Tegenlicht: De Slimme Staat

REPORTAGE - Tegenwoordig eist en krijgt de private sector verreweg het meeste krediet voor technologische innovatie. Vanavond (om 21u05 op NPO 2) biedt Tegenlicht weerwoord aan dit idee; met o.a. de Italiaans-Amerikaanse econome Mariana Mazzucato.

We denken dat nieuwe technologie wordt ontwikkeld door hippe bedrijven als Google en Apple.Maar is dat wel zo? Tegenlicht onderzoekt het innovatieklimaat in Europa en welke rol overheid en bedrijfsleven daarin spelen.

Wie betaalt er voor de ontwikkeling en wie verdient eraan?

(via)

Open waanlink

 1. 1

  Is al onderzocht. Zo goed als elk onderzoek naar alle nieuwe fundamentele techniek wordt door overheden gefinancierd. Pas als dat gedaan is dan pakken partijen als Apple, microsoft et al. het op en brengen het in de praktijk.

  Een mooi Nederlands voorbeeld is ASML. Compleet door Nederland gefinancierd en overeind gehouden, geld wordt door private partijen afgeroomd.

 2. 5

  @1: Ik kan het mis hebben, maar ik dacht dat ASML oorspronkelijk door Philips opgericht was.

  Toen het even slechter ging, kregen de werknemers van ASML wel een Arbeidstijdverkorting die door de overheid betaald werd (“deeltijd-WW”).

  Een beetje zoals ooit de scheepswerven werden gesubsidiëerd (en alsnog failliet gingen).

  Maar het ging ASML er denk ik vooral om, dat mensen met kennis verbonden blijven aan het bedrijf.

 3. 7

  @6: Welgeteld een (1) alineatje in het artikel van Bregman legt de link tussen de overheid en het (voort)bestaan van ASML. Graag zou ik wat meer onderbouwing zien.

 4. 8

  @7: Ik vind zelf het staatje “..liefst tweederde van alle uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling die ASML tussen 1988 en 1990 deed, kwam van Vadertje Staat.” wel aardig Maar hier heb je wat tegengas van het artikel van Bregman:

  http://politiek.tpo.nl/2015/06/26/de-overheid-is-niet-de-grote-innovatiemotor-van-rutger-bregman/

  En hier nog een algemeen artikel over overheidssubsidies inzake innovatie en r&D etc:

  http://www.vn.nl/kabinet-verspilt-miljarden-aan-bedrijven/

  lees en maak u eigen gefundeerde mening :)

 5. 11

  @8: ha dat is de alinea die ik bedoelde. Maar het is onduidelijk of die overheidsgelden doelgerichte innovatirsubsidies waren of zoals #5 suggereert deeltijd WW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren