1. 3

  Eigenlijk is het onmogelijk om vrij te discuseren over het al dan niet bestaan van de vrije wil of wat dan ook,althans als het niet zou bestaan.Want als dat zo is hebben je hersenen al voor je besloten wat je gaat opmerken voordat je je dat bewust bent.
  Overigens geloof ik niet in vije wil.
  Paradox?

 2. 9

  Blablabla. Lees het artikel maar, wie weet steek je nog wat op en kun je straks zelfs een inhoudelijke bijdrage leveren.

  Ik vind ’t een erg goed artikel, vooral het laatste gedeelte. Lekker leesbaar en actueel.. het raakt ook mooi de discussie over reductionisme en emergentie van laatst.

  Verder geloof ik dat vrije wil, in de zin van dat we op rationele wijze invloed hebben op onze besluiten en daden, overduidelijk bestaat. Het kost soms wat moeite en bij de een lukt het wat beter dan bij de ander..

 3. 11

  Ik vind dit een totale non-discussie. Zolang er geen mogelijkheid is om met 100% zekerheid te voorspellen wat iemands beslissing zal zijn (want te veel variabelen). Is de wil defacto equivalent aan vrij.

  En ja, we zijn ook gewoon machines, dus ik geloof best dat in een bepaalde situatie al vaststaat hoe we zullen reageren.

  Maar nogmaals, hoe is dat relevant behalve in een academische en/of folisofische discussie?

 4. 12

  Ik zie het al: vrije wil wordt door sommigen gelijk gesteld aan rationeel handelen. De grootste denkfout (wat heet; leeffout) die je kunt maken.

  Denken dat je zelf consistent rationeel handelt is de op 1 na grootste.

 5. 13

  Wat is jouw definitie van ‘vrije wil’?

  Dat je in staat bent om via rationele overwegingen besluiten tegen elkaar af te wegen en daarnaar te handelen, is de meest gangbare definitie van ‘vrije wil’ trouwens. Maar inderdaad, iedereen stelt er zich het zijne van voor. En dat maakt een zinnige discussie erover behoorlijk lastig.

  Eerst de definitie, dan de discussie. Andersom schiet je weinig mee op :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren