1. 1

  Als ik de conversatie zo lees lijkt het me eerder een grapje tussen twee bekenden. Als die Joost er nu iets van had gezegd dan had je nu duidelijkheid gehad.

 2. 2

  Zwaai maar dag met je handje naar een topranking op de freedomhouse lijst. Verkiezingsfraude, intimidatie van kiezers!

 3. 3

  Hoe serieus zijn deze verkiezingen? Ik mocht gaan stemmen in een plaatselijke basisschool. In de gang stond een bord met de tekst “stembureau”. Dit bord volgend kwam ik terecht in de kleuter-wc’s. In het stemlokaal mocht ik met een rood kleurpotlood een rond vakje inkleuren. Toen ik klaar was moest ik mijn stembiljet in een gleuf van een grijze vuilcontainer deponeren.

 4. 4

  @BP

  Precies mijn verhaal! Alleen de basisschool vervangen door een verzorgingstehuis dan. Vind die kleur rood trouwens wel grenzen aan stembeinvloeding…

 5. 6

  @BP en El El: dat wordt toch naar Leiden verhuizen. Ik stem vanavond in het Rijksmuseum van Oudheden!

  Overigens: wat is er eigenlijk mis met stembiljetten?

 6. 8

  @7: het heeft me dan ook verbaasd met hoe weinig discussie ons mooie stemcomputersysteem aan de kant is gezet omdat er een káns bestaat op fraude. Alsof er bij het papieren stemmen geen kans is op fouten en fraude.

 7. 10

  @8: kans op fouten is er altijd (en zowel bij stemcomputer als biljet kun je dat corrigeren, als je het maar opmerkt), maar frauderen kan met stembiljetten niet, tenzij de hele stemcommissie van een lokaal eraan meewerkt.

  Wat ik me wel afvraag is, waarom ze niet gewoon een stemcomputer met printer maken, waar een briefje uitrolt waarop staat op wie je gestemd hebt en dat je ook in een bus doet. Op die manier kan achteraf altijd het resultaat nog handmatig nageteld worden, als getwijfeld wordt aan de juistheid van de cijfers van de stemcomputer.

 8. 12

  Afgezien van de controleerbaarheid. Stembiljet ontvangen, openvouwen en een hokje rood kleuren en tot slot het biljet in een bus gooien is toch veel en veel leuker dan op ’n knopje van een stemcomputer drukken?

 9. 13

  @11: Dan zit je weer zo lang op de uitslag te wachten. Het officieuze resultaat moet gewoon om kwart over acht bekend zijn (daar heb je stemcomputers voor), inclusief deelresultaten voor alle stemcomputers (simpelweg openbaar op internet). Vervolgens moet elke stemgerechtigde de kans hebben om een handmatige hertelling aan te vragen voor elk willekeurig stemlokaal (bijvoorbeeld omdat er 0 stemmen zijn geteld voor de partij waar hij/zij op heeft gestemd).

  Snel en harstikke transparant.

 10. 14

  Hoe weet ik nu of ik in een echt Stembureau gestemd heb? Misschien ben ik wel in het verkeerde lokaal van de basisschool geweest. Bij een fake Stembureau. Hoe kan ik dit controleren? Hebben de leden van het Stembureau identificatieplicht?

 11. 15

  @13: exact! Maar ergens in het geweld van de actiegroep tegen stemcomputers is deze optie verloren gegaan en is het hele systeem van stemcomputers van tafel geveegd. Dat verbaast mij, ik vermoed dat hier het effect meespeelt van niet-technische bestuurders die op tilt slaan bij de káns op fouten (“dus u kunt niet garanderen dat…”) en vervolgens alle rationele overwegingen laten varen en het kind met het badwater weggooien.

 12. 16

  @14: Iedereen heeft identificatieplicht. Wat betreft het stembureau loop je nu wel een klein beetje te zeuren. Er moet buiten het stembureau/kleuterschooltje al een bewegwijzering staan (en uiteraard staat de locatie van je dichtstbijzijnde stembureau ook op je stempas).

  Mocht je niet overdrijven en is de incompetentie van je gemeente werkelijk dusdanig hoog, dan stel ik voor dat je zorgt dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard in jouw gemeente (door aannemelijk te maken dat er inderdaad een fake stembureau is opgezet).

 13. 17

  Op radio en tv wat PVV- stemmers aan het woord:

  “En waarom nu op de PVV mevrouwtje? Waaróm?”

  Dáárom!

  “Kunt u mij wat verschillen uitleggen tussen PVV en andere partijen?” (meneer X.)

  Eeh, tja, daar zegt u wat nu zit ik even (met de bek) zonder tanden kan zo gauw een-twee-drie even geen antwoord geven. Maar neem b.v. dat CDA- programma op hun website, ga ik echt niet lezen hoor veel te lang. PVV is tenminste kort-en-krachtig meteen recht voor z’n raap.

  “In welke zin bedoellu, recht voor z’n raap?”

  Nou ja…dat er wat moet gebeúren natuurlijk.

  21% hè, althans, vlgs laatste peiling die ik een dag of wat geleden zag, 5 zetels? Gaan dan dus (onze) Europese belangen behartigen in een Europese regering/commissie/parlement waar ze TEGEN zijn, die AFGESCHAFT moet worden. En niemand die w.s. inzicht heeft waar ze voor of tegen stemmen? Wat kiezers een rotworst zal zijn als de karige spreektijd (onafhankelijk van andere partijen in EU) maar gevuld wordt door “ons onversneden geluid te laten horen”. Hup Barry! Met Barry Europa In. Met melk Meer Mans. O nee, dat was een andere Barry (Hulshoff). En was ook geen reclame voor melk maar voor Chappi. Gaat (ging, weet niet meer of het nog bestaat) je hond van glanzen. Maar Meneer (Barry) wordt wat zweterig ongemakkelijk uit de ogen knipperend in een debat op tv met boter en suiker ingemaakt door o.a. van Baalen…blijkt uit een poll (direct na debat) Madlener echter winnaar van het debat. Wwinnaar, WAT IS DIT MENSEN?

  Kwaad op kiezers (ik zeg ja) of op die monocultuur van een PVV? Kwaad op Jomanda of op Sylvia Millecam of of..pff, kent u dat? Dat je soms met je woede nergens heen kan?

  Ik denk dat ik maar naar buiten ga. Sla de eerste de beste Marokkaan compleet het licht uit total loss. Ja, want als zij er niet waren geweest was er niéts aan de hand geweest en zat ik nu niet met die woede waar ik geen kant mee uitkan….

  Je mag dat namelijk nóóit opkroppen.

  *Ben écht kwaad…*

 14. 18

  @5: Het is een wat flauw plaatje, inderdaad, vooral ook flauw bedoeld. Objectief was het niet bedoeld. Meer gewoon vertellen wat er gebeurde, en waarom ik denk dat dat niet goed was, ook al was het een grapje.

  Want, ik denk met #1 dat het gewoon een gebbetje was tussen twee bekenden. Wat niet wegneemt dat ik vind dat het niet kan, dat zo’n stemlokaalmedewerker daarmee aangeeft dat hij z’n verantwoordelijkheid niet kent en een tik op zijn vingers verdient. Maar aan de andere kant betekent het ook niet dat het nou de aanleiding zou moeten zijn om fundamentele vragen te stellen bij ofwel de SP ofwel het democratisch gehalte van de Europese Unie. Dat lijkt me eerlijk gezegd nogal hysterisch.

  Niet dat het geen waardevolle onderwerpen zijn, waarover je veel kunt debatteren. Maar dit voorval heeft er niet zoveel mee te maken.

  Ik ben het ook al met #1 eens dat ik er beter ter plekke iets had kunnen zeggen. Dan was het voorval ook echt gedocumenteerd. Maar mijn ongelooflijke verbazing zat mijn tegenwoordigheid van geest in de weg. Ik heb later wel naar de gemeente gebeld.

 15. 20

  Wie zelf toegeeft op Newropeans te stemmen moet natuurlijk sowieso niet zeuren.
  Twintig jaar bezuinigen op onderwijs begint nu écht zichtbare consequenties te krijgen..

 16. 22

  @21: Ik zie de nieuwsrapportage al voor me in Azerbeidzjan:

  De verkiezingen in Nederland verliepen zeer onregelmatig, kiezers werden misleid over de locaties van de stemlokalen en de aanwezige kiescommissarissen intimideerden de kiezers door identificatie te eisen en te vertellen op welke partij gestemd moest worden. Daarnaast maakten veel kiezers er melding van dat hun stemmen de vuilnisbak in gingen, hetgeen ondersteund wordt door het officiële opkomstpercentage van slechts 36,5%, ondanks dat het tellen van de stemmen veel langer duurde dan bij de vorige verkiezingen in Nederland, toen het opkomstpercentage boven de 80% lag. De Nederlandse regering had geen OVSE-waarnemers uitgenodigd om te controleren op onregelmatigheden.

  De grootste oppositiepartij, de PVV legde zich niet neer bij de frauduleuze resultaten van de verkiezingen en claimde al in de avond de overwinning, ondanks dat ze volgens officiële tellingen niet meer dan zo’n 15% van de stemmen zou hebben gekregen. De leider van de PVV, Geert Wilders, riep gezamenlijk met de andere grote oppositieleider Mark Rutte op tot het onmiddellijke aftreden van de regering en nieuwe verkiezingen. De regering negeerde deze eis en weigerde enige verdere samenwerking met Wilders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren