1. 6

  @2: Zou best kunnen. Alhoewel… De bossen in Finland worden nu al bijna optimaal ‘benut’. Economisch dus. Ook nu al wordt biomassa gebruikt voor bijvoorbeeld districtverwarming. Mijn buurman heeft onlangs van z’n eigen bos -waar ik tegenaan kijk- een flink deel gekapt hout verkocht aan de lokale verhakselaar. Vrachtwagens vol worden opgestookt. De natuur staat er bij en kijkt er naar.

  Zaagsel, waar deze nieuwe fabrieken mee gaan werken, wordt volgens mij ook al benut, maar wellicht is deze Nederlandse pyrolyse methode nog beter. Het is wat dat betreft wel handig dat zo’n industrie naast de houtverwerking komt en die is in Finland van grote schaal.

  Er is ook wel een klein beetje ophef rondom die afnemer, Green Fuel Nordic, en dat is dat er wellicht sprake is van nepotisme. De voormalige adviseur van de onlangs afgetreden PM van Finland (in de tijd dat de staatssteun werd vergund) is familie van de oprichter van Green Fuel Nordic. Die PM en zijn partij was toch al een beetje van het nepotisme en dat staat niet fraai, ook al is ‘ie demissionair.

 2. 7

  De demonstrerende Algerijnen is het gelukt: Bouteflika treedt per direct af:
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/algerijnse-president-bouteflika-treedt-af-na-ultimatum-van-het-leger~b60cd159/

  Opvallend hoe weinig aandacht deze revolutie-in-slowmotion krijgt; zeker als je het vergelijkt met de protesten ten tijde van de Arabische Lente. Terwijl de Algerijnse protesten toch vrij succesvol zijn.

  Voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden, want het aftreden van Bouteflika betekent nog niet het verdwijnen van het regime. Maar vrije verkiezingen lijken nu toch wel in aantocht.

  De implicaties kunnen groot zijn, in Noord-Afrika ontstaat dan (met enige goede wil) een blok democratische Arabisch-islamitische landen.

 3. 8

  @7: Ik denk dat juist de ervaringen van het euforische berichtgeven over de lente de media een stuk voorzichtiger heeft gemaakt…

 4. 9

  @8: En niet alleen de media. Ik vraag me af of dit niet te ver doorslaat naar de andere kant, de protesten in Algerije hebben al veel bereikt.

 5. 12

  @10: Maken die 1 of 2 centen per product nu echt zoveel uit op jaarbasis gerekend? Dat lijkt me in de orde van enkele tientallen euro’s? Want er zijn ook prijzen verlaagd. Bij de Vomar was het volgens het artikel precies 50/50 qua verhoging en verlaging, dus theoretisch ben je daar onder de streep hetzelfde kwijt…

 6. 13

  @10: Gebeurde ook bij invoering van de Euro.
  Bij veel prijsverhogingen zie je sowieso een “overshoot” om bij de 9 te komen. Voordeel daarvan is dat je die prijs bij lage inflatie jarenlang kunt handhaven. In de eerste jaren heb je dan een paar centen voordeel als supermarkt, in de laatste jaren voor de volgende prijsverhoging een paar centen nadeel.

 7. 16

  @2
  Het is allemaal helaas niet zó geweldig. Ik heb eens tegen een labopstelling daarvan aangekeken en me er toen wat in verdiept.

  Problemen zijn er vanwege de volgende punten:
  1. Productie, deze olie wordt gemaakt met behulp van hoge temperatuur (>500C) en zeer lage druk;
  2. Chemische samenstelling, waar aardolie misschien <1% (gewicht) atomaire zuurstof bevat (O), bij dit soort pyrolyse olie zit dat in de tientallen procenten. Dat heeft invloed op ontbrandingstemperatuur, verstopping en slijtage. Chemisch gezien lijkt de olie in jouw keuken meer op aardolie;
  3. Daarnaast: onzuiverheden. Aardolie komt ook uit plantaardig materiaal, maar hoe metalen en ongewenste stoffen er daar langzamerhand uit zijn gegaan, weet ik niet. Het plantaardig materiaal waarvan deze pyrolyse-olie wordt gemaakt zijn cellen, cellen met eiwitten, eiwitten met zwavel- en stikstofverbindingen. Cellen met metaal als spoorelementen. Die zwavel- en stikstofverbindingen geven problemen met raffineren, als je dat doet. En als je dat niet doet, met katalysatoren of anders luchtvervuiling.

  Met pyrolyse zorg je dat je zaagsel, met wat geld en energie, in een vorm krijgt waarbij je het onder bepaalde omstandigheden makkelijker verbrandt. Maar in principe steek je nog steeds zaagsel in de fik. Wat betreft samenstelling denk ik dat het nog meest geschikt is voor boten als vervanging voor stookolie, wat een vrij lage drempel is. Qua gebruik van plantaardige stoffen is ‘verbranden’ een vrij laagwaardige toepassing. Ik kan andere toepassingen van zaagsel bedenken waarbij je het niet verbrandt (‘spons’ voor bloed- of olievlekken, vulling voor houtopvulmiddel of 3D-filament, voedingsbodem voor zwammen).

  Ik juich aanvullend onderzoek en proefinstallaties toe, maar ik voorzie geen grote verschuiving door productie van pyrolyse-olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren