VN: afsluiten Gaza legaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (41)

#1 Spam

“A United Nations investigation has backed Israel’s naval blockade of Gaza as legal but said its military assault on a flotilla of pro-Palestinian activists last year, in which nine Turks were killed, was “excessive and unreasonable.”

Hebben ze het artikel inmiddels al aangepast of is de kop die hier wordt gebruikt niet helemaal juist?

#2 Bontenbal

De berechting van Kafka was ook volgens de wet.

#3 Bontenbal

De berechting van Kafka’s hoofdpersoon was ook keurig volgens de wet.

#4 Bismarck

Onbegrijpelijk

#5 Bookie

Niet echt verrassende conclusies.

#6 AntonB

Volstrekt logisch, gezien de oorlogshandelingen die Gaza naar zijn buurland verricht, in de 2e wereldoorlog hielden we de grenzen met Duitsland immers ook niet open. Het is uiteraard legaal te proberen het transport van wapens naar een oorlogsgebied te stoppen.

Dat de burgerbevolking daar ook de dupe van wordt is jammer, maar ze hebben Hamas zelf gekozen. Hadden wij in de 2e wereldoorlog medelijden met de Duitse burger bevolking, nee toch? de Gazanen kunnen beter de rest van het Midden Oosten volgen en Hamas inruilen voor een vredelievende regering.

#7 jos

De toon van het rapport spreekt boekdelen over de objectiviteit:

Israeli Defence Forces personnel faced significant, organised and violent resistance from a group of passengers when they boarded the Mavi Marmara requiring them to use force for their own protection.

Echt, onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zich verdedigen tegen gemaskerde zwaarbewapende mannen die opeens opduiken in het donker.

Overigens is het niveau van Israëlische commando’s sinds Entebbe flink gedaald:

Three soldiers were captured, mistreated, and placed at risk by those passengers.

#8 jos

@6

Dus Hamas heeft het grootste gelijk om raketten af te vuren op Israël.

Dat de burgerbevolking daar ook de dupe van wordt is jammer, maar ze kiezen er zelf voor om op grond te wonen die ze van de Palestijnen gejat hebben. Hadden wij in de Tweede Wereldoorlog medelijden met mensen die andermans land bezetten, nee toch ?

#9 Harm

@6 AntonB schrijft:” Volstrekt logisch, gezien de oorlogshandelingen die Gaza naar zijn buurland verricht,”

Gelukkig heeft @AntonB de Palestijnse staat reeds erkend, En het gaat zelfs expliciet om Gaza!

#10 Spam

@1 of lees ik wat ik wil lezen?

#11 Bookie

@10
Er had Gaza-zee moeten staan inderdaad.

#12 Prediker

Ik vind het een beetje flauw om de objectiviteit van dit rapport aan te vallen omdat de uitkomst je niet bevalt. Dat is precies wat pro-zionisten ook altijd doen. Dan komt er een VN-rapport dat ze niet leuk vinden, en dan roepen ze dat het niet objectief is.

Ik wil na dit rapport dan ook geen geleuter meer horen dat de VN zo’n vreselijke linkse club is die wordt gedomineerd door dictaturen en al die vreselijke Arabische landen.

Verder vraag ik me zo even af of de schrijvers van het rapport tot de conclusie komen dat Israël de Middellandse zeeroute naar Gaza mag afsluiten voortkomt uit een analyse van het internationaal recht of dat ze dit gewoon als hun mening erin knallen: ‘Ja, natuurlijk mag Israël de zeevaart naar Gaza afsluiten als ze dat nodig acht om haar grenzen te beschermen tegen invallen en aanvallen van Hamas.’

Want als dat het officiële standpunt van de VN is, zou ze het dus ook prima moeten vinden als Hamas zeevaart naar Israël gaat torpederen omdat Israël invallen doet in de Gazastrook. ‘Tenslotte’, kan Hamas dan aanvoeren, ‘hebben wij ook het recht om onze burgers te beschermen tegen aanvallen door het IDF.’

#13 gbh

tuurlijk joh prediker, gadaffi en straks ook assad hebben ook het volste recht jouw huis plat te bombarderen

#14 DSV

The report recommends that Israel make “an appropriate statement of regret” and pay compensation to Turkey
Ja, morgen brengen. Turkije is als enige verantwoordelijk voor deze ellende en mag opdraaien voor de kosten. Plus diepe verontschuldigingen, uiteraard.
Maar goed, dat was te verwachten van de VN, een organisatie die wordt gedomineerd door dictaturen en een islamitisch blok.
Dat de blokkade legaal is volgens ‘internationaal recht’, is een dooddoener, want dat wisten we natuurlijk al jaren.

#15 Prediker

Je haalt een paar dingen door elkaar. Ik heb het niet over het recht om huizen te bombarderen (een recht dat zowel Hamas als het IDF claimen te hebben, overigens), maar over het recht om een zeeroute te blokkeren om te voorkomen dat het land dat er achter ligt, zich de technologische middelen verschaft om jouw land binnen te vallen.

Dus, ja, als we de logica van dit VN-rapport volgen, hebben Gaddafi en straks misschien ook Assad het recht om de Noordzee rond Nederland te blokkeren op grond van het argument dat Nederland hun land aanvalt.

#16 su

@12: Want als dat het officiële standpunt van de VN is

Als ik kijk naar de uitspraken van de VN over de laatste jaren, dan is er denk ik sprake van verdeeldheid over deze kwestie. Dan komt het erop neer hoeveel bevoegdheid deze panel heeft. Sowieso denk ik dat deze rapport vooral een diplomatieke standpunt vertegenwoordigt om de relatie tussen Turkije en Israël te verbeteren.

#17 Cycloop

Israel heeft blokkade ingesteld op het moment dat Hamas de macht overnam binnen de Gaza-strook. Dus een concrete oorlogshandeling vormde niet de aanleiding voor de blokkade. Blokkade is een daad van oorlog : dat betekent nog niet dat het illegaal is. Maar gewapend verzet tegen die blokkade is dan net zo legaal als die blokkade zelf.

#19 Prediker

Ik denk dat Israël ook niet zo blij zal zijn met dat rapport, aangezien er in staat dat die mariniers verschillende opvarenden van de Mavi Marmara van dichtbij in het gezicht en in de rug (!) hebben geschoten.

#20 Bookie

Inderdaad dat denk ik ook, net als de kritiek op de behandeling van de opvarenden van de overige niet terroristische boten. Reactie Netanyahu staat gepland voor vanavond.

#21 Bismarck

@20: Gokje: Hij is blij dat de blokkade als wettig wordt erkend, maar veroordeelt de conclusies betreffende excessief geweld en stelt dat uit eigen onderzoek is gebleken dat er sprake was van pure zelfverdediging. Verdere actie overbodig.

#22 Prediker

Een Israëlische mensenrechtenorganisatie die actie voert tegen de blokkade van Gaza, heeft zich inmiddels uitgesproken en noemt het rapport een “gemiste kans”.

Israël heeft het recht om schepen aan te houden en te doorzoeken, zegt GISHA, maar niet om Gaza te blokkeren.

#23 Bookie

@21
Wat ik begrepen heb is dat de regering wel spijt wil betuigen, maar geen excuses.

#24 Prediker

@22; Haha, de regering betreurt het dat het allemaal zo gelopen is, maar wij hebben niks fout gedaan, en als individuen al over de schreef gingen, dan komt dat niet door beleid van het IDF of de regering.

#25 gbh

toch maar goed dat er tijdens ww2 nog wat joden zijn ondergedoken anders hadden jullie niets meer om selectief te zeiken, die 100.000 doden in libië wel ff 1000 kilometer dichterbij en assad die in een half jaar al meer mensen heeft afgeslacht dan die kutjoden tijden de hele intifada doen er hier toch niet toe

#26 su

@25: Jaja, we weten je standpunt onderhand wel.

#27 Bookie

Diplomatentaal. Voldoen aan de eisen van het rapport.

NYT:
The report does recommend that Israel make “an appropriate statement of regret” and pay compensation, but the Turks say that formula does not express sufficient remorse.

#28 gbh

goh wat toevallig, ik weet jullie selectieve huilbui ook onderhand wel, is ook een langspeelplaat die zichzelf vrijwel dagelijks herhaalt en ik was nog niet eens begonnen over kongo, soedan, tibet, etc.

maar goed rechts heeft de moslim en jullie de ewige jude, in beide gevallen ligt vrijwel alle ellende slechts aan één partij

de enigste manier om daar ooit vrede te krijgen is als beide partijen inzien wat ze elkaar aandoen en als beide partijen op één of andere manier vertrouwen in elkaar krijgen, de joden zijn niet lief en de palestijnen ook niet,jullie houden met jullie selectiviteit alleen maar een conflict in stand, denk daar maar eens over na

#29 Prediker

@25; gbh: “die 100.000 doden in libië wel ff 1000 kilometer dichterbij … doen er hier toch niet toe”

Nog even los van het feit dat je die 100.000 doden in Libië uit je duim zuigt

Lulkoek. Er zijn hier verschillende artikelen verschenen waarin werd betoogd dat militair ingrijpen in Libië en zelfs het assisteren van de Libische rebellen bij het verdrijven van Gaddafi gerechtvaardigd was. Ik heb mijzelf daar eveneens stevig voor uitgesproken.

Het equivalent daarvan, toegepast op het Israëlisch-Palestijnse conflict zou zijn dat er hier artikelen verschijnen waarin gepleit wordt voor een militaire interventie in Israël en het verdrijven van de leiding van de Arbeiderspartij, Likoed, en nationalistische en religieus-orthodoxe partijen. Niemand hier stelt dat voor.

Wat Assad betreft is de situatie anders, net als met de groene revolutie in Iran. Militaire interventie zal de boel alleen maar doen escaleren (er zijn ook geen georganiseerde rebellen die er om verzoeken). Sancties zijn een idee, maar zullen het bloedvergieten in dat land niet stoppen. Saddan Hussein bleef ook zitten ondanks sancties; het gevolg was dat het volk er flink op achteruit ging (600.000 gestorven kinderen meen ik) en men nog meer afhankelijk was van de kliek die in het zadel zat.

Het equivalent van sancties tegen Assad zouden trouwens internationale sancties tegen Israël zijn. Daar zie ik hier ook geen artikelen over.

#30 Bookie

Ja, een betere vergelijking in deze zou zijn je af te vragen wanneer er een onderzoek komt naar de Turkse invallen in Irak en het vermoorden van burgers aldaar.

#31 Joop

En wat het Marokkaanse leger in de Westelijke Sahara uitvoert plus kolonisatie vanuit regeringsbeleid.

#32 su

@28: Mijn intuïtie zegt dat je te persoonlijk betrokken bent bij de issue. Woon jij of je familie in Israël?

#33 Prediker

@30+31; ik zou zeggen: schrijf eens een mooi artikel voor Sargasso over de gruwelen die Turkije de koerden aandoet, of over wat Marokko allemaal uitspookt in de Westelijke Sahara.

Gaan we kijken of we ook reaguurders en Turkse en Marokkaanse belangenorganisaties in de comments krijgen, die omstandig gaan uitleggen dat het allemaal anders zit, en dat die Koerden en Saharanen zelf de boosdoeners zijn.

En vervolgens gaan we opletten wat de reactie van de links-liberale Sargasso-reaguurders hierop zal zijn.

Ik wil daar wel een voorspelling over wagen: idem dito.

#34 Joop

@Prediker: Wat bedoel je met idem dito, dat de links-liberale Sargasso-reaguurders de mening van de Turkse en Marokkaanse belangenorganisaties (zullen) delen?

#35 DSV

Turkije besluit de relaties nog verder te verslechteren: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4117001,00.html
Het is tijd om de EU-onderhandelingen definitief te stoppen.

#36 su

@34: Mijn inschatting is dat de gemiddelde sargassaan de autonomie of afscheiding van de onderdrukte bevolkingsgroepen steunen, maar de streep trekken bij gewapend verzet.

#37 su

@35: Als reden tot stoppen van de EU-onderhandelingen zou ik eerder wijzen op de burgerslachtoffers in Koerdistan.

#38 Bookie

@33
Helaas wel geprobeerd, maar het blijven opstelletjes i.p.v. leesbare stukken.

#39 Joop

Bookie, volgens mij hoef je niet echt een heel artikel te schrijven. Je kan gebruik maken van links naar rapportages of specifieke journalisten. Dan schrijf je er een paar zinnetjes bij, en klaar is Kees.

#40 NoName

@35, En ook uit het Eurovisiesongfestival potjandorie….

#41 L.Brusselman

Voordat het pro Groot Israel reaguursel al te hard gaat juichen,het standrechtelijk executeren van pro palestijnse activisten wordt scherp veroordeeld.Dat werd ook al door prediker opgemerkt ,maar ik zeg het nog maar een keer.Ik hoop dat Turkije in ieder geval de diplomatieke banden nu echt verbreekt,dan mogen ze van mij morgen nog bij de EU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*