SG-café woensdag 22-05-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 22-05-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (30)

#1 beugwant

Jaren- , wat zeg ik, decennialang proberen de Nederlandse gemeente kampers uit hun woonwagens te pesten en permanente bewoning van vakantiehuisjes tegen te gaan, maar nu het een tiny house heet, is het ineens hip.

(En hoe gaat dat er fiscaal uitzien, want ik heb ook wel eens overwogen om aan de hoeken van mijn grondgebonden woning een wiel te schroeven en zodoende ook onder dat 3%-tarief te vallen….)

#2 gronk

@1: dat soort woningen lijken er hartstikke leuk uit te zien, maar het woont natuurlijk wel beroerd. Isolatie is nul, dus in de winter is het steenkoud. Daarnaast is het te hopen dat de bewoners doof zijn of een grote herrietolerantie hebben, want de geluidisolatie is ook drie keer niks, en aangezien Limburg nog best dicht bebouwd is heb je geheid overlast van passerend verkeer.

#3 beugwant

@2: Wat dat betreft is het interessant waar in dat vrijwel geheel volgebouwde Sittard-Geleen de kavels van die zes grondeigenaren liggen. En als die grondbezitters dezelfde ik-wil-cashen-mentaliteit hebben als de eigenaren van die overdaad aan leegstaande winkelpanden aldaar, is het gedoemd te mislukken.

#4 Hans Verbeek

In maart van dit jaar werd er 3,18 miljard m³ aardgas gewonnen uit Nederlandse bodem; de helft daarvan uit het Groninger gasveld.
De winning uit het Groninger-gasveld daalt gestaag verder.
Omdat de gasproductie uit eigen bodem niet meer voldoende is om de binnenlandse consumptie te dekken, stijgt de import van aardgas verder.

#5 Henk van S tot S

@3:
Hier is e.e.a. te vinden over isolatie voor Tiny houses.

#7 beugwant

@6: Wellicht een waarschuwing van moeder aarde dat de Groningers morgen niet wéér lijnrecht tegen hun eigen belang in gaan stemmen…

#8 gronk

@5: joh, kun je ook inhoudelijke reacties geven ipv een zoekquery?

#9 Henk van S tot S

@8:
Net zo inhoudelijk als jij, zonder enige documentatie, stelt dat ze niet geïsoleerd zijn.
;-)

#10 gronk

@9: als je naar de stockfoto kijkt dan zie je een houten woning met maximaal 10cm dikke wanden. En in de tekst hebben ze het over een ‘vrijstaande woning op wielen’. Dan ga je inderdaad al snel richting woonwagens; ook niet bepaald woningen die bekend staan om hun fantastische isolatie. Die dingen hebben echt geen 10 of 15 cm spouw tussen twee bakstenen muren. En hetzelffde geldt ook voor een ‘woning met een tijdelijke fundering’.

#11 Frank789

@1: Ik moet de eerste kamper nog tegenkomen die echt nog in een woonwagen of caravan woont waar je de weg mee op kan. Het zijn tegenwoordig vaak twee samengevoegde stacaravans die nooit op de openbare weg kunnen rijden. Gewoon huizen dus met een afwijkende fundering.

@2: [ Isolatie is nul ]
Hoe kom je daarbij? Er zijn ook wel houtskeletwoningen in nederland, die zijn gewoon geïsoleerd hoor. Woonarken hebben veelal een houtskelet opbouw en ook gewoon isolatie. Dan valt het geluid ook mee, al is dat altijd iets minder dan steen.

#12 lmgikke

https://sargasso.nl/wvdd/uitgezette-journaliste-had-relatie-vermeende-jihadist/

Destijds vermoede ik dat er meer aan de hand was. Dat vermoeden werd gister bevestigd.

De AIVD was betrokken.

https://www.nu.nl/binnenland/5903028/syrier-abdelaziz-a-was-informant-van-inlichtingendienst-aivd.html

Is er hier karakter moord gepleegd omdat Ans Boersma wellicht een boekje open zou kunnen doen over ‘onze’ steun aan ‘gematigde rebellen’ die later gewoon extremistische IS / Al Qaida bleken te zijn?

Ans Boersma had de contacten, had de informatie, had een baan bij de krant. Door de karakter moord zijn in 1 dag al haar ingangen bij de media afgesneden.

Dit riekt naar heel vuil spel. Beetje bij beetje komt naar buiten dat Nederland actief IS/Al Qaida gesteund heeft in Syrië. Buiten elk internationaal recht om. Dit zijn oorlogsmisdaden.

#13 beugwant

@11: Maar wettelijk vallen die chalets toch in dezelfde categorie als de welbekende pipowagen?

#14 Jos van Dijk

@12: Merkwaardig was dat Nieuwsuur niets meldde over Boersma. Wat was nou precies haar rol? Hoe is het nu met haar? Was zij soms ook informant zonder dat het OM dat wist?

#15 Henk van S tot S

@10:
Je pikt er één soort tiny house uit uit.
Er zij ook andere soorten tiny houses dan die op de stockfoto.
Dit is er ook een.

#16 Hans Verbeek

@12 en @14: vette conspiracy-shit, dank

#17 gbh

Maddow connects the dots on epic financial scandal involving Mitch McConnell and the Russians

https://www.rawstory.com/2019/05/maddow-connects-the-dots-on-epic-financial-scandal-involving-mitch-mcconnell-and-the-russians/

Steve Bannon, Russians conspiring with nationalists to destroy the EU, French President Macron warns

https://eu.usatoday.com/story/news/world/2019/05/21/macron-says-steve-bannon-russians-underming-european-union/3754366002/

Farage was a guest at the event alongside people who have praised Putin and spread far-right memes. The Brexit Party leader asked them for money and “all the help we can get”.

https://www.buzzfeed.com/alexwickham/farage-ritz-tea-party

#18 gronk

Brexiteer gaat in discussie met MP en laat meteen zien wat het probleem is met hardcore brexiteers.

#19 Frank789

@18: Op Twitter gebruiken ze “all caps”, in real life hebben ze een megafoon nodig om de “afvallige” de mond te snoeren.
“She makes me wanna join the EU again” :)

#20 Frank789

@10: [ Die dingen hebben echt geen 10 of 15 cm spouw tussen twee bakstenen muren. ]
Die bakstenen muren doen er niet toe uiteraard. Houtskeletbouw heeft vaak 10cm dikke verticale balken met aan de buitenzijde een 22mm houten of kunststof bedekking en aan de binnenzijde gipsplaten. Van die 10cm ruimte kun je 8cm benutten voor isolatie waarbij de houten of kunststof buitenbekleding ook al een goede isolatie is.

#21 gronk

@20: allereerst: ik vind het hele concept van tiny houses ruk. Je hele hebben en houden op 24 vierkante meter kwijtkunnen omdat projectontwikkelaars te belazerd zijn om betaalbare woningen neer te zetten, en ze met ’tiny houses’ nog meer kavels kunnen uitgeven. NOPE.

Daarnaast: niet alleen vind ik dat een fatsoenlijk huis minimaal 80 tot 100 m2 moet zijn, ik heb ook helemaal niks met houtskeletwoningen. Ik wil een spijker in de muur kunnen slaan. Niet dat het ophangen van een TV een oefening wordt in gipsplaatschroeven. Niet bang hoeven te zijn dat je met een verkeerde beweging meteen een gat in de gipsplaat wandjes hebt gemaakt en twee kamers ontoonbaar hebt gemaakt.

Tiny houses zijn de warme truien van Hans Verbeek: waanzin. Alleen dan hip gemaakt door lepe projectontwikkelaars.

#22 gbh

Quantum Physics Experiment Suggests That Reality Isn’t Objective

When it comes to quantum physics, there may be no such thing as a shared objective reality

https://futurism.com/quantum-physics-experiment-reality-objective

#23 Bismarck

Vandaag werd er bij de VN gestemd over de veroordeling van de nog immer voortdurende kolonisatie van de Chagos-archipel door het VK. Behalve het VK en onderhuurder VS stemden (ondanks een stevige diplomatieke lobby van beide contractanten) alleen Hongarije, Israël, Australië en de Malediven tegen. Nederland onthield zich dapper van stemming.

#24 Frank789

@21: Jij begon zelf over slechte isolatie en geluidsisolatie waarvan ik heb aangetoond dat dat helemaal geen probleem hoeft te zijn.
Dan moet je nu niet opeens gaan klagen over vierkante meters waar de bewoner zelf voor kiest.
Er zijn zonder tiny houses nu al zat mensen die in een caravan of op een kleine boot wonen en niet anders willen.

Bij houtskeletbouw weet je ten minste dat je elke 60cm een stevige verticale balk ter beschikking hebt, ook bij tussenmuren. Plus nog diverse horizontale balkjes waar je géén dure betonboorhamer voor nodig hebt (waar de hele flat van moet meegenieten) om een schroefje in het harde beton te krijgen, want jouw spijkers zijn uiteraard zinloos bij beton. Bovendien loop je minder kans om een elektroleiding of cv-buis te doorboren die men graag lukraak in het beton meegiet.

Tot slot zijn tiny house projecten vaak een gemeenschapsproject van idealisten, dus waar jij je projectontwikkelaars vandaan haalt is me een raadsel.

#25 Folkward

@21

Ik wil een spijker in de muur kunnen slaan.

Ik heb het nooit echt geprobeerd, maar volgens mij gaan spijkers niet goed samen met beton, steen, of inderdaad gips. Wel met hout, iets wat je die zin daarvoor (althans houtskeltbouw) verafschuwt. Ik boor, plug en schroef. Hoe doe jij dat?

#26 majava

Mijn ouwe, niet zo tiny, houtskelet-huis staat er prima bij, hangt vol met van alles, inclusief volle keukenkasten en is warmer dan elk Nederlands gemetseld bouwwerk. Maar ja, dan heb ik wel iets meer isolatie en zijn daarom mijn buitenmuren meer dan 20cm dik.

#27 gronk

@24:

Jij begon zelf over slechte isolatie en geluidsisolatie waarvan ik heb aangetoond dat dat helemaal geen probleem hoeft te zijn.

Oh no, you didn’t. Gronk heeft namelijk het genot dat de vorige bewoner een aanbouw heeft gemaakt die je met houtskeletbouw zou kunnen vergelijken. 22m dikke nephouten planken, 8 tot 10 cm glaswol en gipsplaat. En dat zuigt dus. In de winter is het steenkoud, en de geluidsisolatie is nul. Niet zo heel raar: op de bouwtekening staat een R-waarde van 1.5, en qua geluidsisolatie zit je op 20 dB ofzo.

De warmteisolatie zou natuurlijk wel een stuk beter kunnen, maar dan ga je toe naar muurdiktes van 25cm ofzo, zoals majava ook al zegt. Maar dat denken leeft totaal niet in nederland. Dat begint zelfs in de bouwmarkten: in belgie kun je glaswol kopen tot diktes van 22cm; hier in nederland gaan ze niet dikker dan 16cm. Want ‘dat moet wel genoeg zijn, en meer is onzin. Hebben wij besloten.’

Als d’r verkeer langsrijdt (70dB) of er komt een zware motor langsrijden (minmaal 95 dB) dan hou je 50 resp. 75dB over. Da’s hard. Bouwbesluit geeft aan dat je voor dat soort geluidsbelastingen minimaal 45 dB geluidsreductie moet hebben. Dat ga je niet redden met houtskeletbouw, want voor stevige geluidsreductie heb je massa nodig. Wat pertinent niet haalbaar is met houtskeletbouw.

Dus zoiets kun je prima in een rustige woonwijk neerzetten, of ergens in de bossen. Maar als je in de buurt van een vliegveld, doorgaande weg of snelweg zit, dan is zo’n woning een recept voor ellende. En nederland is best akelig volgebouwd.

Dan moet je nu niet opeens gaan klagen over vierkante meters waar de bewoner zelf voor kiest.

Ik heb geen idee waarom mensen voor zulke kleine vierkante metrages kiezen. Ongetwijfeld zal het een budget-ding zijn, wat nou opeens tot een voordeel wordt gebracht. Maar ik hoop wel dat dat soort onzinnig kleine woningen geen ‘standaard’ worden.

Plus nog diverse horizontale balkjes waar je géén dure betonboorhamer voor nodig hebt (waar de hele flat van moet meegenieten)

Boorhamers heb je al voor honderd euro. Als je houtskeletbouw voor appartementen wilt gaan toepassen, dan moet je verder ook niet zeuren over privacy, want die heb je dan niet.

Tot slot zijn tiny house projecten vaak een gemeenschapsproject van idealisten,

Ik zie de nodige projectontwikkelaars die denken een markt te hebben ontdekt omdat een handvol idealisten dit type woningen neerzet. En je ziet dat hier dus ook: in Sittard/Geleen worden dit soort misbaksels neergezet omdat je geen dure bouwvergunning nodig hebt, niet duur hoeft te heien en de bouwkosten ook schappelijk blijven. Je zit alleen wel met een fakewoning, maar goed, dat was het hele concept; dat de verkoper binnen kan lopen.

#28 Frank789

@27: [ Gronk heeft namelijk het genot dat de vorige bewoner een aanbouw heeft gemaakt die je met houtskeletbouw zou kunnen vergelijken. ]
Gronk heeft een kat in de zak gekocht en gaat n=1 op de totale houtskeletbouw projecteren.

[ 22m dikke nephouten planken ] Ik vermoed 22mm?

Ondergetekende woont in een houtskeletbouw bungalow van 100m2 met een zeer bescheiden gasverbruik van 1100 kuub bij een kamertemperatuur tussen 20 en 23 graden, op 15km van Schiphol.
10cm balken met 8cm isolatie, plus dubbel glas en vloer- en dakisolatie. Dat is van vóór het bouwbesluit 2015.
En n is niet 1, maar een rijtje van n=10.

[ hier in nederland gaan ze niet dikker dan 16cm. ]
Gewoon verder kijken dan de Gamma:
https://www.isover.nl/applications/houtskeletbouw

[ Maar als je in de buurt van een vliegveld, doorgaande weg of snelweg zit, dan is zo’n woning een recept voor ellende.]
Dan moet je die daar niet bouwen. Geen enkele huis is overal 100% geschikt. Leven pal naast de snelweg is sowieso onmogelijk zonder geluidsmuur. Verklaar iets niet als waardeloos omdat het niet overal past. Ga er dus ook geen appartementen bij halen.

[ Ik heb geen idee waarom .. ]
Ik heb geen idee waarom mensen een oranje hanekam op hun hoofd zetten, waarom ze in een Fiat Multipla rijden of waarom Oprah Winfrey 5 huizen van 1000m2 heeft, en daarom bemoei ik me er niet mee en veroordeel ze zeker niet.

#29 lmgikke

@16 NIETS conspiracy shit.

Gewoon een verzameling van feiten die achter elkaar naar buiten komen omdat nieuws uur haar taak vervult. Zonder nieuwsuur zouden we het nooit geweten hebben. En die feiten roepen bij mij vragen op.

Reageer inhoudelijk, en speel niet op de man.

#30 JANC

@29: Dat schreef hij enkel omdat hij zelf graag dat soort zooi verspreid. Als hij er dan op wordt aangesproken neemt hij op dit soort wijze wraak. Erg doorzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*