1. 2

  Afgezien van mijn persoonlijke blijdschap over de overwinning van Eurogezind links, vind ik wat in de media ‘versplintering’ wordt genoemd een mooie ontwikkeling. De vijf grootste partijen scoren tussen de 10% en 20%, waarbij niet altijd dezelfde partij de grootste is en ook steeds partijen de Top 5 binnenkomen en verlaten. Zo krijg je tenminste een parlement dat de bevolking vertegenwoordigt.

  Dat ‘partijkartel’ waar sommige rechts-populistische partijen vanaf willen bestaat al lang niet meer. De strijd daartegen is een strijd tegen de politiek van 20 jaar geleden (voor Paars).

 2. 5

  @4: Het track record van PvdA van de afgelopen jaren is dat er tijdens regeringsdeelnames (tenminste gevoelsmatig) teveel is toegegeven aan “rechts” (VVD) beleid.
  In ieder gevoelsmatig vinden velen dat de PvdA links spreekt, maar uiteindelijk rechts beleid uitvoert. Het is dan ook niet zo gek dat qua plannen (dat is wat daar vergeleken wordt) het PvdA nog steeds links is.

 3. 6

  Het blijft toch vreemd dat de uitslag niet meteen bekend gemaakt mag worden. Hulde aan GeenPeil en Maurice de Hond dat ze dan maar zelf gaan tellen.

 4. 10

  @7: omdat die uitslag er gewoon is, iedereen kan de uitslag van een stembureau gewoon opvragen. Verbieden die uitslag voor zondag te geven is dan raar. Wellicht een gevolg van het feit dat ze niet alle landen op dezelfde dag kunnen laten stemmen.

 5. 13

  @5:

  In ieder gevoelsmatig vinden velen dat de PvdA links spreekt, maar uiteindelijk rechts beleid uitvoert.

  Dan snap je niet hoe een parlementaire democratie werkt; daar regeert het compromis.

  Wat wil je dan? Een ‘winner takes it all systeem’ als de VS, waar je bij partij D een zorgverzekering krijgt en een verkiezing later bij partij R weer onverzekerd aan je lot word overgelaten, omdat je dan pas begrijpt waar een partij voor staat?

 6. 14

  @10
  Er is volgens mij geen enkele eerlijke verkiezing waarbij tussentijds (gedeeltelijke) uitslagen bekend mogen worden. Nu zul je misschien zeggen: maar de verkiezingen zijn toch voorbij? Nee, alleen voor deze (Nederlandse) kieskring, niet voor alle kieskringen. Het zou ook raar zijn als Drenthe eerder met de uitslagen komt terwijl er nog gestemd kan worden in kieskring Amsterdam. Vandaar ook #12

  @11
  Ik had het nooit expliciet geweten, maar verkiezingen in Nederland zijn niet alleen niet op zondag, maar ook niet op zaterdag of vrijdag vanwege religieuze overwegingen. Best apart voor het meest seculiere (of één van de meest seculiere) land van de EU.

 7. 16

  @14:
  Lijkt me leuk om ze op zondag te houden en te kijken of de G.P.V.-ers principieel thuisblijven.
  Van mij mogen ze, dan zijn we mafferik v.d.Staay & Co ook kwijt.
  ;-)

  Verder:
  Van mij hoeft al dat prognose-gedoe niet zo nodig.
  Een beetje geduld en men krijgt de exacte uitslag.

 8. 17

  De olieprijs is weer aan het dalen :-)
  Brent-olie kostte een maand geleden $74 per vat en nu minder dan $68 per vat (-8%).
  Het opzetje van Trump en de Iraanse regering om de spanning wat op te voeren en daarmee de olieprijs te laten stijgen lijkt mislukt.

  De mondiale olieproductie lag volgens schattingen in april rond de 98,8 miljoen vaten per dag.
  Da’s 1 miljoen vaten per dag meer dan in april 2018. Maar ook 2 miljoen vaten per dag minder dan in december 2018.

 9. 19

  @14: En ook niet op de biddag voor het gewas. Daarvoor zijn de verkiezingen ook eens een dag verschoven, terwijl ik op die bewuste biddag geen enkele boer in, op of tussen kerk en akker heb zien knielen, noch in het voorbijgaan heb horen prevelen.

 10. 23

  @18
  Enne… waar gaan we die elektriciteit vandaan halen om die synthetische kerosine te maken? Je bent per definitie meer energie kwijt om die synthfuel te maken, dan dat je via verbranding weer terug krijgt. Je frame dat we ons dan ‘helemaal suf kunnen rijden en vliegen’ is natuurlijk ridicuul. Het proces om synthfuel te maken is al decennia bekend, maar het wordt niet gebruikt: energetisch verliesgevend, en het product is (daarom ook) te duur. Je gebruikt het alleen als je uberhaupt geen toegang hebt tot olie, of voor toepassingen waarbij je zoveel mogelijk energie geconcentreerd wil hebben in zo weinig mogelijk kilo’s/liters: in de luchtvaart.

 11. 26

  @24: Als u werkelijk goed op de hoogte was, dan zou óf u mijn lezing bevestigen óf met tegenargumenten komen, maar niet met gezever over vage “andere blogs en links”.

  Al moet ik wel toegeven dat u enorme progressie hebt gemaakt door deze keer niet met onbestaande “vraaguitval” te komen, of “de mensen zijn niet langer meer bereid meer dan 68 dollar te betalen voor olie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren