Spanje: conservatieve Partido Popular wint verkiezingen

Reacties (10)

#1 Bismarck

Vaag kiesstelsel hebben ze daar. De PP haalde nog geen 45% van de stemmen, maar wel 53% respectievelijk 65% van de zetels.

#2 Trianero

@1: Zeker een vaag systeem, maar wel in meer landen toegepast: http://nl.wikipedia.org/wiki/Methode-D%27Hondt

Maar, wat ik niet helemaal begrijp is dat kleine regionale partijen (vooral in Baskenland en Catalunya) met een relatief klein aantal stemmen tóch nog redelijk wat zetels kunnen bemachtigen.

Vier jaar geleden haalde PP 40% van de stemmen en waren ze daarmee de tweede partij van het land. PSOE has toen 44% van de stemmen en géén absolute meerderheid. Deze verkiezingen zijn dan voor mij ook vooral het verlies van PSOE (de PSOE-stemmers van 2008 zijn vooral naar IU gegaan) en niet zozeer de winst van PP (het aantal stemmen ging slechts van 10.3 miljoen naar 10.8 miljoen – alhoewel zij wel de absolute macht grijpen).

#2.1 Emile M - Reactie op #2

De opkomst was een stuk lager. De voormalige PSOE-stemmer bleef waarschijnlijk thuis.

#2.2 Bismarck - Reactie op #2

Het stelsel in Spanje is nog veel vager dan alleen maar de D’Hondt reszetelbepaling.

#3 Carlos

Nu mag het land failliet gaan onder een rechtse regering. Daarna mag links het weer opbouwen. Ik zeg: met heel veel zonnepanelen!

#4 Trianero

Ja, het plan van de PP is duidelijk: austeridad! Dus snijden en korten en bezuinigen. In hun verkiezingsprogramma zijn ze opzettelijk heel onduidelijk geweest over waar en hoe er bezuinigd gaat worden, maar ik ga er vanuit dat het niet mals zal zijn. Maar het “vertrouwen” zal wel weer terug komen en dus zal Spanje weer gaan groeien. Aldus de logica…

De spread op staatsobligaties staat overigens nu op +5.5%.

#4.1 Bismarck - Reactie op #4

Ze kunnen wel hard gaan bezuinigen, maar dat gaat best moeilijk worden, want Spanje heeft nogal last van een enorme werkloosheid. Met bezuinigingen ga je die alleen nog maar aanjagen.

#4.2 Trianero - Reactie op #4.1

Dat ben ik helemaal met je eens, maar dit is de koers die de PP wil gaan varen. Pensioenen korten, WW korten, korten in de gezondheidszorg, en bezuinigen op publieke aanbestedingen. Spanje zal binnenkort dus in een tweede recessie terecht komen.

#5 Emile M

Iemand enig idee of de PP ook de onttakeling van de autonomie van de regio’s in het verkiezingsprogramma had staan en of dat zonder gekwalificeerde meerderheid ook kan?
Verder blijf ik het verbazingwekkend vinden dat in een land met een consevatief katholieke traditie verkiezingen worden gehouden op de sterfdag van Franco.

#6 su

La clase trabajadora no vota, ¡se organiza y lucha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*