Wilders en PVV gedetailleerd besproken in Hillary-mail

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Oké, de mail is niet van Hillary zelf, ze vraagt slechts om ‘m uit te printen, maar dan nog.

Hillary’s buitenlandadviseur Jake Sullivan had een of andere alarmistische policy memo ontvangen met allerlei wilde verhalen over hoe VVD en CDA zich met handen en voeten aan een rabiate, xenofobe, anti-linkse, anti-islampartij zouden hebben gebonden.

Philip Gordon (destijds Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs) had daarop de Amerikaanse zaakgelastigde in Nederland eens gevraagd wat daar nu van waar was, en zond het commentaar op (delen van) die memo daarop terug.

De antwoorden van de zaakbelastigde komen er kort en goed op neer dat de soep een stuk minder heet gegeten wordt dan alle wilde verhalen in die memo doen vermoeden. Lastige is dat de weergave op Wikileaks geen onderscheid maakt waar de tekst van de memo ophoudt en waar het commentaar van de zaakgelastigde begint.

Met een beetje close reading komt men er echter al snel achter dat de memo bestaat uit opgeklopte aantijgingen en felle uitbarstingen, met allerlei wilde voorbeelden, en dat het commentaar steeds kort en nuchter is.

Dus als u op social media allerlei wilde geruchten leest over hoe Hillary en/of haar adjudanten Wilders in onderlinge mails aan mootjes hakken, weet u nu ook hoe u dit moet duiden.

h/t Petra Kramer

Open artikel

Reacties (3)

#1 Inkwith Barubador

Lol, de VVD wordt hierin de “Conservative Party” genoemd. Spijker op zijn kop.

#2 Lutine

Ja, feitelijk zijn populisten conservatieven. Het tegenovergestelde van progressief. Conservatief is behoudend. En dat is wat de populisten willen: terug naar zoals het was. Progressief is vooruitstrevend. Eigenlijk zijn dat betere begrippen dan links en rechts.

#3 Prediker

@1 ‘Liberal’ heeft in het politieke discours van de Verenigde Staten dan ook een iets andere connotatie dan hier in Nederland, namelijk ‘progressief’.

Dus dat zou maar verwarring scheppen.

Maar inderdaad: de VVD is sinds de aftocht van Hans Dijkstal meer en meer verworden tot een conservatieve partij, die de oren naar het populisme laat hangen.

Mogen we nog in onze handjes knijpen dat Rita Verdonk destijds geen partijleider geworden is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*