Wat auteursrecht met heruitgaven van boeken doet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Tip! Herontdek gratis Nederlandse meesterwerken in de zomerserie van Marc van Oostendorp.

Open artikel

0

Reacties (7)

#1 Krekel

Eens, erg zonde van al dat mooie werk dat nu onnodig ongelezen blijft.

Een systeem waarin de auteur zelf mag kiezen hoelang na zijn dood zijn werk nog achter slot en grendel blijft is misschien het eerlijkst, of in elk geval een enorme verbetering, en kan met moderne databasesoftware niet al te moeilijk zijn om in te voeren.

Nu moeten we nog 6½ jaar wachten voordat Orwell 70 jaar dood is en zijn werk gratis en eenvoudig verkrijgbaar, wie wordt daar beter van?

Sowieso, eigenlijk. Wie wordt er beter van de huidige regeling? En hoe prettig is dat voor de auteur zelf? Indien zijn kinderen er een leuk zakcentje aan overhouden kan ik me voorstellen dat het ze gegund is, indien sluwe zakenlieden die niets met auteur te maken hebben er een leuk zakcentje aan overhouden kan ik me dat niet voorstellen.

#2 Joost

Ik denk dat het zakcentje dat zo’n auteur nalaat al groot genoeg is, of zo insignificant dat het toch niets uitmaakt.

Het huidige copyrightsysteem bestaat grotendeels omdat het miljoenenimperium van Disney bedreigd werd. Elke keer als Mickey Mouse et al. in het publieke domein dreigden te komen werd de wet opgerekt. Verwacht dus weer een verlenging straks.

#3 Kalief

Mickey Mouse is alleen effectief te bestrijden door het originele verhaal van het dappere snijdertje *) onder de aandacht te brengen.

*) Neen, spellingscontrole van Chrome, ik bedoel niet: snijdiertje, snijadertje, snijdeurtje, snijdhertje (wtf?) of snijderwtje.

#4 Henk van S tot S

Goed Nieuws!

En:
O.A hier is ook nog wat literatuur gratis te downloaden:
http://www.ereaders.nl/07121201_600_boeken_gratis_te_downloaden_als_epub_bij_dbnl

#5 Inkwith Barubador

Sowiso onbegrijpelijk dat copyright nog tot maar liefst ZEVENTIG jaar NA de dood van de schrijver nog geldt. Volkomen lariekoek.

Ik zou zeggen: een auteur (of zijn erven) mag een werk 50 jaar lang exploiteren, ongeacht zijn of haar overlijdensdatum. Als iemand dus op 18-jarige leeftijd een werk creeert, kan hij daar nog 50 jaar de vruchten van plukken. Lijkt me lang genoeg. Of hou desnoods die 70 jaar aan, als je dat zo belangrijk vindt.

#6 objectief

@5:
Ik zou zeggen: een auteur (of zijn erven) mag een werk 50 jaar lang exploiteren, ongeacht zijn of haar overlijdensdatum.

Pas bij overlijden zijn er erven, dus dan is het altijd 50 jaar.
Verder zijn dit zaken waar je eindeloos over van mening kunt verschillen.

#7 Bismarck

@5/6: Hoezo maakt overlijden niet uit? Ik vind het nogal vreemd dat anderen nog copyright kunnen doen gelden als het creatieve brein gestorven is. Dat heeft niets meer te maken met bescherming van creativiteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*