

NAGEKOMEN BERICHT: in een eerdere versie had ik Ivo van Hove Ivo ten Hove genoemd. Ik dacht namelijk dat hij zo heette. Altijd al dacht ik dat hij zo heette. Maar hij heet dus helemaal niet Ivo ten Hove. Hij heet Ivo van Hove. Exuus!

Reacties (2)

#1 P.J. Cokema

Was lang niet met alles eens dat hij poneerde, maar prima avond aan deze laatste Zomergast gehad. Anderen blijkbaar ook, gezien de stilte die hier tjjdens de uitzending was.

  • Volgende discussie
#2 Joop

Benieuwd, later via internet herhaling bekijken.

The Fountainhead (en Atlas Shruggered ) allebei gelezen, dat de eerste nog steeds zo actueel is dat die opgevoerd wordt (niet gezien) kan ik wel begrijpen. Haar visie vind ik niets, zoals zij de mens neerzet is wel zoals het veelal is tegenwoordig. Ik ken wel een aantal Howard Roarks, of die er op willen lijken.

  • Vorige discussie