Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar: Succesvol overheidsbeleid bestaat! Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van de Universiteit Utrecht:
Dat klinkt misschien absurd, maar aan de hand van 15 case studies afkomstig uit vier continenten en verdeeld over een breed palet aan overheidstaken, laten de auteurs zien wat beleidssuccessen kenmerkt en hoe ze kunnen ontstaan.
Dit rapport lijkt dan ook verplicht leesvoer voor alle beleidsambtenaren bij de (centrale) overheid. Geen excuses meer voor het zoveelste faalproject.
Reacties (30)
je lijkt te denken dat succesvol overheidsbeleid zeldzaam is en falende overheidsprojecten de norm. Dat kan niet waar zijn gezien de enorme welvaartstoename in Nederland maar vooral ook de rest van de wereld in de afgelopen decennia.
Falende overheidsprojecten kan je niet voorkomen, en dat moet je ook niet willen, er moet ook ruimte blijven voor het nemen van risico in het overheidsbeleid.
Het Ruimte voor de Rivier project succesvol noemen, vind ik wel erg voorbarig, omdat het nooit goed afgetest is. Na de overstromingen in 1993 en 1995 is het alleen maar droger geworden.
@2: Onze Deltawerken kun je ook niet een succesvol project noemen, immers nooit goed afgetest door dezelfde waterhoogte van NAP + 4,55 in 1953.
@1 Ik denk niet dat succesvol overheidsbeleid zeldzaam is. Wat ik wel denk is dat als je je baseert op het nieuws dat dan de indruk kan ontstaan dat het kommer en kwel is op het gebied van overheidsbeleid.
@4: Dat ben ik helemaal met je eens, maar dat is niet de boodschap in je laatste alinea.
Hahahaha, die beleidsambtenaren verzinnen het altijd meesterlijk goed. Allemaal hoog opgeleide mensen met fantastische ideeën die een paradijs op aarde zouden gaan betekenen.
Alleen de uitvoering laat nog wel eens te wensen over. En huppekee daar gaat het belastinggeld (belastingdienst bijvoorbeeld) weer met bakken naar de afgrond.
Ondertussen is die hoog opgeleide ambtenaar mooi met zijn loopbaan bezig, en allang naar een nog betere betaalde baan. Want al die ervaring en kennis.
@0
Als ik die aanbevelingen lees, dan lijken die me veel meer gericht op politici dan op beleidsambtenaren. Als de politiek een zwalkend, opportunistisch beleid voert blijft er voor ambtenaren niet meer over dan er maar het beste van proberen te maken.
@7.
Hahah, daar hoor ik de gefrustreerde ambtenaar. Zoek je toch lekker ander werk.
@8
Dat hoor je verkeerd. Ik ben helemaal geen ambtenaar.
Als je beter had geluisterd had je misschien kunnen horen dat ik niks moet hebben van het nare cynisme van reacties zoals jouw #7. Waarin in één keer een hele groep mensen wordt weggezet als egoïsten, die alleen geïnteresseerd zijn in geld en hun eigen carrière.
Ik heb zo af en toe wel eens te maken gehad met beleidsambtenaren en het merendeel is uitermate betrokken bij waar ze aan werken. En zijn ze dus niet alleen maar geïnteresseerd in geld, of in carrière maken.
@9.
Nee, ik heb zeker wel recht van spreken over beleidsambtenaren want ik heb ze op verschillende manieren meegemaakt. En doe ik nog steeds privé, in mijn kennissenkring.
Natuurlijk zijn er ambtenaren die met hart en ziel hun vak uitoefenen. Helaas kan dat zelfs aanmatigend zijn, als je zelf een object bent in hun professionele gebeuren. Want echt waar bij de groenvoorziening werden we als een kind behandeld door die kantoorklerken. Ook pakten ze alles van ons af wat leuk was. Wij mochten niet zelf meer ontwerpen, inrichten, etc., terwijl we genoeg kennis er voor hadden. Een MBO-er is uitvoerend, mag kennelijk vooral geen denkwerk doen, creatief zijn, zelf beslissingen nemen.
Kwamen de beleidsambtenaren zelf met een plan waar ze drie jaar op hadden kunnen broeden. Totaal geen overleg met ons. En ze hadden de opdracht door een derde laten uitvoeren, dus wij stonden voor een voldongen feit. Zoveel fouten, zoveel dingen die niet klopten. Ja hoor, die jongens en meisjes hadden Wageningen gedaan.
Dit is een van de vele dingen die ik kan melden. Ik zal besparen hoe we in de cliëntenraad werden behandeld door de beleidsambtenaren. Erg zakelijk beleefd, maar genoeg dingen dat je dacht van jemig moet dat nou zo.
En ja, ze zitten er hoofdzakelijk voor zichzelf, hebben veelal schijt aan de burger en de ondergeschikten. Maar vangen wel het geld.
O ja, als ze op intellectueel hetzelfde niveau zijn, zoals met jou, dat zijn het lieverds.
@10
Wat jij beschrijft heeft geldt volgens mij niet specifiek voor beleidsambtenaren. Misverstanden, of wantrouwen, of conflicten tussen de werkvloer en “het kantoor” komen overal voor. Dat mensen die wat hoger in een organisatie zitten, of wat hoger zijn opgeleid, zich wel eens onhandig of zelfs horkerig gedragen ten opzichte van lager opgeleide collega’s komt ook overal voor. Maar het gaat me veel te ver om dan maar te concluderen dat die mensen er alleen maar voor zichzelf zitten.
@11.
Wat ik beschreef is het verschil tussen beleidsambtenaren en de uitvoerders. Daar zitten zoveel fouten.
Bij de overheid zou dat niet normaal mogen zijn vanwege de voorbeeldfunctie. Vanwege de mensen de uit een zwakkere positie komen en beschermd dienen te worden. Maar worden behandeld als uitschot.
En hoe komt dat? Niet vanwege het systeem. Maar vanwege arrogantie, disrespect, minachting, wat op de universiteiten aan wordt geleerd. Wij zijn slim, de ander is dom. Dus mag de mbo er alleen nog maar uitvoeren. Geen eigen inbreng hebben. Moet gewoon schoffelen en zijn muil houden. Veel collega’s waren afgestompt door dat soort gedrag.
En beleidsambtenaren die denken dat ze zo goed bezig zijn maar vergissen dat het in de praktijk geen opgeld doet. We werden in de cliëntenraad achteraf gezien gebruikt als onbezoldigde ambtenaren. Want er zijn genoeg ideeën naar de wethouder gegaan, die mooie sier kon maken zonder te zeggen dat die dure ambtenaren gewoon ideetjes van ons uit de talloze vergaderingen hadden uitgewerkt.
Maar goed dat is natuurlijk het idee. Je bent slim en lui, dus je netwerk en neemt over. Huppekee en je krijgt weer het meervoudige van die domme lui onderin.
Blij dat jij dat goedpraat, het is allemaal normaal.
@12
Ik praat helemaal niks goed. Lees #11 nog eens na.
@13.
Ik heb zo af en toe wel eens te maken gehad met beleidsambtenaren en het merendeel is uitermate betrokken bij waar ze aan werken. En zijn ze dus niet alleen maar geïnteresseerd in geld, of in carrière maken.
Ik heb er jaren mee te maken gehad. Maar goed de enkele keren dat jij met hun om de tafel heb gezeten gebruik je als argument om mijn ‘nare cynische’ reacties te diskwalificeren.
Weet je dat ze daarvoor cursussen krijgen hoe ze juist jun gesprekspartners dat gevoel moeten geven? Dat die aangeleerde houding dus niets zegt over ‘uitermate betrokken’. Voor hetzelfde geld lachten ze nog keihard om jouw naïviteit in hun kantine.
@10: ze zitten er hoofdzakelijk voor zichzelf, hebben veelal schijt aan de burger en de ondergeschikten. Maar vangen wel het geld. Het lijken wel kapitalistische ondernemers…?
@14
Ik weet dat dat onzin is. Punt.
Toevoeging: Als ik het mis heb, en als je werkelijk bewijs hebt dat beleidsambtenaren van allerlei overheidsdiensten naar dat soort cursussen worden gestuurd, zou ik dat bewijs maar eens naar een krant sturen, of een actualiteitenprogramma. Het zou namelijk best interessant nieuws zijn.
@15.
Beetje gechargeerd. Maar je moest eens weten. Huisje boompje beestje moet onderhouden worden.
@16.
Jij weet helemaal niets. Met je domme betweterigheid.
“Lees nog eens na” en “Als je beter had geluisterd”
@18
Zie toevoeging in #16.
En probeer het eens zonder beledigingen. Als je op je werk ook meteen begint te schelden als iemand het een keer niet met je eens is, lijkt het me best begrijpelijk dat er op een bepaald moment niet meer naar je wordt geluisterd.
@19.
Hahaha, jij beledigt mij, zoals eerder aangegeven. Dus balk en splinter.
https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884305/friesland-schrapt-stikstof-regels-na-boerenprotest#.XaB8lpATDJt.twitter
De beleidsambtenaren kunnen weer aan het werk. Het interesseert ze niets, ze kunnen weer uren maken. En lekker onderuit gezakt achter hun computers stukken overkopiëren en vergaderen, wat eigenlijk gewoon inhoudsloos borrelen is. Want agenda staat vast, en doel ook. Dus niets meer dan een formeel, met belastinggeld betaald bureaucratisch gedoe.
En dan zeggen ze achteraf weer dat ze het zeer ‘zorgvuldig’ hebben gedaan. Ik lig in een deuk.
@20
Hou toch op. Ik heb je nergens beledigd. Ik heb je alleen een paar keer duidelijk gemaakt dat je onzin uitsloeg. Bijvoorbeeld toen je uit je duim zoog dat ik beleidsambtenaar zou zijn. Of toen je beweerde dat ik iets goed zou praten, terwijl ik het in een reactie net over horkerig gedrag had gehad.
En als je meent dat je mij kunt provoceren met dat linkje, heb je het helemaal mis. Je zet er alleen jezelf nog een keer mee te kijk.
Ik kende vroeger een ambtenaar die, als er weer eens een sneer naar ambtenaren werd gemaakt op een verjaardag, gretig vertelde dat hij niet wist hoe hij zijn tijd moest vol krijgen en regelmatig stiekem al om half 4 naar huis ging, en meer van dat soort gruwelijke verhalen.
Toen ik hem later vroeg waarom hij zijn eigen nest bevuilde antwoordde hij dat hij die azijnpissers toch nooit van de waarheid kon overtuigen en dat zij zichzelf voortaan met de door hem aangeleverde overduidelijk gefantaseerde verhalen voortaan direct ongeloofwaardig maakten.
Waarvan akte.
@21.
Selectief ben jij in je reacties Hans. Erg selectief.
Betweterig ben je wel. En morele selectieve verontwaardiging is je ook niet vreemd. O ja, superioriteitsgevoel kan ik je ook niet ontzeggen.
En dan mij voor van alles uitmaken. En dom zeggen dat ik daardoor geen goede sier maak. In reactie 19. Dat was bij iedereen onderin. Tot de chef van ons aan toe. Ik schreef in we. Beter opletten dus. (Eerste keer dat ik jou een tip geef, want ik hou niet van anderen zeggen wat ze moeten doen)
Ik betaal belasting, dus ik mag wat vinden van wat de mensen met dat geld doen.
@22.
Heerlijk hè dat diskwalificeren. Hans praat al zoveel goed, het moeten afgezien van die ene horkerig ambtenaar, allemaal engelen zijn.
Komt gewoon voort uit onhandig optreden en misverstanden. Waar hebben we het over.
@24: [ Heerlijk hè dat diskwalificeren. ]
Lees je eigen reacties nog eens na.
En kom met beide benen genuanceerd op de grond staan.
@24
Ik sluit me aan bij #25
En kijk dan vooral nog eens na hoe jij in #8 met gestrekt been binnenkomt. Puur op de man gespeeld. (Dat je de plank daar helemaal misslaat doet daar niks aan af.) En dan gaan mekkeren als je een stevige repliek krijgt.
@26.
Jij je zin.
Ik kan er om lachen.
Je bevestigd precies wat ik al over je dacht, en hoe ik jou omschreef. En Frank nuanceert, hahaha.
Fijn weekend!
@27: [ Ik kan er om lachen.]
Ik ben niet boos, maar wel verdrietig, want je probleem is toch echt serieus.
@27
Suggereer je nu dat ik lieg als ik zeg dat ik geen ambtenaar ben? Dan houdt het wel op.
Ik ben 15 jaar ambtenaar geweest bij de gemeente Amsterdam. De meeste beleidsambtenaren hebben helemaal geen contact met de burger, hooguit in verkennende gesprekken. Ze doen onderzoek en schrijven stukken, al zullen er vast uitzonderingen zijn. Ze worden ook wel eens als projectleider aangesteld. En ja, ambtenaren krijgen communicatietraining, duh.
Heel vervelend voor Joop dat hij blijkbaar zoveel ellende heeft meegemaakt. Maar de vraag is aan wie dat gelegen heeft. Ambtenaren zijn ten eerste ook mensen, en ten tweede hebben ze zich aan heel veel regels te houden.
Ik ben zelf 1 keer uit mijn slof geschoten; omdat dat mens het bloed onder mijn nagels vandaan haalde, noemde ik haar een kutwijf. Ik vind dat nog knap van mezelf, 1 keer in 15 jaar, want je wil niet weten wat je af en toe naar je hoofd geslingerd krijgt.
Gelukkig ook veel dankbaarheid meegemaakt. Ik heb altijd geprobeerd om mensen zo snel en zo goed mogelijk te helpen, en als ik het zelf niet kon, ze meteen door te verwijzen naar het juiste loket. Als ik ’t niet wist zocht ik het voor ze uit. De meeste ambtenaren zitten er écht voor de burger.