Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) treedt af

Een 25-jarige fractiemedewerkster beschuldigde het VVD-Kamerlid (toen 44) in 2013 van “grensoverschrijdend seksueel gedrag”. Ten Broeke zelf spreekt van een ‘kortstondige en intieme’, maar tevens ‘ongelijkwaardige’, relatie. Zij zouden een paar maal de nacht met elkaar hebben doorgebracht.

De fractietop wist van de zaak, en heeft de vrouw zo goed en zo kwaad als dat kon ondersteund zonder de kwestie in de openbaarheid te brengen, onder andere door een advocaat in te huren door haar juridisch bij te staan. Uiteindelijk tekenden zowel Ten Broeke als de vrouw en geheimhoudingsverklaring.

Tevens deed VVD een integriteitsonderzoek naar het handelen van Ten Broeke en de fractieleiding. De uitkomst daarvan bleef – uiteraard – geheim.

Open artikel

Reacties (10)

#1 beugwant

Er is wel meer met Ten Broeke loos, aldus HP/DeTijd.

#2 M

Waren zijn verdere vele veelal verwerpelijke uitspraken niet voldoende, nee? Hij neukte iemand en iemand anders het doar un stukkie over geschreven?

Is HP/ DT inmiddels een stukkie beter geworden post-Bassie Paternotte?

aintgivin’clicksandshit

#3 Lutine

Weer zo’n kwestie waar ik niks van begrijp. Roep VVD en de walm van corruptie, liegen en incompetentie komt je tegemoet. En nu hebben we het over een kamerlid die opstapt vanwege een „ongelijkwaardige relatie” met een jonge medewerkster van de fractie.

Düs liegen is geen probleem (Zijlstra).
Zeggen dat de multiculturele samenleving een mislukking is, is ook geen probleem (Blok) En verder bonnetjes kwijtraken, sjoemelen met bestemmingsplannen en alle overige corruptie in de VVD is ook geen probleem. (Excuus, er zijn zo veel incidentjes dat ik een lijst zou moeten bij houden)

Maar een seksuele relatie met een dame van midden twintig is wel een probleem!

Rare jongens, die liberalen.

#4 M

en dan (denk je) een verwijt te kunnen maken naar ‘liberalen’. Een zeer goede fles, dat je Types als Thorbecke enkel via Wikipedia kent (wat verder en overigens dikke vette prima is!).

edit (Red.): beledigende tekst weggehaald

#5 tigger

@3:
Het zijn geen liberalen maar conservatieven en dat lijstje hoef je niet bij te houden, dat doet Vrij Nederland al voor je: https://www.vn.nl/integriteits-index-6/

#6 Joop

Nog altijd de grootste partij de VVD. Nog steeds kunnen mensen dat niet verkroppen. Lachwekkend hoe ze struikelen over alle foute VVD-ers. Nog steeds de grootste partij, nog steeds een VVD premier. Wat een moeilijk leven moet je dan hebben als je dat niet aankan!

Meneer Ten Broeke deed gewoon wat veel van die machtsgeile mannetjes doen bij de overheid en in het bedrijfsleven (Harry van Bommel …). Niets bijzonders. Hij moest gewoon weg. Twee keer gepasseerd voor ministerschap. Dat werkt niet meer.

#7 Krispijn Beek

@3 en @5 je hebt ook deze lijst, inclusief aantal dagen sinds de vorige VVD’er opstapte: https://www.isereenvvderopgestapt.nl/

#8 Henk van S tot S

@7:
Het is gewoon een criminele organisatie en zou door Ferdinand Grapperhaus verboden moeten worden.
;-)

#9 Le Redoutable

Ongelijkwaardige relaties gebeuren in alle partijen, alleen bij de VVD wordt er om gezeur, hoge bomen vangen duidelijk meer wind. Bij de VVD stapt ten minste de hoogste in rangorde op, terwijl bij D66 de laagste in de pikorde wordt gedumpt:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2519099/raadslid-d66-stapt-op-na-relatie-met-pechtold

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groenlinks-kamerlid-hield-relatie-met-voorzitter-geheim~b40e67f6/

#10 Spam

Le Leugenaar komt weer eens desinformatie verspreiden. Ten Broeke wordt door een jongere ondergeschikte beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag (over de aard laat het vermeende slachtoffer zich niet uit en dat is haar goed recht). Die zaak wordt met hulp van advocaten in een doofpot gestopt. Het gaat hier om mogelijk strafbare feiten. Er is dan ook sprake van de mogelijkheid tot het doen van aangifte.

Het D66-voorbeeld gaat over twee volwassen partijgenoten zonder directe arbeidsverhouding die uit vrije wil en in het openbaar een relatie hebben. Na afloop van die relatie (ik weet niet waarom en het gaat me niets aan), wil een van de twee personen niet meer voor de partij actief zijn. Vast een persoonlijk drama, maar niet eens een hint van enig mogelijk strafbaar of anderszins ontoelaatbaar gedrag. Ook partijleiders mogen relaties hebben en verbreken.

Het GL-voorbeeld gaat ook over een normale relatie tussen twee volwassen personen. Ze houden die relatie stil, maar dat is in principe ook ieders recht. Wanneer ze in een situatie dreigen te komen dat hun relatie (zeker wanneer geheim) wel problematisch kan worden (bij samenstelling van de volgende kieslijst waar zij iets over te zeggen heeft), besluit hij het probleem op te lossen door niet voor een nieuwe termijn te gaan. Het mogelijke probleem heeft niets met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken, maar gaat om een schijn van belangenverstrengeling. En het probleem is opgelost voordat het ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*