VGZ wil niet betalen voor GGZ

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De zorgverzekeraar is GGZ-leverancier De Parnassia Groep, met filialen in Noord-Holland, Haaglanden en Rotterdam Rijnmond, nog 16 miljoen verschuldigd. Dat geld wil VGZ niet betalen.

VGZ vindt namelijk zij voor De Parnassia Groep mag dicteren dat deze slechts tweeduizend cliënten met een VGZ-verzekering per maand mag aannemen. Dat is namelijk de hoeveelheid uren die VGZ bij Parnassia contractueel heeft ingekocht.

¨Psychische problemen lossen zich meestal vanzelf wel op. Je kunt beter niets doen. Mensen herstellen spontaan en dat maakt dat de meeste psychische hulp niet zinnig is¨. Ik heb de uitspraak niet kunnen traceren, maar volgens psychiater en lid van de raad van bestuur van Parnassia Marc Blom is ‘ie afkomstig van niemand minder dan oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, inmiddels alweer zes jaar lid van de raad van bestuur van VGZ.

Blom fileert de redenering genadeloos, want ze blijkt losjes gebaseerd op een onderzoek dat niet GGZ-cliënten betreft, maar onder de gehele Nederlandse populatie. Klink kletst dus, volgens de psychiater.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Bolke

Tja, als je een contract hebt voor 2000 patiënten per maand en je gaat er op eigen houtje er meer doen dan kan je niet zo maar een extra rekening sturen, zou een mooie boel zijn als je een loodgieter inhuurt voor een verstopte WC en die stuurt je vervolgens een extra rekening omdat hij je keukenkraan op eigen houtje heeft vervangen zonder dat je daarom gevraagd hebt.

En of de redenatie van VGZ nou wel of geen hout snijd doet niet ter zake.

#2 beugwant

@1: O jawel. Er is een zorgvraag en VGZ heeft die verkeerd ingeschat. Dan moet je bijstellen. Daar heb je immers die enorme reserves voor. Punt.
Maar die knuppels hebben de boel zo gebureaucratiseerd en genormeerd dat er voor een maatoplossing geen ruimte meer is. Zeker in de GGZ moet het wel klikken tussen arts en patiënt. Het is geen griepspuit.

Ook bijgesteld mag de samenstelling van die raad van bestuur van VGZ. Als daar ruimte is voor gedachtegoed zoals geciteerd, kunnen ze de toko beter meteen opheffen, want dan is de organisatie immers ook overbodig, want mensen genezen immers toch vanzelf. Waarom moeten ze dan nog premie betalen?

#3 Hans Custers

@1

zou een mooie boel zijn als je een loodgieter inhuurt voor een verstopte WC en die stuurt je vervolgens een extra rekening omdat hij je keukenkraan op eigen houtje heeft vervangen zonder dat je daarom gevraagd hebt.

Een nogal onzinnige vergelijking. Waar het hier om gaat is dat mensen die hulp nodig hebben die niet mogen krijgen, of in elk geval niet vergoed mogen krijgen van VGZ, omdat er al te veel anderen zijn geweest die hulp nodig hadden.

Een vergelijking die er meer op lijkt: je vaste garagebedrijf kan de reparatie van schade aan jouw auto niet declareren bij je verzekeraar omdat hij al een vergoeding heeft gehad voor 100 andere schadegevallen. Het gevolg is dan uiteindelijk dat jij niet bij je eigen garagebedrijf terecht kunt (of je schade niet gerepareerd krijgt) vanwege een contract dat helemaal buiten jou om is afgesloten tussen die garage en je verzekeraar.

Dat je als patiënt een speelbal wordt van dit soort afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars lijkt me niet wenselijk. En dus is het prima dat het wordt aangekaart.

#4 Prediker

@1 Zou een mooie boel zijn als je de loodgieter vraagt je lekkage te komen verhelpen, en dat die dan zegt niet te kunnen komen, omdat je wooncorporatie slechts voor 2000 lekkages per jaar heeft gecontracteerd.

Pech gehad, je zult moeten wachten tot het volgende jaar. Ondertussen zit jij met natte voeten en schimmel op de muur.

#5 Henk van S tot S

Alweer een van die “goede” gevolgen die de privatisering v.d. ziektekostenverzekering heeft voortgebracht.
;-)

#6 Bolke

@3:

Een vergelijking die er meer op lijkt: je vaste garagebedrijf kan de reparatie van schade aan jouw auto niet declareren bij je verzekeraar omdat hij al een vergoeding heeft gehad voor 100 andere schadegevallen. Het gevolg is dan uiteindelijk dat jij niet bij je eigen garagebedrijf terecht kunt (of je schade niet gerepareerd krijgt) vanwege een contract dat helemaal buiten jou om is afgesloten tussen die garage en je verzekeraar.

Hoho, de patient kan enkel de zorg niet bij die specifieke instelling krijgen, in dit geval de auto wordt niet bij je favoriete garage gerepareerd, maar dat betekent niet dat je auto niet gerepareerd wordt.

en als je als patient ontevreden bent over de gang van zaken bij VGZ dan moet je overstappen naar een verzekeraar die het anders doet.

#7 Bolke

@4:

Zou een mooie boel zijn als je de loodgieter vraagt je lekkage te komen verhelpen, en dat die dan zegt niet te kunnen komen, omdat je wooncorporatie slechts voor 2000 lekkages per jaar heeft gecontracteerd.

En vervolgens stuurt de wooncoöperatie een loodgieter die nog niet aan zijn max lekkages zit.

#8 beugwant

@6:

en als je als patiënt ontevreden bent over de gang van zaken bij VGZ dan moet je overstappen naar een verzekeraar die het anders doet.

O, jij komt daar altijd vooraf al achter?

VGZ is wel vaker karig met inkopen.
Maar hey, volgens de zorgwijzer is hun premie volgend jaar wel een euro goedkoper!

#9 Bolke

@8: Dit is inderdaad niet de eerste keer dat VGZ dit probleem heeft, dus je kan niet zeggen dat je dit dan niet aanziet komen he.

#10 Hans Custers

@6

e patient kan enkel de zorg niet bij die specifieke instelling krijgen (…) dan moet je overstappen naar een verzekeraar die het anders doet

Ik denk dat een hele hoop consumenten / patiënten helemaal niet zitten te wachten op dat gedoe. Zoeken naar een instelling waar je nog wel terechtkunt als je hulp nodig hebt. Altijd maar weer de kleine lettertjes in polissen doorpluizen om maar uit te vinden wat er nu precies wel of niet wordt vergoed.

En als het aan de vrijemarktfundamentalisten ligt heb je dat gedoe niet alleen voor je zorg, maar ook voor je pensioen, je arbeidsongeschiktheidsverzekering, je werkloosheidsverzekering, enzovoort. Geef mij dan maar een overheid die er met wetten voor zorgt dat bepaalde basisvoorwaarden gegarandeerd zijn. Zoals een vrije keuze van je zorgverlener (binnen het redelijke, dat spreekt voor zich.)

Dat scheelt een hoop zorgen, een hoop tijd en voorkomt een hoop problemen bij mensen die een verkeerde inschatting maken.

#11 Karin van der Stoop

Dus de verzekeraar gaat nu op de stoel van de arts zitten. Ongelooflijk! En nog dom ook, hoe langer mensen moeten wachten op hulp, hoe moeilijker ze te behandelen zijn, en die behandeling dus alleen maar duurder wordt.
Nog los van het leed van mensen met een psychische aandoening, die vaak een lange zoektocht voor de boeg hebben naar de juiste behandeling en behandelaar. Nadat je minstens een half jaar op een wachtlijst hebt gestaan natuurlijk.

#12 Joop

Leuk voor die mensen op het call center van VGZ die maandag boze mensen aan de telefoon krijgen. Waarschijnlijk zijn ze dan weer een keer totaal niet goed geïnformeerd over wat voor antwoord ze moeten geven. Ze krijgen daar al onderbetaald voor net tien euro per uur.

Maar goed zo gaat dat in Nederland, de vaste hoger opgeleide krachten krijgen èn beter betaald, en de stront niet over zich heen.

Loopt er bij VGZ ook niet een oud-Groenlinkser bovenin rond, Jaap de Bruijn? Die noemt zich het oliemannetje op twitter.

#13 Joop

Zie je wel het oliemannetje heeft al een adequaat antwoord rond geretweet:

“De kunst is om niet alsmaar meer te doen om (i) te prioriteren (ii) meer publieke GGZ (eCommunities, large group therapies), (iii) meer Herstelwerkplaatsen en (iv) minder face-to-face GGZ.”

#14 kneistonie

@1 .. @13: “en dat is @RutteIII: -13. Wacht op de plusjes van Bolke, +3”

Nou -10 dan. Telt toch aan.

#15 Bismarck

@6: “en als je als patient ontevreden bent over de gang van zaken bij VGZ dan moet je overstappen naar een verzekeraar die het anders doet.”
Moet je wel even wachten tot het jaar om is, want tot die tijd zit je gewoon verplicht aan VGZ vast. En als je een aanvullende verzekering hebt, moet je maar hopen dat de concurrent die ook met je wil afsluiten.

@7: “En vervolgens stuurt de wooncoöperatie een loodgieter die nog niet aan zijn max lekkages zit.”
Behalve dat je zelf bij die loodgieter langs moet gaan, die hè vervelend, aan de andere kant van het land zit.

#16 Co Stuifbergen

Betreft dit alleen verzekerden met een “natura-polis”?
Als dit ook verzekerden met een restitutie-polis betreft, lijkt VGZ mij verplicht te betalen, omdat de verzekerde zelf mag kiezen waar de behandeling plaats vindt.

#17 Co Stuifbergen

@9: Bolke,
in het verleden behaalde resultaten incidenten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kan ik ergens raadplegen, per verzekeraar:
– hoeveel zorg hij ingekocht heeft, bij welke zorgverlener?
– over hoeveel verzekerden deze zorg verdeeld worden moet?
– wat de wachttijden zijn voor de zorg die de verzekeraar ingekocht heeft?
– vanaf welke datum de verzekeraar geen zorg meer vergoedt?

#18 Henk van S tot S

@17:
N.B.
Bij overstappen hoeft de nieuwe verzekeraar de eventuele aanvullende verzekeringen niet over te nemen en zal dat bij te verwachte financ. risico’s ook niet doen.
Daarmee zit je dan nog bij oude verzekeraar.
Fijn systeem.
;-)

#19 De moeder van Bolke

Bolke bedoelt het niet verkeerd, meisjes en jongens.
Hij roept wel eens meer iets waar hij niet zo goed over heeft nagedacht. Het is geen slechte knul. Hij is net een zorgverzekeraar. Verkeerde inschattingen toegeven is niet zijn sterkste punt.

#20 lmgikke

Dit is complete onzin van VGZ.

Verzekerden sluiten een contract met VGZ over wat wel en wat niet vergoed wordt

https://www.vgz.nl/zorgverzekering/pakketvergelijker

Als je een pakket met vrije zorgkeuze hebt, mag je zelf kiezen waar. Het is aan VGZ om dat te vergoeden.

Staat los van wat VGZ wel of niet inkoopt. Anders weet ik nog wel een mooie:

VGZ ontslaat alle inkopers op 1 na. Die maakt met 1 arts een afspraak voor 1 consult.

VGZ int alle gelden van de verzekerden, stopt het in eigen zak en zegt tegen die ene arts: je mag nog steeds maar 1 consult doen, ongeacht hoeveel er langs komen.

Mooi verdien model.

Toen de zorg veranderd werd een paar decenia geleden was een van de belangrijkste eisen: de verzekeraars moeten het NIET voor het zeggen krijgen.

Als we nu terug kijken: de verzekeraars zijn de ENIGEN die het nog voor het zeggen hebben.

Ze bepalen alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*