Top tien onverfilmbare boeken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (18)

#1 Jan Jaap

Leuke lijst. Helemaal leuk toen ik de clip van DJ Shadow – Six Days tegenkwam. Ik krijg steeds meer zin die 2046 toch eens te gaan zien, die Wong Kar Wai kan er wat van.

#2 Victor

ja, die heb ik ook nog steeds niet gezien.

Overigens zijn de regisseur-suggesties bij het artikel bijzonder sterk.

#3 knut

Boeken zijn altijd beter dan film… tenminste als je een beetje inlevingsvermogen en fantasie hebt.

#4 Joost

@3: weet ik niet. Soms is zien hoe andermans fantasie ergens mee omgaat heel verfrissend.

#5 Victor

Een paar tegenvoorbeelden:
– Godfather
– History of Violence
– 2001, a space odyssey
– The Shawshank Redemption
– Jaws :)
– Alles van Hitchcock

#6 Joost

Een paar tegenvoorbeelden van wat?

#7 Victor

tegenvoorbeelden @3,
dus dit zijn films die beter zijn dan de boeken

#8 Ernst-Jan

Moest meteen aan Catcher in Rye denken. Staat er ook in. Prachtig boek, maar onmogelijk te verfilmen. Hoe beeld je iemands gedachten uit?

#9 Bart

Wie heeft er mooie voorbeelden uit de Nederlandse literatuur? Ik zou zelf ‘De Avonden’ als onverfilmbaar betitelen, maar daar blijkt gewoon een film van te zijn. Is die iets?

Ik zou wel eens willen zien wat iemand van het kaliber David Fincher zou doen met Ilya Pfeijffers ‘Het Ware Leven: een Roman’. Is in elk geval in Nederland niet te verfilmen, want teveel locaties, personages en massascènes (de personages klagen er zelf over in het boek).

#10 Jaap

Ik mis De Slinger van Fouceault van Umberto Eco in de lijst. In de Nederlandse literatuur lijkt vooral Nescio mij lastig te verfilmen, Titaantjes en de Uitvreter enzo.

#11 Packet Storm

Soms is zien hoe andermans fantasie ergens mee omgaat heel verfrissend.
Soms ook niet. Lord of the Rings is voor mij permanent verpest.
Ik had hele andere gedachtes bij bepaalde scenes. En de verfilming was zo overweldigend dat ik mijn eigen beelden een beetje kwijt ben.

@1
De remix van het nummer al gehoord? Vind ik zelf helemaal te gek.

#12 Jay

@9 de film ‘de Avonden’ is zeker in het begin nogal saai (hoewel het lang geleden is dat ik hem gezien heb, misschien is mijn perceptie gekleurd). Je zou dat natuurlijk als een pluspunt kunnen opvatten aangezien een thema van het boek nu juist burgerlijkheid, spruitjeslucht en saaiheid is.

#13 Jay

@10 De uitvreter lijkt mij wel te doen eigenlijk. Het is toch, als ik mij goed herinner, erg veel dialoog, een leuke verzameling wonderlijke figuren, lijkt mij zich juist wel te lenen voor film.

Overigens nog steeds mijn favoriete openingszin van een boek, aller tijden: “Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter.”

#14 Jaap

Ik meende dat de uivreter vooral in derde persoon verteld werd en daardoor leek het me minder geschikt. Naar mijn mening is “Zijn reis naar Friesland is altijd onopgehelderd gebleven.” dan weer een van de fraaiste slotzinnen van de vaderlandse literatuur.

#15 Jan Jaap

@11 Meh, ze hebben gewoon de beat van Walkie Talkie erdoor heen gegooid en er wat overheen gerapt. De muziek van Walkie Talkie en de tekst van Six Days vind ik twee van DJ Shadow’s mooiste dingen, maar samen… nou nee. En de rap vind ik ook niet geweldig.

#16 Mark

@15: da’s nog altijd beter dan de softe versie die Shadow zelf maakte. Leuk hoor als een artiest een nieuwe richting kiest, maar ik wil de ouwe Shadow!!!

Zo’n beetje elk liedje van Psyence Fiction is beter dan Six Days.

#17 Jan Jaap

Ehm… Six Days komt van het album The Private Press. Das hetzelfde album als waar Walkie Talkie vandaan komt en die komt uit 2002, dus daar zit weinig nieuws aan.

#18 Packet Storm

Ik moet eerlijk bekennen dat ik als eerste de remix hoorde en daarna pas de twee nummers waar het uit kwam. Maar op de een of andere manier spreekt de remix mij meer aan.
Maar goed, ik ben in ieder geval blij dat ik de origenele nu ken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*