1. 1

  Klimaatontkenners zullen dan weer zeggen dat dit onderzoek bewijst dat broeikasgassen maar een (relatief) kleine invloed hebben op het klimaat. Sterker nog, de afwezigheid van een broeikasgas (want dat is O3) leidt blijkbaar juist tot meer opwarming dan de aanwezigheid van alle broeikasgassen.

  Van de andere kant ben ik trouwens wel benieuwd of in dit onderzoek is gecorrigeerd voor de concentraties broom/fluor/chloorverbindingen (waar drijfgassen vroeger uit bestonden) die én tot ozondepletie leiden én heel sterke broeikasgassen zijn.

 2. 3

  @1: Er zijn aanwijzingen dat de verhoogde zonneactiviteit in de tweede helft van de 20e eeuw heeft bijgedragen aan de afbraak van ozon en daarmee aan de opwarming van het klimaat.
  http://www.nature.com/news/2005/050228/full/news050228-12.html

  Toch nog maar even teruglezen wat Gavin Schmidt daarvan vindt:
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2005/04/ozone-depletion-and-global-warming/#more-145
  en
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2007/04/ozone-hole-leaks-and-other-tales/

 3. 8

  @7: Omstandigheden waarin de primaire productie van biomassa wordt bevorderd vervuilen noemen. U gunt die arme sloebers aan de rand van de Sahara die extra oogstopbrengsten niet?

  Wat is het trouwens stil in Stockholm. Je zou toch verwachten dat het heugelijke nieuws dat we toch niet naar de verdoemenis gaan met wat meer allure zou worden gebracht. Het lijkt wel alsof ze het jammer vinden.

 4. 9

  @8: Ik snap niet waar je het over hebt man: moet ik daarom blij zijn met een hoop lawaai, asfalt en stinkende uitlaatgassen? Of de wereld nou koud wordt of warm, ik heb daar gewoon een hekel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren