Spanje nodigt nakomelingen van verdreven Joden uit om terug te komen; nakomelingen moslims niet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Robert Fisk in The Independent:

In just over 100 years [between 1492 and 1609], the Christian monarchy of Spain had expelled half a million Muslims and between 200,000 and 300,000 Jews. There are now around 3.5 million Sephardic Jews in the world. Their ancient homes also still exist in Spain.

But now Spain and Portugal want to make amends, so we are told. They will give citizenship – full passports – to the descendants of families expelled from their countries. The government regards the expulsions as “a tragedy”, or – in the words of Spain’s justice minister – a “historical error”. It was, of course, an ethnic cleansing, a massive crime against humanity, but don’t let’s expect too much from our Spanish and Portuguese friends, as there are, unfortunately, a few problems. For example: Muslims need not apply.

De reden voor dit onderscheid?

[…] the real reasons for their racism is that our cousins in Madrid and Lisbon simply don’t want Muslims to come to Europe, let alone become citizens. And they can rely on the fact that very few Jews who take up their offer, many now living in America as well as Israel, will actually come to live in Spain. Muslims might well do so.

h/t Jona Lendering

Open artikel

Reacties (27)

#1 qwerty

wtf!

Welke godverlaten idioot verzint zoiets? Is de volgende stap de regeneratie van de Maja’s en Azteken à la Spielbergs Jurassic Parc?
We hebben ook nog wat ketters en door Karel de Grote onthoofde dan wel teruggedreven Saksen.

Jewish descendants of those expelled from the Iberian peninsula in the 15th and 16th centuries can claim a passport which will allow them to travel freely in 28 EU countries. Many of those expected to apply live in Israël.

Het is gewoon een stap in de incorporatie van Israël in de EU.
Ik geef het proces 10 jaar, dan is Israël lid van de EU.
God sta ons bij.

#2 JANC

@1: Welke God?

#3 Benach

Het is gewoon een stap in de incorporatie van Israël in de EU. Ik geef het proces 10 jaar, dan is Israël lid van de EU.

@1: Doe eens niet zo dom. Wijlen Muammar Qaddafi heeft dat ook beloofd aan de Libische joden beloofd. Hoeveel joden zijn er toen teruggekeerd naar Libie teruggekeerd?
De meeste joden zijn korter geleden uit Libie (gedwongen) vertrokken dan uit Spanje. De meeste Sefardische joden hebben evenveel affiniteit met Spanje als Hugenoten met Frankrijk: geen.

#4 qwerty

@2: dat was de grap
@3: ik geloof ook niet dat er daadwerkelijk veel joden in Spanje zullen gaan wonen, hoewel dat ook niet uit te sluiten is, maar een Europees paspoort is niet te versmaden. En dan kun je wonen waar je wil. Daar ligt de crux. Maar we gaan rustig slapen hoor, niets aan de hand. De EU waakt over ons.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit doorgaat.

#5 bolke

Verschil in deze is wel dat de Joden niet een bezetter waren en die moslims die daar woonden daar wel terecht waren gekomen als bezetter.

Of moet nederland nu ook paspoorten gaan uitdelen aan nakomelingen van verdreven Romeinen, Fransen en Duitsers?

#6 euro

@5:

Moslims die in de 15e en 16e eeuw in Spanje leefden waren geen “bezetters”. De militaire expansie van moslims in Spanje was acht eeuwen eerder, daar hebben die latere nazaten die verdreven zijn en daar al tig generaties leefden, niks meer mee te maken.

#7 qwerty

@5: Misschien moeten de Spanjaarden zichzelf eruit gooien of een paspoort geven (niet helemaal duidelijk) want uiteindelijk waren zij als Visigoten de bezetters. De joden waren er eerst (samen met de Romeinse bezetters.

Lekker makkelijk dat Europa als je het op die manier gaat beschouwen : je gooit iedereen ergens anders naartoe, geeft hem een paspoort, verbrand hem dan en biedt je excuses aan.

Het spijt me.
De dooddoener (excusez le mot) allertijden.

#8 Lommers

De koning van hispanje heb ik altijd geëerd…

#9 pedro

@5: die joden zijn er tegelijk met de moslims uit gegooid, door de christenen.

#10 euro

@5 is bovendien onzinnig omdat een groot deel van de moslims in Spanje omstreeks 1500 nazaten van inheemse bekeerlingen waren. En moslims (en joden) werden niet verdreven omdat ze buitenlanders waren maar omdat ze niet christelijk wilden worden onder de katholieke koningen.

#11 Folkward

@5 “Verschil in deze is wel dat [X] niet een bezetter waren en [Y] die daar woonden daar wel terecht waren gekomen als bezetter.”

Ach, ik kan het boek Jozua er wel in gooien, je-weet-wel, toen de Israelieten ‘het Beloofde Land’ net zo ‘heroverden’ als de Spanjaarden op de Moren.

En wat betreft je uitgangspunt, dat ze daar terecht waren gekomen als bezetter: “In 711 stak de Berberse generaal Tarik ibn Zijad de Straat van Gibraltar over om in te grijpen bij een burgeroorlog onder de Visigoten.”

Oftewel: dezelfde ‘nobele’ reden, die we eerder hadden gezien bij de verovering van Gallie door Julius Caesar, maar ook recentere ingrepen in: Korea, Vietnam en Midden-Amerika. Dat wil zeggen: je hebt gelijk, ze zijn ooit als bezetters gekomen, maar ik zou het nauwelijks een bezwaarsgrond noemen om, 1300 jaar na verovering en 400 jaar na verdrijving, Joden wel, en Moren niet ‘uit te nodigen’.

“Of moet nederland nu ook paspoorten gaan uitdelen aan nakomelingen van verdreven Romeinen, Fransen en Duitsers?”

Of moet Denemarken nu ook paspoorten gaan uitdelen aan nakomelingen van gevluchte Angelen en Juten. Of Duitsland aan de Saksen, Longobarden, Franken, Alemannen etc.. Of Polen aan de nakomelingen van de Vandalen.

#12 Benach

@4: zelfs als dit doorgaat, laat het maar gebeuren. Op grond van arbeidsmigratie mag een Israeli zich nu al vrij in Europa vestigen. Er wonen nu al ongeveer tienduizend Israeli’s hier in Nederland. Net als dat er om dezelfde reden veel Japanners hier wonen. Daarvoor hebben ze helemaal geen EU paspoort nodig. Je bazelt dus.

#13 Henk van S tot S

@11:
En god aan de nazaten van Adam & Eva, die hij uit het paradijs flikkerde.
Komt het toch weer goed en leven we weer allemaal gelukkig en te vree in het paradijs ;-)

#14 su

@12 Zover als ik weet hebben Israeli evenveel rechten als andere Annex II landen. Maar dat is maximaal 3 maanden verblijf zonder visum. Voor langer verblijf zul je in Nederland op zijn minst een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd moeten bezitten.

#15 su

@14: Ik bedoel verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Met een voor onbepaalde tijd kun je een NL-se paspoort krijgen.

#16 Derpjan

Hoe kunnen ze in godsnaam nagaan wie afstamt van die groep verdreven mensen?

Het onderscheid is overigens totaal begrijpelijk: het is inderdaad zo dat er veel minder van die Joodse nazaten zijn, die ook nog eens minder reden hebben om naar Spanje of Portugal te komen dan moslim-nazaten. Het is ook idioot om te denken dat een extra even grote groep als die nazaten anders in Spanje en Portugal had geleefd. Als die moslims niet waren verdreven uit Spanje en Portugal was de mix van mensen gewoon anders geweest anno 2014, maar waren er niet per se meer inwoners. Daarnaast is het een elementair geval van dubbeltellen als je alle nazaten van een persoon 100% tot de familielijn telt (dan heb je al gauw een paar miljard families met ieder een paar miljard leden, terwijl er maar 7 miljard mensen zijn): een erfenis wordt ook gewoon verdeeld tussen de kinderen en dan weer verder verdeeld onder de kleinkinderen, enz… tot iedere nazaat bijna niets meer bezit van die eerste twee ouders die een erfenis hadden, dus waarom zou dat met historische claims anders moeten zijn?

#17 Krekel

@7: ”Misschien moeten de Spanjaarden zichzelf eruit gooien of een paspoort geven (niet helemaal duidelijk) want uiteindelijk waren zij als Visigoten de bezetters.”

De Spanjaarden (en Portugezen) van vandaag zijn niet (hoofdzakelijk) afstammelingen van Visigoten, maar (hoofdzakelijk, naar het schijnt) van prehistorische Iberiërs:

At about the 40th millennium BC, modern humans entered the Iberian peninsula from Southern France. Here, this genetically homogeneous population (characterized by the M173 mutation in the Y-chromosome), developed the M343 mutation, giving rise to the R1b Haplogroup, still the most common in modern Portuguese and Spanish males.

Vóór deze moderne mensen waren er echter ook al andere mensensoorten (Neanderthalers vanaf ca, 200.000 v.C., en daarvoor al Homo erectus of daarmee verwant) dus in zekere zin zijn het nog steeds veroveraars en bezetters.

(volgens wikipedia althans, ik was er zelf niet bij … )

#18 De Conservatief

dus in zekere zin zijn het nog steeds veroveraars en bezetters.

Is dat niet met bijna alle volkeren het geval?

#19 Krekel

Is dat niet met bijna alle volkeren het geval?

Vraag je dat uit nieuwsgierigheid of omdat je meent dat ik het tegendeel beweer?

#20 Joost

@Krekel: Ik stel voor ook alle Neanderthalers een paspoort aan te bieden. Wat er tussen hen en mensen is voorgevallen is waarschijnlijk ook een zwarte bladzij uit onze geschiedenis. Als we toen hadden kunnen schrijven, that is.

#21 Inkwith Barubador

“But now Spain and Portugal want to make amends, so we are told.”

Wie zegt dat dan? Ik zie geen Spaanse of Portugese bron genoemd. Het zal in de praktijk wel genuanceerd liggen, vermoed ik.

#22 qwerty

@21: als het überhaupt waar is !

#23 Cycloop

Het merkwaardige is dat met name Spanje de maat wordt genomen vanwege de verdrijving van de joden in 15de en 16de eeuw. Dat Engeland al in 1290 de joden verdreef bijvoorbeeld dat weten veel minder mensen. Vergeleken met andere West-Europese landen was Spanje een laatkomer wat betreft het verdrijven van de joden.

#24 Bismarck

@23: “Vergeleken met andere West-Europese landen was Spanje een laatkomer wat betreft het verdrijven van de joden.”

Ook alleen maar omdat het die joden pas vrij laat binnen haar grenzen kreeg.

#25 Inkwith Barubador

Moeten die joden Spanje niet eens om herstelbetalingen en excuses vragen voor die verdrijvingen?

#26 euro

@21 en @22:

Dit is (van de site van het Spaanse ministerie van justitie) de tekst van het wetsvoorstel over het toekennen van de Spaanse nationaliteit aan Sefardische joden. Mijn Spaans is helaas niet goed genoeg om de nuances er uit te halen maar het nieuws lijkt wel te kloppen.

#27 Krekel

@20: ”Ik stel voor ook alle Neanderthalers een paspoort aan te bieden.”

Ook wel een te veroorloven symboolmaatregel inderdaad, het idee van dubbele paspoorten maakt Neanderthalers immers woedend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*