WW: De Lifesaver fles

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Op tweede kerstdag 2004 keek Michael Pritchard net als miljoenen anderen geschokt naar het nieuws. Daar was te zien hoe een zeebeving in de Indische Oceaan tot een allesverwoestende tsunami leidde. Na het wegtrekken van het water begonnen de problemen pas echt: doordat de wegen onbegaanbaar waren was schoon drinkwater niet voorhanden. Miljoenen mensen moesten genoegen nemen met vervuild drinkwater, met veel ziektes tot gevolg. Misschien nog wel erger is het dat in veel plekken op de wereld een structureel gebrek is aan schoon drinkwater, met jaarlijks vele doden tot gevolg.

Waar anderen door de gigantische omvang van het probleem de handen in de lucht wierpen zette Pritchard zijn uitvindersinstinct in: hij ontwierp de Lifesaver Bottle, een groot uitgevallen sportdrink-fles met een revolutionair nano-filter. De uitvinding was simpel genoeg: maak de gaatjes zo klein dat er niets, maar dan ook écht niets doorheen kan. Hoe goed het werkt? Kijk naar de demonstratie die Pritchard gaf op TED, en wees verbaasd:

Reacties (12)

#1 Rob

Van dit soort uitvindingen lopen de rillingen over je rug. Zo mooi kan het zijn.

 • Volgende discussie
#2 Arnoud

Wow. Nobelprijs iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Wat een slechte presentator, maar aardig product. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 vandyke

Ik gebruik al jaren een waterfilter op mijn reizen en soms moest ik waterfilteren van de kwaliteit zoals in het filmpje. De presentator doet alsof de handfilters voordien geen virussen tegenhield, nonsens want anders had ik hier niet getypt.

Een maal heb ik modderwater moeten filteren zoals aan het begin van de film. Ik was een uur bezig voor anderhalve liter.

Want wat is het grote probleem met de bestaande filters? Het feit dat de gaatjes zo klein zijn. Ze raken verstopt en je moet op de een of andere manier weer het vuil, de bachterien en virussen uit het filter zien te krijgen.

Even een straaltje zoals in het filmpje is geen probleem en twee of drie lukt ook maar dan moet je schoonmaken.

Niet dat hij water kan filteren is het probleem, maar dat hij dat constant zou kunnen zonder filteren.

Niet het feit dat hij roept dat hij een filter heeft die virussen kan tegenhouden zou het grote nieuws zijn, maar dat hij het verstoppingsprobleem heeft opgelost. Omdat hij dat niet doet zeg ik voorlopig: fake.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 vandyke

Dat de filters tevens virussen tegenhouden moet ik nader beschouwd inslikken. Dat het wel zou kunnen met deze filter is een wonder, maar het probleem van verstopping?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Roy

@5: http://www.lifesaversystems.com/faqs.html

Edit: Dat was wat kortaf, maar ik ben even ergens anders mee bezig en ik wist dat ik het ergens had gezien (vroeg me ook af hoe snel het filter vol zou raken). Er zit dus een prefilter op, en het interne filter kan een flinke hoeveelheid water filteren. Als het vol zit, klop je de aanslag van vervuiling er makkelijk af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kropotkin

Tel Sell is er niks bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vandyke

Er zijn een aantal dingen belangrijk als je zo’n ding wilt aanschaffen. De belangrijkste:

-prijs
-gebruikersgemak
-duurzaamheid

Eerst over de prijs. Het goedkoopst per liter gefilterd water is de jerrycanuitvoering. Volgens de specificaties http://www.lifesaversystems.com/jerrytech.html kan je 20.000 liter (en niet 25.000 zoals in het filmpje) water met dat ding filteren en kost het $400,- http://www.lifesaversystems.com/buy.html Dat maakt voor mij een prijs van $0,02 per liter en niet een kwart daarvan zoals in het filmpje.

De presentator had het over een familie van vier personen die drie jaar water kunnen krijgen via het systeem. Als we uitgaan dat een miljard mensen geen toegang hebben tot schoon water dan hebben we per jaar dus 83 miljoen van die dingen nodig en dat kost 33 miljard. Nu weet ik dat ze dan natuurlijk goedkoper zijn, maar ze moeten ook nog gedistribueerd worden. Wat een klus. En wat als de filter op is? Er moet een nieuwe in. Het duurste van het systeem zijn nu juist de filters. Ongeveer een jaarsalaris voor de armste. Hoe kan die arme familie een nieuwe filter kopen? Worden er misschien gratis filters uitgedeeld? Denk opnieuw aan de organisatie.

Er is nog een addertje onder het gras: 20.000 liter wordt alleen gehaald bij het filteren van helder water. Dus als je het gebruikt voor het filteren van een helder bergstroompje of leidingwater waarin je gardia o.i.d. verwacht. Hoe vuiler het water hoe korter de levensduur.

Is het ding makkelijk te gebruiken? Van de jerrycan heb ik geen handleiding kunnen vinden , wel van de handfilter http://www.lifesaversystems.com/Instruction%20Manual.pdf (pdf), maar de techniek is hetzelfde.
Zoek maar eens naar het woord ? important? in de 20 (!!) pagina?s tellende handleiding. Dertien keer komt het voor en het zit vol met ? Don?t do this, don?t do that.? En dit moet de oplossing zijn voor mensen die vaak nog niet eens kunnen lezen en schrijven?

In een van de reviews las ik: ? it might also be a good idea to download the User Guide to familiarize yourself with the bottle prior to ordering it.?
Als er ergens een ramp is gebeurd dan is het dus verstandig om eerst de handleidingen te droppen.

Mijn voorlopige conclusie: De handfilter kan heel bruikbaar zijn voor de westerling die op pad gaat (maar ik zou eerst wel eens een duurzaamheids- en vuiltest willen zien), maar is voor de derde wereld totaal ongeschikt.
De meneer van het filmpje heeft een gelikt promotieteam achter zich staan die precies weet hoe mensen te bespelen. Denk maar aan het plaatje met de huizen, elektriciteitscentrale en waterleidingen. Heeft dus niets met de derde wereld te maken.
Deze meneer en zijn bedrijf proberen rijk te worden over de rug van de armste van deze wereld. Als je de man ziet vind je dan ook niet dat hij veel lijkt op een bankier in vrijetijdskleding?
Ik concludeer dat even onder voorbehoud omdat ik maar een paar uur onderzoek heb gedaan op het net.

Enkele reviews:
http://www.woodsmonkey.com/index.php?option=com_content&view=article&id=118:a-true-life-saver-really&catid=76:water-purifiers-and-filters&Itemid=90

http://watergear.blogspot.com/2009/09/lifesaver-bottle-6000-ultra-filtration.html

http://www.amazon.com/review/R3O7QWKMQ6WS68

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 PatrickKanne

tjongejonge. Google “waterfilter bottle” en je krijgt er meer te zien dan je lief is. Heel schattig hoor, deze meneer en z’n ‘uitvinding’. Als hij nou ook nog eens iets uitvind om dit soort materiaal op de juiste plek te krijgen, en iets om fabrikanten te overtuigen deze flessen gratis te fabriceren. Oh, en nog iets om ervoorte zorgen dat als deze flessen uitgdeeld worden, ze dan ook bij de juiste mensen terecht komen en niet, zoals gebruikelijk, verdwijnen in een of ander magazijn van een of andere dubieze official.

Echt, iedere keer als ik dat publiek hoor klappen en juichen lopen de rillingen van walging over m’n rug. Dit lost de problemen van rampgebieden niet op. Het gaat niets doen, nada, weggegooid geld en energie.
“ja maar hij bedoelt het goed”, sure, was het niet “the road to hell is paved with good intentions”.. Alle energie, aandacht en funding die deze man nu krijgt gaat dus NIET naar het oplossen van het ECHTE probleem -namelijk: logistiek en de wil van locale politiek en globale commercie om mee te werken.

My Honest Opinion?
FAIL!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Rob

Jongens toch, wat een pessimisme. Je kan die man moeilijk kwalijk nemen dat zijn product kan falen wanneer logistiek en politiek e.d. niet mee wilt werken of dat hij geld zou kunnen verdienen aan een product.

Het is uiteraard ook een groot probleem en een dure kwesstie om water te plekke te krijgen. Geef het wat tijd, ik ben benieuwd of prijzen van dit product gaan dalen (nanotechnologie staat natuurlijk nog in de kinderschoenen) en of een netwerk eromheen gebouwd kan worden met bijv hulpverleningsorganisaties.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 dramklukkel

Raar dat toch altijd de kreet nanotechnologie boven komt, alleen om aan te geven dat ze klein spul kunnen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jay

@11 Uhm, da’s niet raar, dat is wat nanotechnologie betekent: technologie op de schaal van nanometers.

 • Vorige discussie