1. 4

  @3.

  Hartstikke goed onderbouwd argument Bismarck. Ik geloof niet in utopieën. Juncker is gelukkig bijna weg. De EU moet maar eens goed kijken waarom nationalisme en soevereiniteit weer actueel zijn. Eigenlijk nooit weggeweest. Maar ja, de elite denkt globaal en ziet geen grenzen meer, en schrikt zich nu kapot.. Zelfs koning Willem gaf al toe dat ons land n vergelijking met andere landen zo mooi is om in te wonen en werken.

 2. 5

  @4: Als je de link bij #1 (die zich baseert op dit artikel) beschouwt als een onderbouwing voor de bewering “Juncker dreigt weer met oorlog”, dan is er geen onderbouwing nodig voor mijn #3. Je ziet spoken.

  “Zelfs koning Willem gaf al toe”
  ZELFS de koning van ons land “gaf toe”. Wat een gedurfde uitspraak zeg! Ik ben je nu dus gewoon aan het uitlachen.

 3. 6

  @1 “Je hoeft alleen maar naar een oorlogsbegraafplaats te gaan om te zien wat het alternatief is voor Europese integratie.” Integendeel, die zijn juist het gevolg van 1 groot megalomaan gedwongen integratie plan, deze laten zien wat er kan gebeuren als er te veel macht geconcentreerd wordt.

  De voorstanders van 1 Mega Unie denken dat, dat een kopie gaat worden van liberaal Nederland, de werkelijkheid is anders wij hebben maar een miniatuur aandeel in de zetels. Als de populisten zo doorgroeien wordt Junckers nog een keer opgevolgd door een AfD type politicus, en dan zijn we terug bij af.

 4. 7

  Ik denk dat ‘we’ weinig keus hebben om op termijn met alle landjes op te gaan in een Verenigd Europa, om tegenwicht te kunnen bieden aan de US, China en Rusland. Maar ja, hoe krijg je de bevolking van die landen zo ver. Met het welig tierende nationalisme, een bevolking waarvan een groot deel te dom is om te poepen, en politici die dat aanwakkeren en er groot mee worden, zie ik het niet meer goed komen.

 5. 9

  Oké, voorspellingen voor 2019:
  -geen Brexit
  -Bernie Sanders kondigt kandidaatstelling aan voor 2020
  -lage opkomst Europese verkiezingen
  -in Neo-Tokyo verandert een tiener met telekinetische gaven in een reusachtig David Cronenberg-achtig monster

 6. 12

  @5.

  Je lacht me maar lekker uit. Gekken doen dat wel meer. Hopelijk een goeie dag daardoor, Bismarck.

  Als je geen kritiek op de EU mag hebben, want je bent dan gelijk nationalistisch, antidemocratisch, of weet ik wat. Het referendum over de Europese grondwet is toch democratisch afgestemd door Nederlandse en Franse bevolking. Maar nee, op het gas trappen.

  En juist aan de linkerkant zouden er bedenkingen moeten zijn, want afgezien van vooral economische afspraken stelt het weinig voor. De arbeidsmarkt aan de onderkant is kapot gemaakt door open grenzen. Met allemaal corrupte landen uit het oosten, en criminelen die hier hun slag slaan. Gelukkig ook een goede tandarts, die van mij komt uit Polen. Relativeren.

 7. 14

  @10

  Dat wordt op populistisch rechts al jaren gezegd met Merkel als de nieuwe Hitler. Wat @7 zegt, het ‘volk’ is te dom om te poepen. Maar dat houdt het weer wel spannend!

 8. 15

  @14.

  Dat jij je in haat jegens links laat inspireren door populistisch rechts wisten we al, bijvoorbeeld politieke correctheid, en het volk dom vindt dat een andere mening is toegedaan, ach. Zelfs een door jou als extreem-links gekwalificeerde academicus is bij jou al een onbenul. En gisteren hel voorspelbaar weer proberen bij Klokwerk.

  Kleutertje, ga maar weer terug naar de zandbak. Je hebt hier niets te zoeken.

 9. 16

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ko-colijn-ex-directeur-van-clingendael-ik-vind-het-een-gotspe-dat-rutte-president-van-europa-kan-worden-~b17e5c5b/

  We zitten in een soort wisseling van de wacht tussen Amerika en China. Graham Allison, professor aan Harvard, heeft met zijn onderzoeksgroep zestien gevallen in de geschiedenis bestudeerd waarin er zo’n aflossing plaatsvond tussen twee supermachten. Van die zestien keer is het twaalf keer fout gegaan. Dus ook Allison voorspelt: het wordt oorlog tussen China en Amerika.’

  Dit is een interessante stellingname. Ik ben het met Colijn eens dat er een wisseling van de wacht gaande is. Maar dat de kans -75%- zo groot is dat het op oorlog uit draait, dat wist ik niet.
  Maar hij gaat nog verder:

  Ik denk dat er alle reden is om een soort Europees back-upsysteem te hebben. Want het tweede cruciale moment dit jaar was de Navo-top in juli. Trump schoffeerde de NAVO onder meer doordat hij tijdens een interview die avond tegen Tucker Carlson van Fox News zei: ‘Montenegro, waar ligt dat eigenlijk? En waarom is dat een Navo-lid dat we zouden beschermen?’ Die opmerking was dodelijk. Alle bondgenoten dachten: ben ik Montenegro’? Bestaat er een soort Montenegrijns B-lidmaatschap van de Navo?’

  Trump ondermijnt de NAVO, dat is me al even duidelijk. Maar dit is vrij ernstig , zeker in het licht bezien van de aanstaande (al bezig zijnde) machtswisseling.

 10. 17

  @16.

  Wat een scherpe observatie, en dat jij dat niet zag. Jemig!

  Trump ondermijnt de NAVO? De Amerikanen wilden al voor Trump dat de Europeanen meer gaan betalen, bijdragen.

  En Montenegro, waar hebben we het over.

  Als je het gemist heb. Er is al handelsoorlog tussen de VS en China.

  Colijn ziet trouwens jouw ideaal van een wereldregering verder weg dan ooit.

  https://www.demorgen.be/opinie/de-vn-hebben-hun-relevantie-verloren-b1af785b/?referer=https://www.google.com/

 11. 18

  @11: Speelt zich af in 2019.

  En aangezien de film al correct voorspeld heeft dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen plaatsvinden, moeten we volgens goed bayesiaans gebruik van die informatie concluderen dat de verwerkelijking van de overige gebeurtenissen in de film daardoor ook iets waarschijnlijker is geworden.

 12. 19

  Zo een activist in Assam, India, heeft het om het zo te zeggen voor elkaar, want naar Hooggerechtshof gegaan daar, en uitspraak gekregen die hij verlangde.

  Mensen moeten bewijzen dat ze recht hebben om daar te wonen, anders zijn ze statenloos. En hebben ze volgens de besnorde activist dus geen recht meer op sociale voorzieningen en stemrecht. Want ze pikken hun banen in en bedreigen hun cultuur volgens hem.

  Sjongejonge, de man niet kunnen vinden op internet, wilde kijken of ie connecties heeft met politiek incorrecte mensen. Misschien geld ergens uit Europa of de VS.

  https://nos.nl/artikel/2265601-miljoenen-mensen-dreigen-stateloos-te-worden-in-india.html

  Wat meer info :

  https://www.google.com/amp/s/www.dnaindia.com/india/report-publishing-of-nrc-list-1st-step-lot-to-be-done-abhijeet-sharma-2572714/amp

  Verschrikkelijk lot voor talloze mensen die daar al decennia wonen. En toch bewijst het in mijn ogen weer dat er altijd etnische conflicten blijven. Jammer genoeg.

 13. 20

  @12: hij heeft anders wel gelijk. Willem’s uitspraak is eentje categorie “wij van WC-eend”.
  Kritiek op de EU moet kunnen. Maar gezien je #1 moet je je afvragen hoe het met jouw kritische vermogen zit.

  Juncker dreigt weer met oorlog

  deze quote laat het extreem-rechtse sentiment ten opzichte van Juncker zien. Het lijkt een ge-copy-paste mening van iemand aan die kant.

 14. 21

  @20.

  Mijn kritisch vermogen. … Kans op oorlog wordt heel vaak als argument gebruikt pro EU.

  Juncker wil gewoon laten zien dat ie wat is. Hij is niets. Alles heeft ie te danken aan Merkel en voorloper Macron. En andere leiders. Hij is oudpremier Luxemburg, en heeft nog steeds last van dat minderwaardigheidscomplex van toen.

  Uiteindelijk moeten de verschillende landen over de grenzen een akkoord sluiten, natuurlijk is er enige bezorgdheid over een Europese force. Zou zomaar voorloper Europees leger kunnen zijn.

  Kijk als hij mij uitlacht moet hij zelf weten, maar dan vind ik zijn bijdrage niet meer interessant. Evenals anderen die kritiek op EU gelijk betitelen als fout en weet ik wat. Allemaal small talk van lui die ideologisch geloven in de illusie EU. Ik niet meer. Vroeger wel.

 15. 23

  @20.

  En komt nog bij dat Juncker een ontzettend zwak optreden heeft als EU voorzitter in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn voorganger, de Portugees Barroso, die geeft mij nog geïnspireerd in zijn beeldspraak tot het luisteren van jazz, en daar ben ik hem dankbaar voor. Juncker is een provinciaal, ambtelijk, en zoenen gever.

 16. 26

  @24.

  Je hebt helemaal gelijk Frank, hoe kon ik zo dom zijn. Het zijn conflicten tussen grote groepen mensen die via migratie tot elkaar veroordeeld zijn. En dat gaat nog altijd door. Zoals Youp van t Hek al een keer gekscherend zei: En toen was er lang lang geleden iemand die een voor het eerst zei dit is mijn stukje land, sindsdien alleen maar problemen. (Zo was het ongeveer, maar je begrijpt mij wel).

 17. 28

  @27: Voor een gristendemocraat was hij relatief hebbelijk en in ieder geval vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger.

  @13: Heb je ook nog details over iets gelijkaardig relevants, zoals fluctuaties in de grote rode vlek van Jupiter?

 18. 29

  @28.

  Hahaha, tuurlijk, Bismarck, jij weet het beter, zoals altijd. Blij dat ik je vandaag weer aan het lachen heb gemaakt want altijd dat zure gedrag.

 19. 32

  Wat een humor van JANC, ik lig in een deuk. Wat kan hij grappen maken. Misschien nog wel beter dan Marie Huybrechts morgen met de oudejaarsconference, want daar heb ik dus echt geen zin in.

 20. 33

  @23: ” Juncker is een provinciaal”

  Is dat zo? Luxemburg is heel klein dus je bent toch gedwongen om over de grenzen te kijken en te praten.

  Hier artikel over de relatie tussen Juncker en Trump:
  https://www.politico.eu/article/donald-trump-jean-claude-juncker-trade-a-kinda-love-story/

  Auteur van dit artikel noemt hem , Juncker dus, “a polyglot internationalist;” Vlg het Franse wiki-arikel spreekt hij Latijn dus hij kan converseren met Baudet. Zijn vader was staalwerker.

 21. 34

  @33.

  Knap hoor, dat je dat heb opgezocht. Ik wist ook wel dat ie internationaal kan doen, allemaal toneel. Hij komt niet over als een man die wat kan. Geen charisma bijvoorbeeld. Geen mooie toespraken.

  Maar rol allemaal maar over mij heen. Prachtig toch dat een sukkel als ik zo gemakkelijk onderuit te halen is. Dan voelen jullie je weer goed. Zoals Bismarck die weer eens goed kon lachen.

 22. 36

  @35.

  Goed zo, dat is meestal met propaganda zo, dat ligt vooraan in de schappen.

  Het interesseert mij totaal niets wat je te zeggen heb uit die overbodige bladen van doctoren die elke keer weer wat nieuws moeten schrijven wat zogenaamd zeer wetenschappelijk is wat politiek internationale betrekkingen betreft. Het is allemaal aankleding. En daar kunnen ze weer over discussiëren, en disputen over organiseren.

 23. 37

  @36: Politico is een gerespecteerd middle of the road politiek nieuws medium met een US-website en EU-website.

  Het Franse wiki-artikel is goed geannoteerd.

 24. 38

  @33

  Juist in kleine landen is men minder provinciaals en minder nationalistisch. Een prima vijver om voorlieden voor de EU in te vissen.

  Dit gezegd hebbende weten politici in kleine landen ook dat zij de steun van een groot land nodig hebben.

 25. 39

  @38.

  Ja, je mag eerst wel kijken wat ik onder provinciaal verstond. Als je bijvoorbeeld burgemeester van laten we zeggen Wageningen ben geweest, is dat toch echt wat anders dan burgervader van een stad als Amsterdam.

  En dit gaat niet over het leiden van een machtig land, nee, het leiderschap van een supranationale organisatie, waar je in naam voorzitter bent, en waar je in werkelijkheid een marionet bent van de grote leden en lobbyisten.

  Net zoals Jaap de Hoop Scheffer , ook een maatje te klein is voor het grotere werk. Maar ja, bak ellende rommelde Nederland met leugens oorlog irak binnen, dus hij mocht voorzitter NAVO worden. Dat is later door onderminister defensie VS toegegeven. Niet op Jaap zijn kwaliteiten dus. En het is een sukkel ik heb hem zelf ook een keer recht in zijn gezicht uitgelachen. Hij droop af .

  Met andere woorden het is een symbolische functie waar soms als compromis een zwakke kracht zit.

 26. 40

  @39 provinciaal

  “Ja, je mag eerst wel kijken wat ik onder provinciaal verstond”

  Solipsisme ten top, je kwalificeert Juncker als provinciaal , je geeft daar (het woord provinciaal) je eigen definitie aan maar dat zeg je er niet bij . Als iemand kritiek heeft op jouw kwalificatie van Juncker als provinciaal, verwijt je hem dat ie eerst moest opzoeken wat jij onder provinciaal stond. Net of Joop’s woordenboek ergens te raadplegen is.

  Vervolgens ga je hier beweren dat je Jaap de Hoop Scheffer heb uitgelachen, werkelijk niemand kan dit checken. Gratuit is zo’n opmerking.

 27. 41

  @40

  Vind je dat. Prima. Ik geloof meer op eigen ervaring dan wat hooggeleerde mensen in blaadjes beweren of uit dure instituten beweren in de media. Zij krijgen ook betaald om hun kachel te stoken. En moeten aan voorwaarden voldoen.

  Niet alleen kwalitatief, maar het discours stelt ook eisen zoals de socioloog Willem Schinkel dat zo mooi uitlegt in een van zijn boeken.

  Zoals ik al eerder uitlegde zijn het leiders zonder echte macht. Net een soort ambtenaren. En Juncker weet dat zijn periode bijna voorbij is, dus wil nog even schitteren. Hij doet maar lekker. En als dat goedkeurend wordt beschreven bij Politico , mooi voor hem.

  Misschien krijgt hij binnenkort nog wel de Karelprijs in Aken. Want zoveel betekend voor de Europese integratie. Wist je dat in 2002 de euro de prijs heeft gekregen, ook zo goed voor de Europese integratie.

 28. 42

  @41: “Ik geloof meer op eigen ervaring”

  Solipsisme dus, en wat is eigen ervaring waard onder een pseudoniem. Het is een argument op basis van autoriteit, en dat op een site waar iedereen anoniem is. Weet je hoe ridicuul dat eigenlijk allemaal is.

 29. 43

  @42.

  Emperisme is beter dan de continentale variant in de filosofie. Dat je het allemaal zo persoonlijk maakt in jouw verdediging van het Europese project wat onmiskenbaar een utopie is, moet jezelf weten.

  Ik heb niets met dat gecompliceerde Brusselse gedoe waar we flink voor moeten betalen, en daarvoor terug zie je op een fietstocht dan bordjes bij monumenten met vermelding mede mogelijk gemaakt met Europese subsidie.

  Waarom eerst betalen aan Brussel, en dan weer via via terug krijgen? Geld rondpompen, niets anders!

  Om dat geld rondpompen mogelijk te maken heb je weer een hoop ambtenaren nodig. Plus controle. En dan snap je wel dat er weer een hoop geld verloren gaat aan zaken die eigenlijk geen cent hadden mogen hebben.

 30. 45

  @44: “Emperisme”

  Jouw ervaring kan hier niet gecheckt worden. Jij maakt het persoonlijk :je stelt je eigen ervaring centraal. Jij zou heel stoer Jaap de Hoop Scheffer recht in het gezicht hebben uitgelachen. Jij verwijt de ander eigenlijk wat je zelf doet.

 31. 46

  @44.

  Oh, en dat heeft het hier ook ofzo? Allemaal geldstromen her en der. Verdeling van geld zoals nivellering altijd goed om de rijken te dwingen via belasting wat aan armoede te doen. Maar op supranationaal niveau. Dat hebben we de afgelopen tijd gezien.

  Ik vind wat je eigen land kan betalen , prima , last ze dat doen. Om steun kan gevraagd worden, daar zijn andere manieren voor zoals vroeger voor de EU.

  Economische samenwerking oké. We hebben elkaar nodig, dat zullen we straks met de Britse ook zien. Met elkaars wissewasjes bemoeien vanuit Brussel , hou toch op.

 32. 47

  @42

  Solipsisme is meer een filosofische stroming lijkt mij: de aanname dat het waargenomene slechts bestaat in de geest van de waarnemer. (Iets wat strikt genomen ook zo is). Joop hanteert meer zichzelf als de maat der dingen en is op deze wijze juist voortdurend in conflict met de wereld. Hetgeen solipsisme juist uit sluit. Je kan niet in conflict zijn als je de enige waarnemer bent.

  Verder heb ik niets met solipsisme , ik vind dat meer simplisme;-)

 33. 48

  @45.

  Ja, helaas kan niet alles bewijzen. Ik vind het ook belachelijk, die Hoopschepper, bedoel ik.

  En jij weet ook dat het een politieke spelletje was dat hij NAVO secretaris generaal werd.niet op capiciteiten of politieke talenten. Alleen maar omdat hij samen met Balkenende Nederland die domme oorlog van Irak heeft ingerommeld. Daarvoor werd hij bedankt met een leuke titel.

 34. 49

  @47.

  Goed zo, Lutine, beter dan een vijand van ideologisch verdwaasden, zoals die omgekomen journalisten, wat jij indirect goed praat. We hoeven jou niet meer serieus te nemen.

  Je moet me geen woorden in de mond leggen, dat doe je maar bij anderen, ouwe reus.

 35. 51

  Alle ballen op mij! Goed zo, zelfs Lutine! Ik wens jullie een goed uiteinde en een fijn gezond en liefdevol 2019.

  Mijn laatste reactie, tot nooit meer ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren