WW: De Khan Academy

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Uw verslaggever kijkt naar de uitleg over de stelling van Pythagoras (Foto: Victor de Boer)

Hoe gebruikte je de stelling van Pythagoras ook al weer? Wanneer zijn gebeurtenissen ook al weer statistisch onafhankelijk? En hoe zat het in godsnaam ook al weer met afgeleides?

Wiskundige problemen oplossen heeft vaak toch een sterke link met de middelbare schooltijd. Hoewel altijd anders beweerd werd, gebruik je niet zo heel veel ingewikkelde wiskunde in het dagelijks bestaan. Toch kom je er niet altijd onderuit: soms zijn er momenten dat je voor een probleem komt te staan waarvan je weet dat je het op je zeventiende makkelijk opgelost zou kunnen hebben, maar nu… En wat zou je dan graag je oude wiskundeleraar naast je willen hebben staan die geduldig uitlegt hoe je integralen berekent en kansen bij elkaar optelt.

Gelukkig hebben we Salman Khan die ervoor zorgt dat die oude wiskundeleraar nu niet meer terug hoeft te komen van zijn pensioen. Khan, een Amerikaans wiskundige, besloot de wiskunde-bijles video’s die hij maakte voor zijn neefje op Youtube te zetten. De populariteit van de filmpjes steeg al snel dusdanig dat hij in 2009 zijn baan opzegde en zich fulltime bezig ging houden met zijn website: KhanAcademy.org.

Op de website staan meer dan 1600 video’s van waarin Khan uitleg geeft over wiskundige issues zoals calculus, algebra, kansberekening etcetera. Van Salman Khan zelf zien we echter niets: zijn filmpjes zijn screencasts waarin hij met smoothdraw zijn wiskundige problemen uittekent en oplost. De Khan Academy heeft ondertussen ook de aandacht van filantropen en investeerders gevat. Na meerdere giften van duizenden dollars kwam Google uiteindelijk met de hoofdprijs: Khan’s idee was volgens Google een van de beste uit 150.000 inzendingen die meedongen naar de Google 10100 prijs. De zoekgigant schenkt Salman twee miljoen dollar waarmee hij zijn werk dient voort te zetten en de video’s te vertalen in ’s werelds meest gesproken talen.

Vooral dat laatste maakt van een leuk project een potentiele parel. Goed (wiskunde)onderwijs is immers niet voor iedereen beschikbaar. Een youtube video, zelfs die van Salman Khan’s kwaliteit, is natuurlijk geen vervanging voor persoonlijke begeleiding. Maar wereldwijde toegang tot de onderwijsvideo’s zou voor veel middelbare scholieren in minder gepriviligeerde situaties wel eens van grote waarde kunnen zijn. De droom van gratis kwaliteitsonderwijs voor iedereen zou wel eens een stapje dichterbij gebracht kunnen zijn.

Reacties (8)

#1 Bismarck

En dan heeft ie nog een behoorlijk chaotische verteltrend. Maar het krijtbord erbij werkt natuurlijk wel (dat is ook mijn eigen ervaring).

  • Volgende discussie
#2 Hugo Harmsen

“die geduldig uitlegd” moet zijn: “die geduldig uitlegT”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

@2: Ah, dank u. Het stuk werd er onleesbaar door. Begrijpt u het nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JW

@4: wat is dat nu voor rare, kleinzielige reactie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JW

@3 dus…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Omdat, @JW, het totaal niets toevoegd. Ja hoi! Een spelfout! Woepie!

Ik bedoel, in het dagelijks leven verbeter je toch ook niet iedereen die “overnieuw” zegt ipv “opnieuw”? Ook als je met een discussie bezig bent?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Kropotkin

waarvan je weet dat je het op je zeventiende makkelijk opgelost zou kunnen hebben

Nou ja makkelijk … maar dank iig voor het ‘openbaren’ van de Khan academy, had ik al kunnen gebruiken bij vragen van nieuwe zeventienjarige die aan ’t leren is voor examenweken …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: In het dagelijks leven word je keihard op spelfouten neergesabeld, zeker als het spelfouten (of zoals hier feitelijk grammaticale fouten) in artikels, rapporten of notulen betreft. Je zou ook dankbaar kunnen zijn dat iemand probeert te helpen je artikel foutenvrij te maken. Dat voegt(!) wel degelijk iets toe.

  • Vorige discussie