Turks-Koerdisch vredesproces ten einde

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Blijkt uit de woorden van de man die in het afgelopen decennium nota bene het proces in gang zette door erkenning van Koerdische taal en culturele rechten.

Na Kobani, waar voor het oog van de hele wereld Erdogan een slachting onder de Koerden door IS strijders toestond en na de aanvallen op Koerdische doelen in Noord Irak en Syrië naar aanleiding van de bomaanslag in Suruc waar 32 Koerdische pacifisten werden opgeblazen door een IS zelfmoordterroriste was het al duidelijk: maar nu is het dan officieel.

Recep Tayyip Erdoğan (…) urged parliament to strip politicians with links to “terrorist groups” of their immunity from prosecution.

Mogelijk speelt de politieke impasse in Turkije na de laatste verkiezingen nog een rol. De AK-partij van Erdogan verloor haar absolute meerderheid en heeft sindsdien geen enkele serieuze poging gedaan om een coalitie te vormen met een van de andere drie partijen. Een duidelijke vijand zou wel eens handig van pas kunnen komen voor vernieuwde verkiezingen die er ongetwijfeld aan zitten te komen.

 

Open artikel

Reacties (1)

#1 Max

Erdoğan wil zijn absolute meerderheid, koste wat het kost, terug.
Hij frustreert coalitie-onderhandelingen om zo nieuwe verkiezingen uit te kunnen schrijven. Daarnaast stookt hij nog even flink onder de koerden om zo aanslagen uit te lokken en daarmee het Turkse volk er van te overtuigen dat met de Koerden toch niet valt te praten.
Wat is er dan makkelijker dan de (pro-koerdische) HDP er van te beschuldigen banden te hebben met de PKK om zo deze partij voor de nieuwe verkiezingen nog nèt even te verbieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*