Zekere zetels

DATA - Uit de data van het nieuwe tool van EenVandaag, De Stemming, valt af te lezen welk deel van de mensen met zekerheid op 12 september op de door hen genoemde partij zal gaan stemmen. Op basis daarvan kan je bepalen hoeveel zetels de partijen al in hun zak hebben.Hierbij hebben we de zetels genomen uit de peiling van 12-7 van De Stemming en vervolgens alleen het deel toe te rekenen van de mensen die aangeeft met zekerheid op 12 september ook die partij te zullen kiezen.

Dat maakt totaal 70 zekere zetels nu. Een stuk minder dan de 100 die collegablogger Ad gisteren noemde, maar toch al bijna de helft. De campagnes hebben dus nog veel te winnen.

Als we deze verdeling zouden extrapoleren naar een volledige tweede kamer kan je goed de verschillen zien met de stemming zelf (let op, andere volgorde partijen dan hierboven):

 1. 4

  Gruwelijk om te zien dat de fascistische beweging van Geert Wilders de derde op zekere plaats heeft. Heel wat mensen zijn blijkbaar zeker van hun zaak om dit land met al zijn verworvenheden op te blazen, gewoon omdat het kan ..en daar moet ik natuurlijk weer begrip voor hebben?

 2. 5

  Puntje van kritiek: twee zetels voor de SGP worden er in de extrapolatie vier. Maar de SGP heeft nu juist een zeer trouwe achterban, die nu al zeker is dat ze op die partij gaan stemmen, terwijl kiezers die daar niet toebehoren in het stemhokje ook niet snel op de SGP zullen stemmen.

  Andersom geldt dat ook voor GroenLinks. No way dat die straks slechts twee zetels halen. Minstens vijf.

  De PVV zie ik geen 21 zetels halen. Teveel kiezers die de vorige keer op Geert hebben gestemd, hebben gezien hoe hij is geflopt toen het ging om verantwoordelijkheid nemen, en al het gerommel binnen de partij doet de PVV ook geen goed.

  Dus volgens mij geeft de gewone peiling een beter beeld, iig van hoe mensen vandaag zouden stemmen indien er verkiezingen zouden zijn.

 3. 7

  Bovenstaand is het toepassen / doortrekken van een bepaalde methodiek en mist zeker de invidividuele (partij) nuance. De app De Stemming geeft nu 16 zetels voor de pvv en 5 voor groen links. Dat is een prettiger toekomstbeeld dan bovenstaand ;o)

 4. 8

  Onzekerheid in een onderzoek onstaat niet alleen door twijfels bij de kiezers. Ook door de onderzoeksmethode. Hoe kleiner de groep is die zegt dat ze stemmen op een bepaalde partij, hoe groter de verschillen per test zullen zijn. Die verschillen per test zijn vermoedelijk gebruikt om deze zekere zetels grafiek te maken.

 5. 9

  In de politiek is niets zeker.

  Hollande b.v. noemt de sluiting van een PSA fabriek met 8000 werknemers, en nog eens ontslag voor 3000, onaanvaardbaar.
  Ook heeft hij geroepen dat er in de Franse grondwet niets staat over een gouden budgetregel.

  Als de kiezers doorkrijgen dat Hollande het Franse begrotingstekort niet wil terugdringen, voor een groot deel op onze kosten, door eurobonds, dan verliezen de pro EU partijen veel ‘zekere’ zetels.

  En als ik de militaire aanwezigheid bij de Olympische Spelen zie, een vliegdekschip op de Thames, luchtafweerraketten op flatgebouwen, dan vraag ik me af of er weer een 11 septembertje op touw gezet gaat worden.
  Gekke Geert is dan weer gered.