Voetbal kijken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisteravond bij de samenvatting NAC-PSV, vanuit een ooghoek: een reclamebord met daarop GoedkopeArbeid.nl.

Discountwerknemers? Net als spijkerbroeken en vliegvakanties? Het zal toch niet?

Toch even controleren. En wat blijkt? Het zal dus wel.

Bij Over GoedkopeArbeid.nl:

GoedkopeArbeid.nl is de oplossing voor ondernemers die direct meer marge willen maken. Wij bieden gepaste dienstverlening voor de scherpste prijs. Ons product heeft altijd de juiste prijs/kwaliteitsverhouding. GoedkopeArbeid.nl bespaart niet op kwaliteit, maar wel op kosten. Door slimme inzet van personeel zoals jeugdigen, het gebruikmaken van subsidiemogelijkheden en het gebruikmaken van instromers die wij voor één jaar lang tegen het wettelijke minimumloon kunnen aanbieden.

Ook de nieuwe mogelijkheden die vanuit de wetswijzigingen worden gecreëerd past GoedkopeArbeid.nl toe. De mogelijkheid om mensen 5,5 jaar flexibel aan je bedrijf te verbinden en de subsidiemogelijkheden voor mensen vanuit een WW situatie zijn hier voorbeelden van. Tevens kan een bedrijf met payroll (een deel van) haar vaste kern als flexibele schil inzetten.

Want waarom fatsoenlijk loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bieden als je ook de regels kunt misbruiken?*

* Volgens de VVD c.s. is dit natuurlijk a feature, not a bug. Zie bijvoorbeeld ook hier.

Reacties (15)

#1 Christian Jongeneel

Volkskrant-abonnees kunnen hier meer lezen over het bedrijf.

#2 Bismarck

@1: Dat artikel staat ook voor niet-abonnees op de website van goedkopearbeid.

#3 McLovin

Hahaha kapitalisme optima forma dit

#4 Cerridwen

Want waarom fatsoenlijk loon en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bieden als je ook de regels kunt misbruiken?

Ik zie geen enkele indicatie dat hier regels worden misbruikt. Het gaat hier op het eerste gezicht om een vrij normaal uitzendbureau met een slimme marketingcampagne.

Ik verwacht van Sargasso beter.

(ik bedoel, prima om dit er uit te lichten en van mening te zijn dat dit niet zou moeten kunnen, maar doe dat niet met claims die je niet hard kan maken alleen maar om een leuke uitsmijter te hebben voor je stukje).

#5 Dehnus

GOODMORNING regelt ook huisvesting, zorgverzekering en vervoer voor zijn buitenlandse uitzendkrachten. Met de huisvesting heeft het bedrijf zich op de kaart gezet. Want zelfs de vakbeweging spreekt positief over Stella Maris, een voormalig klooster op de grens van het Brabantse Steenbergen en Welberg, waar een kleine 400 mensen in twee-, vier- en zespersoons wooneenheden zijn gehuisvest. De voormalige kapel doet dienst als restaurant annex recreatieruimte. De huur is per persoon maximaal 90 euro per week, geheel volgens de normen, zegt bedrijfsjurist Christian Koelen.

LOL en we zijn weer terug in de Indus. Rev. waarin de groot industrieel zowel de huizen, winkel als de fabriek bezit en overal huur voor vraagt om zo zijn werknemers uit te buiten. Als het even kon ook nog eens uitbetaalt/deels uitbetaal in “eigen geld” dat alleen bij hem uitgegeven kan worden.

Ik weet het is al een tijdje zo, maar het valt me op dat niemand ervan op kijkt.

#6 Dehnus

@4: Elk Uitzendbureau is niks meer dan een stakingsbreker. Helemaal de moderne met haar grote branche organisatie lobby in Den Haag.

#7 Bismarck

@4: Als je een beetje verder leest, kom je al snel tot de conclusie dat het overgrote deel van het klantenbestand van dit uitzendbureau bestaat uit Oost-Europese werknemers die hier tegen minimumloon komen werken en waarvan het uitzendbureau de huisvesting regelt (zie #5). Als je dan #0 erbij pakt, dan blijkt de rest te bestaan uit jeugdigen, mensen die uit de WW worden geplukt vanwege overheidssubsidies en starters op de banenmarkt die een jaar voor minimumloon werken (en daarna???).

Ze zeggen het zelf, het klopt allemaal precies volgens de regeltjes, maar je krijgt absoluut het beeld dat dit uitzendbureau precies de marges van de regeltjes opzoekt die leiden tot een voor werkgevers zo prijsgunstig mogelijke arbeid, zonder enige aandacht voor de positie van werknemers. Daar “is niks mis mee” in juridische zin, maar het is wel helemaal volgens het model van het 19e eeuwse kapitalisme.

#8 Cerridwen

@7: maar dat is allemaal nog geen misbruik. Genoeg uitzendbureaus die niet de regels naleven.

Verder is er domweg te weinig informatie om uitspraken te doen over de positie van werknemers binnen dit uitzendbureau. Het enige concrete voorbeeld wat er genoemd wordt dat iets zegt over hoe ze omgaan met hun werknemers is de huisvesting, en dat doen ze goed (als we het artikel mogen geloven uiteraard). Ook is er sprake van klanten die jaren met dezelfde mensen werken ondanks de hogere kosten.

Oost-Europeanen inzetten, jeugdigen inzetten, subsidies gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, mensen volgens cao/minimumloon betalen: daar is niet perse iets mis mee. Het kan best zijn dat er bij dit uitzendbureau wel misstanden zij, maar dat weten we niet. De conclusie van misbruik kun je dus niet trekken.

Ik vind het een slechte ontwikkeling dat emotie (uitzendbranche = slecht) voor feitenonderzoek gaat (wat vinden de betrokkenen er zelf van).

#9 Krekel

Maar dan moet je leren lezen, Cerridwen …

Misbruik maken ván de regels betekent namelijk niet de regels breken/aan je laars lappen … integendeel. Het betekent, doorgaans, je wel strikt aan de letter van de wet houden, maar ondertussen op uitkomsten mikt die volgens de geest van de wet onwenselijk zijn.

En dat lijkt me hier duidelijk het geval. Wetten die bedoeld zijn om werknemers in Nederland te beschermen tegen 19de-eeuwse praktijken worden behendig omzeild, regels die een bestaansminimum en het minimale aan bestaanszekerheid beogen te garanderen met name.

Ik vind het een slechte ontwikkeling dat emotie (uitzendbranche = slecht) voor feitenonderzoek gaat (wat vinden de betrokkenen er zelf van).

De betrokken zijn iederéén die met zijn/haar handen werkt of hoopt te werken in Nederland … en die vinden het uiteraard niet prettig dat hun kelen langzaam worden dichtgeknepen, precies door dit soort louche praktijken, die worden uitgevoerd en goedgekeurd door figuren zonder functionerende morele instincten.

Ook voor jonge mensen of mensen uit uit Oost- en Zuid-Europa die met hun handen willen werken is deze ontwikkeling op de lange termijn ook niet gunstig trouwens. Dus al zijn de mensen die nú via dit bedrijf aan de slag raken wel tevreden en voelen ze zich niet uitgebuit – en laten we totdat het tegendeel bewezen is er inderdaad van uitgaan dat dit zo is, dat ben ik met je eens – dan nog betekent dat niet dat dit een wenselijke praktijk is.

#10 Bolke

Na de poolse postorder bruid nu ook de turkse postorder schoonmaker?

#11 Cerridwen

Het betekent, doorgaans, je wel strikt aan de letter van de wet houden, maar ondertussen op uitkomsten mikt die volgens de geest van de wet onwenselijk zijn.

En dat lijkt me hier duidelijk het geval.

Mij niet. Een uitzendbureau hebben is zeker niet in strijd met de geest van de regels zoals die nu bestaan, wat een mix is tussen de belangen van werknemer die jij noemt en de belangen van de werkgever, die je niet noemt. Uit de informatie die we er tot nu toe over hebben blijkt niet dat dit bij dit uitzendbureau tot uitkomsten leidt die niet bedoeld zijn door de regels.

Dat je het niet eens bent met de regels (jij vindt het geen wenselijke praktijk) is toch echt een andere discussie.

Om even terug te keren naar deze waanlink: prima om een discussie te hebben over de onwenselijkheid van uitzendbureaus, maar doe dat niet aan de hand van een marketingcampagne van een uitzendbureau waar niets mis mee lijkt te zijn.

#12 JANC

en het gebruikmaken van instromers die wij voor één jaar lang tegen het wettelijke minimumloon kunnen aanbieden.

@11: De geest van de wet is dat het gaat om instromers. Dus mensen die vast werk zoeken en zo alvast werkervaring krijgen.

#13 su

@8 Verder is er domweg te weinig informatie om uitspraken te doen over de positie van werknemers binnen dit uitzendbureau. Het enige concrete voorbeeld wat er genoemd wordt dat iets zegt over hoe ze omgaan met hun werknemers is de huisvesting, en dat doen ze goed (als we het artikel mogen geloven uiteraard).

Deze rapportage van EenVandaag beweert anders. Met z’n negenen in een huis waar per week 90 euro van de loon ingehouden wordt. Winst voor de uitzendbureau: 2000 euro. Tsjakkaaa..!

#14 tan

Volgens de wet mag het maar jezus zou ze de tempelhof uittrappen.

#15 Dehnus

@14: Jezus is al lang in de handen van het Grote Geld, Dat is hij al sinds een dag of 2 nadat Petrus Paus werd ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*