Zomergasten 2018 met Pieter Waterdrinker

NIEUWS - Vanavond een ooit ten onrechte veroordeelde schrijver in VPRO’s Zomergasten. Pieter Waterdrinker. In zijn Zomergastenprofiel zegt hij:

In mijn leven, in mijn werk, in mijn literatuur staat altijd één ding centraal: de mens en zijn vaak bizarre lot op deze aardbol.

Nou, daar kan hij over meepraten. Bijvoorbeeld omdat hij in 1999 werd veroordeeld tot een geldboete omdat een van zijn personages in zijn roman ‘Danslessen’ een antisemitische opmerking maakte. Dat personage had precies dezelfde naam en functie als de burgemeester van Zandvoort, die een klacht indiende.

Dat leidde dus tot die boete, maar in hoger beroep werd Waterdrinker vrijgesproken.

Dat het Openbaar Ministerie tot vervolging is overgegaan is miraculeus. Er was immers jurisprudentie. Eerder waren Gerard Reve en Willem Frederik Hermans vrijgesproken omdat de rechter begreep dat een roman een verzinsel is en dus geen echte belediging kan bevatten die serieus moet worden genomen.

En daarmee komen opnieuw op Waterdinkers ervaringen als “mens en zijn vaak bizarre lot op deze aardbol”. Want 20 jaar na zijn debuut, elf romans en vier nominaties voor literatuurprijzen verder, lijkt het er op dat hij maar niet zo wereldberoemd Reve en Hermans gaat worden.

Ook dit jaar werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar haalde niet eens de shortlist. Zou Pieter Waterdrinker daar nu net zo geïrriteerd over zijn als over het feit dat het NRC hem regelmatig oversloeg op hun literatuurlijstjes te zetten? In 2016 twitterde hij:

Zeg NRC, kunnen jullie eens eventjes opzouten moet jullie eeuwige nepotistische kutlijstjes.

Janine Abbring moet hem daar maar eens naar vragen. En of zijn “dubbele professionaliteit” de auteursroem niet in de weg zit. Want Pieter verdient zijn brood als Ruslandcorrespondent en is misschien daar bekender mee dan als romanschrijver.

Poetin leren kennen, is Rusland kennen, is Pieter Waterdrinkers overtuiging. In een vraaggesprek voor Studium Generale Utrecht verklaarde hij:

De sleutel om Rusland te begrijpen ligt in het doorgronden van de psyche van Poetin.

Of Janine Abbring daar meer over zal doorvragen dan over zijn moeizame literatuurcarrière zullen we vanavond zien. En morgen in Sargasso’s Zomergastenrecensie lezen. Deze keer zal onze kersverse redacteur Karin van der Stoop die voor haar rekening nemen.

Karin begon op Sargasso als gastredacteur en trad vrij snel tot de redactie toe. Een bliksemcarrière waar een auteur als Pieter Waterdrinker best jaloers op kan zijn.

Ook vanavond kunt u in de reactieruimte hieronder uw pre-recensies kwijt over de uitzending. Of op Twitter natuurlijk, met hashtag #zg18 of #Zomergasten. Morgen komen we dan met de recensie door Karin van der Stoop.

Reacties (6)

#1 Manfred

Waarom wordt hier, maar zelfs ook op de Wikipedia, zo zorgvuldig de naam van die burgemeester vermeden?

https://www.trouw.nl/home/burgemeester-klaagt-schrijver-aan~a1ee0385/

  • Volgende discussie
#2 Meneer Kronkel

@1: letterlijk de eerste zin: “De burgemeester van Zandvoort, M. R. van der Heijden, beschuldigt de auteur […]”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henriette Nijdam

De onderwerpen die Pieter Wateerdrinker te berde bracht waren zeer interessant. Toch vond ik het een rommelig interview.
Te weinig tijd om de onderwerpen goed uit te spitten.
Indrukwekkend de film over Leningrad en de persoonlijke geschiedenis van Poetin. Hierdoor kijk je toch anders naar een gesprek tussen Merkel en Poetin. Merkel die Poetin wellicht de les leest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Melkboer

‘k Heb 2x 5 minuten proberen te kijken, alsof ik naar een flipperkast zat te kijken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Manfred

@2 Kronkel, ja daarom plaats ik die link ook, omdat het in het Trouw-stukkie wél werd vermeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Meneer Kronkel

@5: ah, met ‘hier’ doelde je op Sargasso, ik dacht dat je doelde op de link naar Trouw. Excuus voor mijn foute interpretatie.

  • Vorige discussie