Trump wanhopig, zet official Georgia onder druk ‘stemmen te vinden’

Trump heeft in een gelekt telefoongesprek officials onder druk gezet ‘stemmen voor hem te vinden’. Toen de (Republikeinse) staatssecretaris bleef volhouden dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen en dat hij niet ging helpen die stemmen te zoeken, schakelde Trump over op bedreigingen aan zijn adres.

Wat er niet in het artikel op NU.nl staat is dat Trump hiermee waarschijnlijk (wederom) verschillende wetten heeft overtreden. Democraten roepen op tot stappen, waaronder… impeachment.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Bismarck

Impeachment is een beetje te laat (voor dat überhaupt in het Congres behandeld wordt, is Trump al geen president meer). Liever zie ik tientallen strafzaken nadat ie president af is (en dus ook geen mogelijkheden meer heeft om middels machtsmisbruik obstructie van de rechtsgang te voeren, zoals hij in de afgelopen vier jaar continu heeft gedaan). Helaas zie ik dat er ook niet van komen, omdat er nog genoeg aan hem persoonlijk loyale Republikeinen in posities zitten om hem de hand boven het hoofd te houden en omdat ie via zijn presidentschap ook een miljoenenpotje bijeen heeft verzameld om advocaten van te betalen om hem uit de gevangenis te houden.

#2 Cerridwen

Het is interessant wat er woensdag gaat gebeuren. Je ziet de Republikeinen steeds duidelijker scheuren rondom dit issue, er vindt nu steeds meer actieve pushback plaats door (vaak ook zeer conservatieve) Republikeinen tegen de Republikeinen die de verkiezingsuitslag willen betwisten. Dit telefoongesprek zal dat alleen maar verergeren. Als bonus is woensdag wellicht ook duidelijk wie de senaatsverkiezingen in Georgia gewonnen heeft, en dat zouden zomaar de Democraten kunnen zijn (ik durf dat niet te hopen, maar de data zien er niet slecht uit).

Trump zal zich met hand en tand verzetten tegen juridische procedures, mogelijk zelfs met gratieverlening voor zichzelf. Biden ziet er niet naar uit of hij veel zin heeft zich actief met vervolging van Trump te bemoeien. Aan de andere kant lopen er al heel veel onderzoeken, sommigen zijn al best ver, en bovendien op lokaal niveau waardoor ze niet getroffen worden door gratieverlening. En als één ding niet lukt, dan is er aan materiaal voor een nieuw onderzoek geen gebrek.

#2.1 McLovin - Reactie op #2

Kan dat echt? Jezelf gratie verlenen? Bijna humor.

#3 Christian Jongeneel

Als Trump nu impeached wordt, is Pence president en kan zijn voormalige baas gratie verlenen voor al zijn overtredingen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

#3.1 Hans Custers - Reactie op #3

Even een mugje ziften.

Impeachment is the process by which a legislative body addresses charges against a government official.

Volgens Wikipedia. Het is dus niet de afzetting op zich, maar zoiets als een tenlastelegging. Clinton en Trump zijn allebei impeached, ook al leidde de procedure niet tot afzetting.

#3.2 Frank789 - Reactie op #3

Trump kan ook gewoon zelf aftreden en zich vervolgens door Pence laten pardonneren. Maar alleen voor Federale overtredingen.
Overigens zijn er te weinig vergaderingen gepland van de kamers om voor 20 januari impeachment te realiseren.

#4 Frank789

Volgens een Amerikaans strafrechtdeskundige op Radio1 moet je alle uitspraken van Trump in de context zien van het hele gesprek.
En dan is er geen sprake van een opdracht of chantage.

Overigens: Raffensperger’s team reportedly decided to release audio of the call after Trump lied about its substance in a tweet Sunday.

https://twitter.com/GaSecofState/status/1345753643593687040

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*