VVD: ‘Asielzoekers niet langer in sociale huurwoning’

Zo meldt het AD:

Regeringspartij VVD wil dat geen enkele asielzoeker met een verblijfstatus nog een sociale huurwoning krijgt. Zij moeten in plaats daarvan gehuisvest worden in tijdelijke onderkomens, zoals leegstaande kantoren, verlaten bejaardenhuizen of desnoods gestapelde containers.

Met deze maatregel vervalt automatisch de voorrang die statushouders nu nog krijgen ten opzichte van andere woningzoekenden. Volgens de VVD is dit de enige manier om te voorkomen dat de Nederlandse welvaartsstaat wordt ‘opgeblazen’ door het opengrenzenbeleid.

,,Nu al ontstaat er sociale spanning, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout,” stelt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Desondanks wordt – ondanks hun tweederangsstatus – wel dankbaarheid van asielzoekers verwacht:

Nieuwe statushouders kunnen blijven rekenen op basale voorzieningen. Van der Linde: ,,Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo’n woning.”

Maar écht menen doen de ‘liberalen’ het toch niet. Het proefballonnetje is puur voor de bühne:

Op de vraag of de liberalen het voorstel concreet wilden maken door een motie in te dienen, antwoordde de VVD-woordvoerder Roald van der Linde afwijzend.

Maar waar komt dat schreeuwende tekort aan huurwoningen ook al weer vandaan? O ja:

Minister Stef Blok (Wonen) wil het aanbod aan sociale huurwoningen juist verminderen.

Open waanlink

 1. 1

  Op de vraag of de liberalen het voorstel concreet wilden maken door een motie in te dienen, antwoordde de VVD-woordvoerder Roald van der Linde afwijzend.

  Dus de VVD is hier opzettelijk tijd aan het verspelen die ook gebruikt had kunnen worden voor het nadenken over werkbare oplossingen? Briljant.

 2. 3

  De achtergestelde sociale huurder bestaat niet, nergens in de wereld heb je het zo goed als hier in Nederland. Ten opzichte van wie moet je achtergesteld zijn, de kopers die tien jaar moeten wachten op een betaalbaar huis. Of de net gescheiden vrouw, wel met een goed inkomen, maar moet intrekken bij haar moeder, want andere mensen gaan voor, in het ergste geval komt zij niet in aanmerking. Komt nog bij de achtergestelde sociale huurder verwend is, want in achterstandswijken is er altijd wel een plekje vrij, maar ja, geen dit en dat.

 3. 4

  @3
  Eigenlijk het reageren niet waard maar toch ..

  Kopers die 10 jaar moeten wachten op een betaalbaar huis?
  Waar haal je die onzin vandaan?
  Kopers willen toch graag stijging van de huizenprijzen? Dan trekt de markt zo lekker aan?

  Volgens mij heb je trouwens ook nergens in de wereld iets als HRA – over verwend gesproken.

 4. 5

  Je kunt je natuurlijk wel afvragen of het zo slim is om asielzoekers aan gebieden toe te wijzen waar het al behoorlijk druk is. Kunnen we ze niet veel beter laten beginnen in de leeglopende dorpskernen? Sommige dorpjes in het buitenland hebben het al begrepen; die snappen dat de enige manier om hun dorpje te redden van een ondergang als spookdorp het opnemen van zoveel mogelijk asielzoekers is.

  Volgens mij zijn er verdelingen mogelijk die minder weerstand oproepen. En daarvoor is heus niet zo’n idioot plan als dat van de VVD nodig.

 5. 7

  @4.

  Net zoals huurtoeslag zodat het betaalbaar blijft en er ook nog elk jaar een broodnodige nieuwe iPad aangeschaft kan worden . Duhhhh.

 6. 8

  Sociale huurwoningen in de koop zijn echt kansloos. De woningen zijn totaal niet onderhouden maar moeten toch voor de hoofdprijs over de toonbank gaan. Gelukkig kunnen huisjesmelker niet meedoen.

 7. 9

  @5: “Kunnen we ze niet veel beter laten beginnen in de leeglopende dorpskernen? Sommige dorpjes in het buitenland hebben het al begrepen; die snappen dat de enige manier om hun dorpje te redden van een ondergang als spookdorp het opnemen van zoveel mogelijk asielzoekers is.”
  In Nederland zijn kleine dorpjes nog lang niet zo ver.

 8. 10

  @3: Brussel verteld ons hoeveel vluchtelingen we moeten opnemen en de overheid plaatst er daarna teveel in oranje .
  Wat zit daar nou toch achter ?
  Staat oranje symboliek voor hoe het de rest van Nederland binnenkort zal vergaan .

 9. 11

  Gewoon de markermeer inpolderen. Meteen plaats zat en vlak bij de randstad. En laat de vluchtelingen het inpolderen opknappen, met emmertjes, hebben ze meteen een dagbesteding. En als de vluchtelingen weer naar huis kunnen, over een jaar of vijf, laat je de boel weer onderlopen.
  Zo hee, da’s effe snel een mooie oplossing, ik zou zo bij de PVV kunnen.

 10. 12

  @4:
  Verwend? We betalen er met z’n allen ook zelf voor d.m.v. hogere belastingen. Alleen is de HRA een verkapte subsidie van arm naar rijk. De doorsnee burger zou beter af zijn geweest zonder HRA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren