1. 2

  Die coalitie wil die gek genoeg inderdaad niet geven, tenzij je hem opdringt. Daar staat tegenover dat die coalitie een “overbodige” partij (D66 of PvdA), want niet 89 maar 99 zetels heeft.

  Overigens heeft een coalitie met de “gevestigde” partijen (VVD-CDA-PvdA) momenteel ook een meerderheid. Daar ligt dus een opening voor die drie om de baantjescarrousel nog even door te laten gaan. Toch ook geen onbelangrijk motief om het toch eens te worden.

 2. 3

  Inderdaad 99 zetels, my bad. En inderdaad: PvdA en D66 zijn niet nodig voor een meerderheid, maar wel om alle wind uit de zeilen van de oppositie te halen.

  Vreemd genoeg (als GL-lid) lijkt me dit persoonlijk wel een aardig uitgebalanceerde coalitie, tikje conservatief misschien.

 3. 4

  Overigens wel frappant dat ook Sargasso meedoet met dat “geen werkbare coalitie van drie” verhaal. Waarom is VVD-CDA-PvdA onwerkbaar? Alle coalities in de afgelopen 20 jaar hadden steeds een combi van twee van die drie partijen (in alle mogelijke combinaties!), dus waarom zou het niet kunnen? Ik kan me ergens voorstellen dat sommige combinaties echt niet mogelijk zijn (vooral combi’s met de PVV, maar dat is sowieso een dood spoor gebleken), maar laten we alstublieft niet maar meteen alles als onwerkbaar beschouwen. Daarmee werk je polarisatie wel erg in de hand. Bovendien mag er wel weer eens terug gekeken naar ons rijke verleden van coalities met meer dan 3 partijen. Waarom zou dat nu ineens niet meer kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren