1. 1

  Ook een kapotte klok geef twee keer per dag de juiste tijd aan. Dit is waarschijnlijk het enige postieve punt van Trump: dat hij tegen dit soort ‘vrijhandel’-verdragen is. Hopelijk geeft hij ook TTIP de doodsteek.

 2. 5

  @3: de vele (terechte) bezwaren tegen dergelijke ‘vrijhandel’-verdragen gaan verder dan die van populistische partijen. Doe die oogkleppen eens af.

 3. 6

  Trump suggereert, net als veel andere populisten, dat je met het opzeggen van handelsverdragen de globalisering van de economie zou kunnen stoppen. Daar heb ik grote twijfels bij.

  Wat mij betreft is er volledig terecht veel kritiek op de inhoud van verdragen als TTIP of CETA. Maar dat wil nog niet zeggen dat er iets mis is met het principe van handelsverdragen. Of is dat te genuanceerd?

 4. 7

  @6 “Handelsverdragen” klinkt leuk (handel, altijd goed nietwaar?), maar in feite betekent het ..

  1) een vrijbrief aan wereldwijd opererende coöperaties om hun goederen te produceren in lagelonen-landen en vervolgens terug te verkopen aan consumenten wereldwijd.

  Je snapt wel dat er zo geen textielarbeid of auto-industrie in Nederland of de VS meer overblijft: dat besteden ondernemingen uit aan onderaannemers in landen waar arbeid zo min mogelijk kost.

  2) het overhevelen van nationale rechtsspraak naar internationale bedrijfsarbitragehoven die worden bevolkt door corporate juristen. Dus als Nederland dan besluit dat er extra informatie op een etiket moet, kan een buitenlands bedrijf zeggen: prima, maar dat kost ons geld, dus jullie mogen ons gaan vergoeden.

  En de ‘handelsverdragen’ en daarmee samenhangende wetgeving wordt gemaakt door corporate juristen (net als veel nationale en Europese wet- en regelgeving al geschreven wordt door lobbyisten, trouwens).

 5. 9

  @7

  Je eerste punt heeft vooral te maken met de globalisering van de economie. Ik vroeg (en vraag) me af of het opzeggen of niet afsluiten van verdragen die ontwikkeling werkelijk kan stoppen. Ik betwijfel het.

  Je tweede punt gaat over de inhoud waar, zoals ik schreef, terecht veel kritiek op is.

  Nogmaals: in hun huidige vorm is er veel aan te merken op dergelijke verdragen. Maar dat zegt niets over het principe op zich Want het zou ook goed mogelijk zijn om in verdragen voorwaarden op te nemen over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden, milieu, of voedselveiligheid. Handelsverdragen per definitie taboe verklaren komt misschien wel neer op het kind met het badwater weggooien.

 6. 10

  Dat ‘terughalen’ van laag gekwalificeerde arbeid gaat echt heel veel zin hebben voor die ‘deplorables’ als er op niet al te lange termijn robots zijn die dat soort werk kunnen uitvoeren.

 7. 11

  Geweldig idee, vooral als je zelf niet meer de grondstoffen in bezit hebt om de spullen te produceren die een land nodig heeft. Daar mag je dan ineens voor gaan dokken.

 8. 12

  Ik denk dat je naïef bent om nu nog uit te gaan van wat Trump zegt. Wat hij wil, wat hij zegt is volledig onduidelijk, omdat hij de volgende dag weer het tegenovergestelde zegt/kan zeggen.

  Als hij al een plan heeft, heeft hij dat met niemand én met iedereen gedeeld. Je kunt beter afgaan op zijn handelingen in het verleden, en dat extrapoleren, in plaats van zijn voornemens (goedschiks en kwaadschiks) te geloven.

  En uit het verleden blijkt enkel: Trump takes care of Trump.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren