Uitgezette journaliste had relatie met vermeende jihadist

Correspondente Ans Boersma van het Financieel Dagblad is Turkije uitgezet vanwege haar voormalige relatie met een Syriër, die ervan wordt verdacht te hebben gestreden voor Jabhat al-Nusra. De man werd herkend tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie, en is vorig jaar oktober gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie zegt de Turkse autoriteiten van de relatie op de hoogte te hebben gesteld in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Turkije heeft vervolgens besloten Boersma uit te zetten. Volgens het OM staat Boersma zelf ook onder verdenking, al is onduidelijk waarvan. Ze zou niet verdacht worden een terroristisch misdrijf.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten maakt zich zorgen over de wijze waarop een Nederlandse journaliste in gevaar is gebracht.

Update: Bronnen melden aan Nieuwsuur dat Boersma ervan wordt verdacht de bewuste Syrië aan een visum te hebben geholpen met documentatie, die feitelijk onjuist was.

Open waanlink

 1. 2

  @1 Nou ja, garanties over hoe Turkije om zou gaan met aanwijzingen dat ze zijdelings betrokken was bij terrorisme waren er niet. Ik kan me zeker voorstellen dat de NVJ voor deze specifieke groep staatsburgers in dit specifieke land iets meer voorzichtigheid wenst te zien.

 2. 3

  @2: het OM had haar moeten waarschuwen dat Turkije niet geneigd is haar relatie met een Syrieganger als iets onschuldig te zien? had ze allicht ook zelf kunnen bedenken…

 3. 4

  Ze had niet alleen een relatie, ze heeft ook met valsheid in geschrifte geprobeerd een terrorist Nederland in te smokkelen, dat is misschien geen terroristisch misdrijf maar zit er wel heel dicht tegenaan. Politiek correct Nederland (die het wel uitstekend vindt als Erdogan hier aan bedenkelijke organisaties doneert) was weer eens te vroeg met hun selectieve verontwaardiging.

 4. 5

  @4: Dan ga je er vanuit dat ze wist dat hij voor JaN heeft gevochten, of althans daarvan verdacht wordt.
  Kans is klein dat ze daarvan op de hoogte was, waardoor jouw valsheid in geschrifte ten bate van een terrorist eerder iets blijkt te zijn als een soort leugentje om bestwil ten bate van iemand die jouw hart heeft verovert.

 5. 6

  @4: Laten we het er eens op houden dat in de jacht naar sensationeel nieuws en in de voortdurende strijd om zich te profileren die selectieve verontwaardiging overal aanwezig, niet enkel bij politiek correct Nederland. Kun je eens een linkje geven over dat politiek correct Nederland Erdogans donaties uitstekend vind?

 6. 7

  @5 Zelfs de verslaggever van de Telegraaf die zich met terrorisme bezighoudt is daar genuanceerder over.

  Volgens Silvan Schoonhoven rijst het beeld op van een naïef, christelijk meisje dat naar Lesbos afreisde om daar als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen te helpen, en zich steeds sterker identificeerde met de Syrische vluchtelingen.

  Tja, als je dan verliefd wordt en je wilt je verkering (die vast allerlei zielige verhalen ophangt) helpen; wat is dan een krabbel onder een documentje waarvan de informatie niet helemaal klopt?

  Ik kan me dat best voorstellen als je lange tijd achtereen verblijft in zo’n hellegat als die Griekse vluchtelingenkampen en je helemaal identificeert met de mensen daar.

 7. 9

  @8: Dat weet ik nog zonet niet. Zeer afhankelijk van zowel haar psychische resiliëntie als de potentiële hetzegestuurde bagger die ze nog over zich heen gaat krijgen.

  ps: jajajajaja, verovert #5 is met een D. Jullie kennen het vast, je moet kakken, hebt daar totaal geen zin in, typt gehaast nog ff een reactie, maakt dom foutje…

 8. 11

  @7: Ook dat “genuanceerde” is rechtse hetze hoor, alleen dan iets meer gericht op de langere termijn: uiteindelijk kun je iedereen die vluchtelingen wil helpen kapotschrijven tot een naïef persoontje. Daardoor ontstaat eigenlijk een veel venijniger beeld, waarmee rechts meer middenmensen/twijfelaars over hun kant van de grens trekt, dan met het zwart-witte goed-fout welles-nietes spelletje.

 9. 15

  Wat een naïeve muts.

  Geenstijl kan er wel weer beeldend over schrijven, LOL:

  “De psyche eerst een paar jaar gemarineerd in het exotisme van Antropologie aan de VU. Vervolgens kom je eindelijk een keer zo’n pre-modern strijders-specimen in het echt tegen, en ja, reken dan maar dat je 26-jarige vrouwelijke hard wiring het stuur met liefde eventjes overneemt na een leven lang interactie met wat in Nederland voor mannen doorgaat. “

 10. 16

  @9: laat het een wijze les zijn. iets met heat en kitchen enzo. sorry, ik heb geen medelijden met privileged figuren die vanwege een mengsel van idealisme en hooghartigheid de wet overtreden en dan tegen de lamp lopen. wees blij dat het geen serieuze consequenties (boetes, gevangenisstraf) lijkt te hebben.

 11. 18

  @16: Want jij kent het verhaal precies, net als de hetzers van Geenstijl (#15). Dan heb ik nog liever het verhaal van Breedveld. Die vooral inzoomt op hoe het OM brokjes info aan de nieuwskanalen geeft.

  Het sexisme druipt van dat stuk van Geenstijl. Niemand die precies weet wat er aan de hand is, zelfs dat ze een strafbaar feit zou hebben gepleegd, want het OM laat niet eens weten waarvan ze verdacht wordt. Het naïeve wordt verondersteld, want niemand ook die weet wat er tussen haar en die Syriër precies afspeelde.

  Boersma kan waarschijnlijk voor de komende jaren nergens terecht. Het laat goed zien dat er hier een flink aantal, zoals jij, zich laten overhalen om mensen die hulp geven verdacht te maken. “privileged figuren die vanwege een mengsel van idealisme en hooghartigheid ” laat dat goed zien. Zulke reacties zie je dan weer nooit bij VVD-ers die tegen de lamp lopen “ik heb geen medelijden“. Als ze later dan in een of andere RvC zitten dan is dat “handig onderhandeld”.

 12. 20

  ..wees blij dat het geen serieuze consequenties (boetes, gevangenisstraf) lijkt te hebben.

  @16 Dat weet je nog helemaal niet. Het OM kan altijd nog vervolgen, en wat daar uitrolt is maar de vraag. Op ‘normale’ valsheid in geschriften staat maximaal zes jaar cel.

  Sowieso, op dit moment stort haar leven in elkaar:

  Haar privéleven ligt op straat, iedereen kent haar gezicht (en Jan en alleman meent dat zij een potentiële terrorist naar Nederland heeft gehaald); het FD gooit haar onder de bus door haar professionaliteit in twijfel te trekken; en meerdere media zullen waarschijnlijk hetzelfde doen omdat ze een hete aardappel is geworden waar niemand z’n handen aan wil branden.

  Dat is niet niks, als van het ene op het andere moment je bestaan door de plee gespoeld wordt, en je het gevoel hebt overal op straat bekeken te worden door de mensen (‘Hé, is dat niet..?’).

  Noem dat maar ‘geen serieuze consequenties’. En dan is er nog de mogelijke vervolging die op dit moment nog als een donkere wolk boven haar bestaan hangt.

 13. 24

  @JANC: kans is groot dat ze hier een eerlijk proces krijgt (als het zover komt)

  Kans schat ik klein in dat hier gewelddadige wraakacties komen. Toch kan ik me voorstellen dat gedupeerden van JaN strijders haar bloed wel kunnen drinken

 14. 25

  @24: euh, dan is bijna alles veilig. Een vrouw die nergens aan de slag kan en waarschijnlijk beveiliging moet krijgen, tenminste de komende maanden. “Veilig”

 15. 26

  @20: Dat weet je nog helemaal niet. Het OM kan altijd nog vervolgen, en wat daar uitrolt is maar de vraag. Op ‘normale’ valsheid in geschriften staat maximaal zes jaar cel.

  klopt, daarom zeg ik “lijkt”. ff wachten met de waterworks.

 16. 27

  @20:

  Sowieso, op dit moment stort haar leven in elkaar:

  Haar privéleven ligt op straat, iedereen kent haar gezicht (en Jan en alleman meent dat zij een potentiële terrorist naar Nederland heeft gehaald); het FD gooit haar onder de bus door haar professionaliteit in twijfel te trekken; en meerdere media zullen waarschijnlijk hetzelfde doen omdat ze een hete aardappel is geworden waar niemand z’n handen aan wil branden.

  Yeb en daar doe jij met @0 aan mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren