Zomercollege | Ocean Acidification


Twee ultrakorte colleges over de verzuring van de oceanen. Deze verzuring is een effect van de antropogene verhoging van de CO2-concentratie in de atmosfeer en kan mogelijk voor het eind van deze eeuw leiden tot het uitsterven van 1 miljoen plant- en diersoorten in de oceaan. Hierboven wordt het basisprincipe uitgelegd en de impact op plankton en koralen. Na de klik legt vooraanstaand marien bioloog Daniel Pauly uit dat verzuring van de oceanen vissen zelfs de adem kan benemen…

 1. 4

  @2: Huh? hoe kom jij ineens bij temperatuur? Dit topic gaat over oceaanverzuring als gevolg van de antropogene CO2-concentratieverhoging.

 2. 5

  Volgens Hansen moet de CO2 op termijn naar 350 om het klimaat dat wij nu kennen te behouden. Voor de oceaan kan dat wel eens 300 zijn. Internationaal doel is nu 450. Ik ben benieuwd hoeveel zuurder de oceanen worden als we de atmosfeer op 450 kunnen stabiliseren. Iemand?

 3. 9

  @2,
  Dus daarmee impliceer je dat de huidige toename van CO2 in de atmosfeer te wijten is aan een temperatuursverhoging? En waar komt die dan vandaan?

  Als je verwijst naar het geologische verleden waarin er een correlatie bestaat tussen CO2 en temperatuur, dan heb je deels gelijk. Met de volgende opmerkingen: de veranderingen waren zeer langzaam en nu heel erg snel. Ten tweede is er een continue positieve terugkoppeling: CO2 stijgt -> T stijgt -> CO2 stijgt -> etc.

  Mvgr – B

 4. 10

  Harry, dat kan dus echt niet he! Het klimaat mag niet gevaarlijk veranderen, maar als daarvoor het bier verboden moet worden begin ook ik te twijfelen. Dan staat de scepticus in mij op.

 5. 11

  wat #3 zegt tegen #2.

  Verder, een voordeel bij een nadeel:
  Een zuurdere oceaan (door de stijging van 300 naar 425) tempert de CO2-geforceerde klimaatopwarming bij verdere uitstoot: we gaan er naar +4 C wereldwijd door, ipv naar +5 C… – maar wel met minder vis.

 6. 12

  Goh, een nieuw dogma om te bestrijden. Leuk van Sargasso. Altijd interessant…

  Jeetje, wat zal ik hier toch eens tegenin brengen. De stelling dat de oceanen verzuren is zo religieus van aard. Aaaaah, ik weet het:

  “Om de opkomende verzuringshysterie in perspectief te plaatsen, dient te worden vastgesteld dat de huidige pH van de oceanen 8,1 bedraagt (minder dan 7,0 is zuur). Als de mensheid alle bekende voorraden energie zou opstoken, zou het pH-niveau kunnen verminderen tot 8,0. Er is bewijs dat marine organismen zeer goed kunnen gedijen bij een hoog niveau van CO2 in zeewater. Onderstaande foto toont gezonde koralen boven een uitlaat van CO2 in de zeebodem.

  Daarenboven weten we uit geologisch onderzoek dat een hogere atmosferische CO2-concentratie geen schadelijke verzuring van de oceanen kan veroorzaken. De organismen die de bouwstenen vormen van de koraalriffen ontstonden zo’n 500 miljoen jaar geleden, toen de CO2-concentratie in de atmosfeer zo’n twintig keer hoger was dan nu.

  David Archibald
  http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2010/06/scientists-got-it-wrong

 7. 13

  Om de opkomende verzuringshysterie in perspectief te plaatsen, dient te worden vastgesteld dat de huidige pH van de oceanen 8,1 bedraagt (minder dan 7,0 is zuur). Als de mensheid alle bekende voorraden energie zou opstoken, zou het pH-niveau kunnen verminderen tot 8,0. Er is bewijs dat marine organismen zeer goed kunnen gedijen bij een hoog niveau van CO2 in zeewater. Onderstaande foto toont gezonde koralen boven een uitlaat van CO2 in de zeebodem.

  Daarenboven weten we uit geologisch onderzoek dat een hogere atmosferische CO2-concentratie geen schadelijke verzuring van de oceanen kan veroorzaken. De organismen die de bouwstenen vormen van de koraalriffen ontstonden zo’n 500 miljoen jaar geleden, toen de CO2-concentratie in de atmosfeer zo’n twintig keer hoger was dan nu.

  David Archibald
  http://www.quadrant.org.au/blogs/doomed-planet/2010/06/scientists-got-it-wrong

 8. 14

  Eikels. Zout is niet zuur. Bitter niet zoet.
  Hoe basisch is zee eigenlijk met al die verzuring en alles?

  @5 ik zou graag getallen rond de 631 willen roepen, heb jij daar een context bij?

 9. 15

  Beste Share, 631 is de gebiedscode van Long Island, New York. Ook is het de naam van een een korps vrijwillige zweefvliegers (Volunteer Gliding Squadron). Tevens goed te weten dat het een priemgetal is.

  Zou jij de context van eikels kunnen geven?

 10. 17

  @Hal Incandenza

  OH JEEETJE! David Archibald heeft spelfouten gemaakt. Je heb gelijk: niks van wat hij beweert is waar……

  Probeer nou eens op de inhoud in te gaan… Hier probeer deze eens:
  “Als de mensheid alle bekende voorraden energie zou opstoken, zou het pH-niveau kunnen verminderen tot 8,0.”

 11. 18

  Als T2000 zou (kunnen) lezen, dan had ‘ie in de link van Hal kunnen zien dat die Archibald geen wetenschap bedrijft en zijn heil ook terecht zocht in het alleen door bloggers geciteerde E&E journal. Die vraag die T2000 stelt is ook slechts een hersenscheet die Archibald nergens onderbouwd. Ik zie niet waarom Hal daarop antwoord moet geven.

 12. 19

  Jeetje, bedankt majava. Wat een interessante bijdrage. Archibald bedrijft geen wetenschap en publiceert in het verkeerde blaadje. Goh, zo had ik het nog niet gezien. Dit is echt een inzichtveranderend statement dat je maakt. Tof van je.

 13. 20

  We’re Gonna Be Sorry [x], maar eerst op vakantie
  (The China Daily: “BEIJING — The country is set to begin domestic carbon trading programs during its 12th Five-Year Plan period (2011-2015) to help it meet its 2020 carbon intensity target.)

 14. 22

  spaatje rood …;) … het gekke is, op mensen mogen we geen tests uitvoeren omdat dat ineens onethisch is ofzo (I), maar als het gaat om de aarde en de banken bestaat zulke ethiek niet … volgens mij hoef je niet (eens) religieus te zijn om te voelen dat zoiets niet klopt (china=vvd, amerika=pvda, als maat voor hoogste energie verbruik)

 15. 23

  enfin,

  Marmer.

  Zure oceaan..been there done that..kalkskeletjes .. uiteindelijk, na eten en gepoept..op de bodem..compactie..dehydratie..en voila..kalksteen..oef..beetje heet ..metamorf..en dan fraai marmer.

  ps: alle koraal-dingen vertonen periodes van niet fijn..te snel onder gedompeld, waar is de photische zone .. green-house.

  (“greenhouse” zijn periodes zonder ijs bedekte polen..niet ongewoon)

  En dat zonder mens.

  http://www.falw.vu.nl/nl/onderzoek/earth-sciences/sedimentology-en-marine-geology/staff/schlager.asp

 16. 25

  @T2000: juist ja, mijn bijdrage is van hetzelfde kaliber als die van Archibald.

  @larie, 23 ik zou graag dat je dat ene zinnetje nog een keer herhaalde. Mag ik?
  “En dat zonder mens.”

  En wat gaan we doen we in een opgestookt klimaat, nu eens MET mens, larie?

 17. 27

  Compiling and standardizing these data, dating back to 1899, the researchers found a consistent and significant decline in phytoplankton in eight of the world’s 10 oceans — an estimated 1 percent per year globally. The decline was strongly correlated with the rising surface sea temperatures. [x]