Zet Cruijff in bij vredesmissie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een bijdrage van Ahmed Sajid, politicoloog (specialisatie Midden-Oosten). Hij is werkzaam als projectcoördinator Lokaal Beleid bij de FNV Vakcentrale. Tevens is hij PvdA gemeenteraadslid in Alphen aan den Rijn.

“Sprakeloos”, was ik toen ik de negatieve reacties vernam in de landelijke kranten op de goedbedoelde Ajax-adviezen van voetballegende  Johan Cruijff deze week. We kennen allemaal het gezegde: “Over de doden niets dan goeds”, nou dat geldt wat mij betreft ook voor levende legenden. Cruijff was een buitengewoon goede speler, met prachtige versnellingen en slaloms. Cruijff was voor mij een echte revolutionair op het gebied van voetbal.

De importantie van Cruijff op wereldniveau en vooral in het Midden-Oosten viel mij pas later op,  want tijdens mijn studiereizen voor Politicologie heb ik met veel mensen gesproken in het Midden-Oosten. Zo ben ik in onder andere in Marrakech, Koeweit-Stad, Teheran, Dubai, Jeruzalem, Amman, Abu Dhabi, Caïro en Tripoli geweest. En als iemand vroeg waar ik vandaan kwam, dan reageerden ze vaak prompt met het antwoord: “Ooooh je komt uit Nederland, het land van Cruijf”. De uitspraak van zijn achternaam was iedere keer weer een grappige verrassing, want soms klonk het als Kruf, Krijif, Gruif of Krujiiif.

In het Midden-Oosten is sport en vooral voetbal heel belangrijk in het dagelijkse leven van de mensen. Elke avond kun je op iedere straathoek wel een drukbezocht koffiehuis, café of terras vinden met  een tv waar je een voetbalwedstrijd op kunt zien onder het genot van een heerlijke glas muntthee en een shisha waterpijp met appeltabak.

Ik vind dat wij een beroep moeten doen op onze voetbalrevolutionair Cruijff om zich naast zijn ideeën over zijn club Ajax ook veel meer te gaan inzetten voor het algemeen belang zoals onze Nederlandse handels- en vredesmissies. Want neem nou het actuele voorbeeld waarin we de Libische leider Khadaffi willen afzetten. Dan denk je toch meteen aan één ding bij Khadaffi. Juist ja, voetbal! Hij is echt dol op voetbal. Hij heeft zelfs via het investeringsmaatschappij Lafico voor 7,5 % aandelen gekocht in de Italiaanse voetbalclub Juventus. En ook zijn zoon El Saadi Khadaffi heeft al eens  met Juventus meegetraind. Als je dit weet, dan ga je toch geen vliegtuigen en wapenmaterieel op hem afsturen om hem af te zetten? Nee, dan zou de verlosser, Johan Cruijff, een belangrijke rol kunnen spelen om in Libië vrede te sluiten. Uiteraard met de bijbehorende diplomatieke ondersteuning. Hij zou met zijn prachtige Cruijffiaanse proza alle dictators kunnen aanpakken: “Nou kijk Khadaffi, een land besturen is net voetbal.  En jij staat gewoon buitenspel”.

Ik verwacht dat Nederland door het inzetten van de “The Dutch Legend” Johan Cruijff als vredesduif een veel prominentere rol zou kunnen spelen in de huidige Arabische lente, waarin men schreeuwt om meer vrijheid en democratie.  Hij zou met zijn enorme status en aanzien in het voetbalgekke Midden-Oosten veel meer voor elkaar kunnen krijgen dan onze regering of logge instituties zoals de EU, VN en NAVO.

Reacties (7)

#1 gronk

Liever niet. Laat de legende een legende blijven.

 • Volgende discussie
#2 esgigt

Ach, ieder nadeel heb zijn voordeel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Goed idee, kan ie zich ook niet meer tegen het Nederlandse voetbal aanmoeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ElCapitan

Zelden zulke flauwekul gelezen!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Cruijff

Heel origineel! Leuke column.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Dzjie

Als ik kijk naar hoe hij bij Ajax de problemen probeert op te lossen, lijkt hij meer op een Godfather-figuur….. Hij zou waarschijnlijk met zijn ‘maffia-praktijken’ nog heel wat voor elkaar kunnen krijgen in het Midden-Oosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Maxm

Waarom wordt iemand die ooit aardig tegen een bal aan kon trappen toch telkens als omnipotent gezien?

 • Vorige discussie