1. 1

  Ik wordt altijd wat depressief van dit soort berichten maar heb toch twee – voor mij – opvallende dingen gelezen.

  1) Turkmenistan gebruikt meer dan 2x zo veel water per hoofd van de bevolking als de nr 2 op de lijst en de eerste vijf landen met het hoogste verbruik per hoofd zijn voormalige sovjetrepublieken: Turkmenistan, Uzbekistan, Kazachstan, Azerbeidjan en Tajikistan. De vraag is dan natuurlijk hoeveel mensen wonen daar en hoeveel is het totale aandeel. Dat zie ik niet terug.

  2) De ecologische footprint van de Arabische Emiraten is groter dan die van de VS. Gegeven de definitie van de footprint is dat wellicht ook te verwachten biologisch productief land/zee is de referentie. Die is er natuurlijk niet zoveel in de Emiraten.

  Boeiend rapport.

 2. 2

  @HansR

  Volgens mij zijn die watergebruik getallen grotendeels terug te voeren op de teelt van katoen. Zo bezien mag je de halve wereldbevolking als medegebruiker van dat water beschouwen, aangezien wij ons allemaal voornamelijk in katoen kleden.

 3. 3

  @1: Zoals Pelayo al zegt: Centraal-Azie doet aan katoenteelt op redelijk inefficiente wijze (althans qua watergebruik). Dat Turkmenistan twee keer zo hoog uit komt als andere centraal-aziatische landen hangt van twee dingen af: Het is heel dun bevolkt (veel dunner dan de andere landen, uitgezonderd misschien kazachstan). Het is feitelijk een grote woestijn, waardoor er meer water verdampt dan in de buurlanden.

  Bij nader inzien is puntje 1 ook een beetje een gevolg van puntje 2. Tenminste de menselijke trend is om niet met zijn allen in woestijnen te gaan wonen.

 4. 4

  Maar om nogmaals erop terug te komen: Ook in absolute zin is het verbruik daar heel erg hoog. Hoog genoeg om het Aralmeer grotendeels uit te drogen.

  Uit Wikipedia:

  By 1960, somewhere between 20 and 50 cubic kilometers of water were going each year to the land instead of the sea … the amount of water taken from the rivers doubled between 1960 and 1980

  Klinkt wel impressive, al heb ik geen idee hoeveel kubieke kilometers water er jaarlijks in nederland aan de rivieren onttrokken worden.