SG-café zondag 29-12-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 29-12-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (34)

#1 Krekel

Zoals elk jaar zijn al mijn voorspellingen van vorig jaar uitgekomen:

Oké, voorspellingen voor 2019:
-geen Brexit
-Bernie Sanders kondigt kandidaatstelling aan voor 2020
-lage opkomst Europese verkiezingen
-in Neo-Tokyo verandert een tiener met telekinetische gaven in een reusachtig David Cronenberg-achtig monster

(Dat laatste heeft de lame stream media ons alleen niet verteld.)

Mijn eveneens juiste voorspellingen voor 2020 zijn:

-Tsai Ing-wen wint verkiezingen ruim, waarna China zal optreden in Hongkong, relatie tussen China en VS komt tot kookpunt (mogelijk vallen er dit jaar nog schoten in de Zuid-Chinese Zee, hoewel niet per se tussen de VS en China zelf)
-door spanningen met China kelderen de beurzen, wereldwijde economische recessie
-er komt (ondanks mijn vaste overtuiging van het tegendeel 2015-2019) tóch een Brexit; de nieuwe samenwerkingsrelatie VK-EU wordt echter zodanig gedefinieerd dat mensen aan beide zijden van de Noordzee zullen spreken van een ‘de facto EU-lidmaatschap’/’fake Brexit’
-regering Macron valt door aanhoudende protesten, die verergerd worden door de economische recessie
-plegers van de fascistische coup van 2019 verliezen Boliviaanse verkiezingen ondanks fraudepogingen
-Rusland wint Eurovisie Songfestival
-anti-Chinese (Xinjiang-gerelateerde) terreuraanslag tijdens Olympische Spelen
-Bernie Sanders wordt verkozen tot president, Amerika krijgt eerste vrouwelijke vice-president elect (een subvoorspelling is dus dat Sanders een vrouwelijke running mate zal kiezen)
-zonsverduistering in Chili & Argentinië

#2 Emile M

Hoewel mijn resultaten voor wat betreft voorspellingen op dit blog beperkt zijn ga ik mij er toch weer aan wagen.
1. Spanningen tussen India en Pakistan lopen nog hoger op na verdergaande maatregelen regen Indiase moslims. De VN ziet zich genoodzaakt om – in weerwil van een veto van Trump – blauwhelmen naar Kashmir te sturen.
2. Na een Tonkinachtig incident trekken de Europese schepen zich terug uit de missie in de straat van Hormuz.
3. Er komt een impeachment. Nadat de ophitserij van Trump heeft geleid tot een aanslag op Hunter Biden en Trump weigert die te veroordelen besluiten enkele Republikeinen tot steun.

#3 Joop

Benieuwd of de PvdA dit ook aan durft, evenals vele andere sociaaldemocratische partijen, die vrijwel allemaal geen massa partij meer zijn in Europa. Tja, 2020, hopelijk meer realisme.

https://www.parool.nl/wereld/ruk-naar-rechts-maakt-links-groot-in-denemarken~bfe04a6d/

#4 Sjors

@3: waarom zou je nog op een linkse partij stemmen als ze qua beleid gewoon een VVD-light zijn geworden? Dan kan de Deense sociaaldemocratische partij wel heel populitisch naar rechts opschuiven om zo wat meer stemmen te trekken, maar je zet wel je idealen en principes bij het grof vuil. Dat heeft de PvdA natuurlijk in het verleden al gedaan, maar om nou nog verder op die heilloze weg te gaan is wat mij betreft de doodsteek voor zo’n partij.

#5 Henk van S tot S

@3:
Misschien durven ze het wel, maar zijn ze te humaan om het te doen.

#6 AltJohan

@Sjors: de combi economisch links en op immigratie rechts kan een succesvolle combi zijn voor kiezers.

En als de PvdA dat doet en GroenLinks er is voor de mensen die links zijn op immigratiegebied dan zijn die ook vertegenwoordigd.

#7 Bismarck

@1: Jij van WC-eend verklaart dat je voorspellingen allemaal zijn uitgekomen, maar misschien moet toch een onafhankelijk iemand ze eens tegen het licht houden. Mij viel in ieder geval op dat je voorspelling over de opkomst bij de EP-verkiezingen er 100% naast zat.

#8 Karin van der Stoop

@6: Wat men op rechts maar niet schijnt te begrijpen, is dat het asielbeleid in NL niet strenger meer kan. Nu al wordt om de haverklap de hand gelicht met de mensenrechten. Landen die wij als veilig aanmerken (we hebben de langste lijst van de hele EU!), zijn dat vaak helemaal niet. Onderdrukte minderheden zoals bv. LHBTers worden door de IND domweg niet geloofd omdat iemand zich niet “gay” genoeg gedraagt, daarbij voorbijgaand aan het feit dat iemand zijn hele leven gewend is zijn geaardheid te onderdrukken.

Ook het bewust extreem sober houden van opvang, zoals nu met de Moldaviërs gebeurt, is gewoon inbreuk op de mensenrechten. Dat geldt trouwens ook voor de kampen in Griekenland en Italië. Dit is staand beleid, met het idee dat dat een afschrikwekkende werking heeft. Dat idee is allang naar het rijk der fabelen gewezen, maar het wil maar niet tot de botte hoofden van menig politicus en ander slechts volk doordringen. Het is schofterig en het werkt níet.

Wat wel kan, in elk geval voor economische vluchtelingen, is legale migratie mogelijk maken met tijdelijke visa, die ze in het land van herkomst kunnen aanvragen. Iemand kan hier dan een opleiding volgen of een tijdje werken, ondertussen geld naar huis sturen en na een afgesproken periode weer terugkeren met de opgedane kennis en vaardigheden, waarna iemand anders weer een kans krijgt. Als je dat onderdeel maakt van ontwikkelingshulp, is het ook makkelijk te financieren.
Want de voornaamste reden dat mensen in gammele bootjes stappen, is omdat er geen andere mogelijkheid is.

Wat betreft arbeidsmigratie binnen de EU, tja, da’s ten eerste alleen op dat niveau te regelen, en ten tweede gaan rechtse partijen daar echt geen paal en perk aan stellen, want het is van levensbelang voor ons huidige economische systeem.

#9 kneistonie

@8:
> Want de voornaamste reden dat mensen in gammele bootjes stappen, is omdat er geen andere mogelijkheid is.

Je bedoelt: voor energieke jonge mannen die een hoop geld hebben geleend om de overtocht te wagen ?

Die zijn dan toch hun landen ontvlucht waar de economieën en de bevolkingsgroei bijzonder hard zijn gegroeid in de laatste jaren.

#10 Ronzhu

@8 Maar die visa bestaan toch al gewoon? Dat is een verblijfsvergunning om te werken in loondienst, waarbij een werkgever als referent optreed. Idem zo voor het volgen van onderwijs.

Punt is natuurlijk, op rechts, dat men niet terugkeert met opgedane kennis of vaardigheden maar na de arbeidsduur/studie zich hier vestigt. Waarom zou je immers als werkgever een nieuwe economische vluchteling aantrekken als je een reeds bekwame migrant met taalkennis een nieuw contract kunt aanbieden? En waarom zou je als student terugkeren wanneer je met jouw opleiding met een beetje geluk toch al linea recta terug kunt als kennismigrant?

Je vraagt hier altruïsme van zowel de werkgever als werknemer, waar geen van beide hier logischerwijze trek in heeft, lijkt me.

#11 Krekel

@7: Dit bewijst alleen dat mijn voorspelling ‘onwaar’ is als je een redelijke standaard hanteert, maar dat doe ik dus mooi niet.

#12 AltJohan

@KvdS: mensenrechten afschaffen. Meer en meer mensen geloven er niet meer in. 

Succesvolle regimes trekken zich sowieso niets aan van ons vingertje. En waarom zouden ze? We blijven toch wel made-in-China iPhones kopen.

Niets is meer heilig. De dominee niet, Zwarte Piet niet en mensenrechten ook niet. Al hechten veel Nederlanders meer aan ZP dan aan mensenrechten.

En alles moet gericht zijn op terugkeer. Vooral van moslims. Wat moeten we bijvoorbeeld met al die Turken hier die het Erdogan-regime steunen?

En hebben ze al de Ned. nationaliteit dan kan die gewoon afgepakt worden.

Laat die gasten teruggaan en daarvoor in de plaats vangen we liever een paar Yezidi’s of christenen uit die regio op.

#13 Cerridwen

@2: Impeachment is al een feit, het gaat je waarschijnlijk om het ook daadwerkelijk afzetten van Trump door de Senaat. Laten we het hopen.

#14 Cerridwen

@4: Er zijn meer onderwerpen dan het immigratiebeleid. Het effect van de ruk naar rechts op immigratie van de Deense Sociaaldemocraten is een linkse meerderheid en dito regering. Weliswaar heeft deze regering geen uitgesproken links immigratiebeleid, maar over het geheel genomen is dit natuurlijk vele malen beter dan een rechtse meerderheid met een rechtse regering en een rechts immigratiebeleid.

#15 Cerridwen

@8: Als een van de weinige landen is het in Nederland in 2015 niet voorgekomen dat asielzoekers niet opgevangen konden worden en buiten moesten slapen. De VVD-staatssecretaris is ondanks de rechtse onrust gewoon doorgegaan met opvangplaatsen regelen en mensen asiel geven.

Ik wil maar zeggen, het kan heus erger dan het Nederlandse asielsysteem. De opvang in Nederland is relatief goed, de procedures relatief snel. Nog steeds krijgen duizenden mensen per jaar asiel in Nederland, omdat ze onderdruk of vervolgd worden, ook vanwege hun seksuele geaardheid.

#16 Cerridwen

@12:

mensenrechten afschaffen. Meer en meer mensen geloven er niet meer in.

Verhuis lekker naar China, als je je mensenrechten niet zo belangrijk vindt.

Wereldwijd geloven juist meer en meer mensen wél in mensenrechten, de grootschalige protesten het afgelopen jaar over de hele wereld zijn niet voor niets.

#17 P.J. Cokema

@12: Mensenrechten afschaffen omdat
– meer en meer mensen er niet meer in geloven? Dat is een aanname. Heb je ook ondersteunende info?
– bepaalde regimes zich er niets van ‘ons vingertje’ aantrekken. Nou is dat vingertje mijn vingertje niet, dus hou op met dat ‘ons’. Dat consumenten toch dingen kopen die uit landen komen waar de hand gelicht wordt met mensenrechten, is niet alleen de consument verwijtbaar. Je bent slim genoeg om dat te beseffen.

En over wel of niet geloven: ik ken je niet, maar ik geloof niet dat jij het type bent van “de wereld gaat naar de ratsmodee, laat ik dat een handje helpen”. Dus mensenrechten afschaffen, ik geloof niet dat je het echt meent.

#18 AltJohan

@Cerridwen: In China zou ik een vreemdeling zijn. Hier hoor ik thuis.

De macht van het westen wordt steeds kleiner in vergelijking met regimes in China en andere opkomende landen.

Ooit had het westen een bijna monopolie op de wereldhandel en die hegemonie ging door tot de jaren ’70, maar kalft af en af.

China heeft een economische macht en maakindustrie die de USSR nooit gehad heeft. Europa is een continent dat geen enkele vuist wil maken. We zijn omsingeld.

Mensenrechten komen uit een tijd van westerse hegemonie die er niet meer is.

Tegenwoordig lezen SA en China (via de VN) ons de les op gebied van mensenrechten.

#19 AltJohan

@P.J. Cokema: jij ook een nog een mensenrechten-gelovige? Hoe vertederend is dat!

De 10 geboden zijn ouder en doorleefder en robuster. Die houden het nog wel 1000 jaar uit. Mensenrechten komen voort uit een post-koloniale morele grootheidswaan die meer en meer door de werkelijkheid ingehaald wordt.

#20 Hans Verbeek

@1:

-zonsverduistering in Chili & Argentinië

Duh

Min voorspelling voor 2019 was:

Volgend jaar waarschijnlijk nog meer vlekkeloze dagen.

Dat is uitgekomen:
2018 telde 221 dagen zonder zonnevlekken.
2019 komt tot meer dan 280 vlekkeloze dagen. :-)
De nieuwe zonnecyclus (nr. 25) is al begonnen of staat op het punt van beginnen.

#21 Krekel

@20: Ik geloof niet zo in astrologie.

@16, #17, #18: Voor de eventuele liefhebber hier een video met interessante geschiedenis van & (linkstalige) kritiek op ‘mensenrechten’:

#22 Cerridwen

Hier hoor ik thuis.

O ja? Wat mij betreft is respect voor mensenrechten een van de belangrijke kenmerken van Nederlanderschap en hier ’thuis’ zijn; mensen die dit niet belangrijk vinden en bijvoorbeeld een dictator als Erdogan steunen heb ik hier liever niet. En rechtse fascisten die mensenrechten willen afschaffen ook niet.
Aan iemand die hier geboren is met ouders die uit Turkije komen, moslim of anderszins, die verder niemand een kwaad hart toe dragen heb ik dan weer geen enkele moeite.

Het lijkt erop dat je het lastig vindt om te accepteren dat de wereld voortdurend verandert. Dit betekent dat bepaalde ontwikkelingen nu eenmaal optreden zonder dat we daar iets aan kunnen doen. De bevolking groeit. Er is nu een inheemse moslimgemeenschap in Nederland. Europa wordt minder machtig ten opzichte van eens arme landen als China, India en in de wat verdere toekomst ook Afrika.

#23 P.J. Cokema

@19: De 10 geboden. Meer en meer mensen geloven er niet meer in.

Succesvolle regimes trekken zich sowieso niets aan van onze christelijke moraal. En waarom zouden ze? We blijven toch wel made-in-China iPhones kopen.

Niets is meer heilig. De dominee niet, Zwarte Piet niet en de 10 geboden ook niet. Al hechten veel Nederlanders meer aan ZP dan aan de 10 geboden.

#24 AltJohan

@Cerridwen: dat we nergens iets aan kunnen doen is niet waar.

Het is onze keuze als westers land dat iPhones uit totalitair China hier nog altijd legaal te koop zijn.

Het is onze keuze als Nederland dat we olie uit SA nog steeds kopen. En zelfs wapens leveren.

En we kunnen ons ook niet verschuilen achter de EU want daar kun je uitstappen (zie Brexit).

Mensenrechten zijn allang verraden. We komen ook niet weg met “wir haben is nicht gewust”

#25 Henk van S tot S

@24:
Aldus sprak een aanhanger van Thierry Ezel, die geen bal om mensenrechten geeft.
:-)

#26 Cerridwen

@24:

Het is onze keuze als westers land dat iPhones uit totalitair China hier nog altijd legaal te koop zijn.

Dat je daarmee de opkomst van China zou kunnen tegenhouden is nogal naïef.
Ook zonder handel met de EU zal China met zijn 1,5 miljard inwoners een dominante wereldmacht zijn en het centrum van de wereldeconomie worden, voor zover ze dat niet al is.

Een handelsoorlogje is vervelend voor beide partijen, maar gaat dat basale feit niet veranderen.

Maar kop op, wie zegt dat China altijd een dictatuur zal blijven die mensenrechten met voeten treedt? China is in het verleden meermaals van systeem veranderd en dat kan in de toekomst weer gebeuren. De Chinezen zelf willen het immers ook.

#27 AltJohan

@26: Europa is niet de enige die kritisch is. De VS is dat ook.

Het is een totalitair regime dat veel maakindustrie heeft vernietigd. O.a. in Griekenland. Oneerlijke concurrentie met oneerlijke arbeidsvoorwaarden. Het is het ziekmakende neoliberalisme. Met steeds grotere kloof tussen arbeid&kapitaal.

#28 Cerridwen

@27: China is groter dan de VS en de EU samen; uiteindelijk zal dat demografische overwicht zich ook economisch vertalen (voor zover we dat stadium nog niet hebben bereikt).

En bedenk: de economie is geen zero-sum game. De maakindustrie van China maakt de Chinezen rijker die dan weer voor een toerisme boom zorgen in Giethoorn. Onze energietransitie profiteert vervolgens van goedkope zonnepanelen uit China.

Waarom je nog extreem-rechts stemt met je ‘ziekmakend liberalisme’, ‘steeds grotere kloof tussen arbeid&kapitaal’ en je verbazing over de handelsrelatie met Saudie-Arabië is me overigens een raadsel. Van Baudet en Wilders valt voor jou niets te verwachten op dit vlak, integendeel.

#29 Karin van der Stoop

@8 en @9 Zucht. Het zijn nu vaak jonge mannen omdat die de meeste kans maken. En nee, je kunt vanuit veel Afrikaanse landen geen asiel of visum aanvragen.

Ik zeg niet dat het van vandaag op morgen allemaal makkelijk te regelen is of soepel gaat lopen. Er zal veel moeten gebeuren, het is ook niet gratis, er zijn heel wat beren op de weg. Maar het is het enige werkbare alternatief dat ik tot nu toe gehoord heb, dat ook de mensenrechten in ere houdt.

Die @12 dus wil afschaffen. Maar die is van ’t padje af en overziet de consequenties niet, zullen we maar denken. Hij snapt niet dat die mensenrechten tot stand zijn gekomen nadat er onnoemelijk veel leed was aangericht, en dat als je ze afschaft zulk leed morgen zomaar opeens bij hem op de stoep kan staan. Ik heb medelijden met je Jo.

#30 Karin van der Stoop

@15: Je gaat inhoudelijk nauwelijks in op mijn reactie en schiet in een onverklaarbare verdediging. Wat begrijp je niet aan “de langste lijst van veilige landen” (waar dus landen op staan die níet veilig zijn), het rigide IND-beleid rond LHBTers en de vele mensenrechtenschendingen die Nederland doet?

Ja, Nederland doet het beter dan Polen en Hongarije. Nou nou.

Onlangs hebben een paar homo’s alsnog, na jaren procederen, een verblijfsvergunning gekregen. Ondanks nieuwe richtlijnen, bleef de IND de zaken traineren. En wat gebeurt er dan op de dag voor de finale uitspraak? Dan trekken ze de zaak terug, omdat er anders wel eens jurisprudentie kan ontstaan.
Want dat is blijkbaar het soort ambtenaar wat onze overheid nu aantrekt, de assholes die uitgaan van schuld tot het tegendeel bewezen is, en dan nog proberen hun eigen gelijk te halen.

Echt, rot op met je “het kan heus erger”. Wat een ongelooflijk asociaal, dom argument.

#31 Karin van der Stoop

@19: O god, heb je weer rond gehangen op een of andere rechts rabiate site? Die text is niet door jou geschreven.

#32 Karin van der Stoop

@28: Precies. Ze stemmen 9 van de 10 keer met de VVD mee.

#33 Cerridwen

@30: Jij houdt erg van hyperbolen heb ik gemerkt. Daarmee overschreeuw je jezelf, want je stelt de dingen erger voor dan ze zijn.

Als ik je daarop aanspreek wordt je ook nog agressief.

Als jij zegt dat het Nederlandse asielbeleid niet strenger kan, dan klopt dat niet. Einde discussie. Als je graag het punt wil maken dat je het Nederlandse asielbeleid asociaal vindt of te streng of wat al dan niet meer, dan kan je dat ook maken zonder te vervallen in dit soort hyperbolen.

Alleen op het negatieve focussen is erg ongezond en je krijgt een vertekend beeld van de wereld. Het maakt je blind voor al die duizenden asielaanvragen die wél worden goedgekeurd. Dat je denkt dat Nederland het alleen beter doet dan Polen en Hongarije is tekenend. Je lijkt ook weinig besef te hebben van de rol die de IND heeft in het toepassen van de regels, en dat dat betekent dat hoe streng of ruim je de regels ook trekt, er altijd mensen zijn die buiten de boot vallen.

Wees vooral boos over de misstanden, maar probeer ook de context te blijven zien.

#34 AltJohan

@31: “O god, heb je weer rond gehangen op een of andere rechts rabiate site? Die text is niet door jou geschreven.”
Die tekst is door mij geschreven. Ik ben nog steeds rechts, populistisch rechts noem ik het. Ik kan wel eens iets ontwapenends schrijven, maar pas op, ik ben niet echt veranderd.

En je hebt me ooit aangeraden om daarmee in therapie te gaan, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik vond het ook een raar voorstel eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*