1. 1

  Arnold Karskens (tweet)

  Slachting in Viernheim (D). Zeker 20 doden en gewonden in bioscoop. De gekte verspreidt zich over Europa.

  De gekte zit in Karskens zelf het meest blijkt maar weer …

 2. 3

  Hij schijnt 1 x in de lucht geschoten te hebben, en daarmee de bezoekers bang gemaakt te hebben. Wat voorstelbaar is, met die aanslagen de laatste tijd. Toen heeft de Duitse politie ingegrepen. Straks meer over de achtergrond van de dader.

  Duimen voor Karskens dat het een geradicaliseerde moslim is, die geen durf had, net zoals de Belg die opgepakt had, en zijn bomgordel eerder in Parijs bij de vuilnis had gegooid, anders heeft die jongen geen leven meer.

 3. 5

  @4.

  Op twitter waren talloze tweets van mensen die al dachten dat het een grote aanslag was, en niet snapten waarom de ‘staatsomroepen’ nog niet tijd hadden vrijgemaakt voor deze aanslag. Kan je zien dat de ‘gekte’ wel rondwaart in Europa.

 4. 6

  De bekende storm in een glas water. Wie weet iemand die geïnspireerd is door Orlando. Maar nu gok ik ook maar wat. Dus wat @4 zegt.

 5. 7

  @4: zeur niet. Het is nieuws, ik hield een flinke slag om de arm en heb het artikel asap aangepast. Meer dan je van Karskens kan zeggen, en dat is een echte *kuch* journalist

 6. 8

  @7, precies de reden dat ik actuele reguliere media probeer te vermijden. Veel te paniekerig.

  Maar ondertussen kopt dit stuk nog steeds ‘schietpartij Duitse bioscoop’ en dat wordt nu in allerlei onderbewustes bijgeschreven als ‘ziejewel, het loopt uit de hand met het geweld.’

  Selection bias. Door het te plaatsen krijgt het gewicht, terwijl als het niet was doorgeplaatst, een aantal mensen er wellicht, zoals dat eigenlijk ook had gemoeten bij iets wat eigenlijk vrij beperkt is, namelijk 1 schot in de lucht, niks van mee had gekregen.

  Door al dat hetzerige doorplaatsen maken we het veel te makkelijk om paniek te zaaien. Paniek die enerzijds doorslaat op mensen die toch al een beetje uit balans zijn en daardoor zelf ook makkelijk naar geweld grijpen, en die anderzijds ruimte schept om misbruikt te worden voor politieke doeleinden.

  Het doorplaatsen van dit soort dingen is daarom niet neutraal het melden van een feit, maar iets dat effect heeft op de wereld. En een effect dat ik graag wil bestrijden, omdat ik denk dat we er beter van worden als we de paniek afremmen en het iets rustigere en genuanceerde nadenken juist bevorderen. Dit soort berichten doen dat niet.

  Plus – in in elk geval 2 van de 3 doorplaatsingen blijkt de situatie bij nader inzien anders te zijn dan je in eerste instantie in de post had gezet… is dat op zich al niet voldoende argument om gewoon voorzichtig te zijn?

 7. 11

  Vooral tip 9 is voor ons, en vooral voor Arnold Karskens, relevant:

  9. Beware reflexive retweeting. Some of this is on you.

  Thanks to Twitter and Facebook, you are a repeater and reporter of information, both good and bad. It is up to you to apply scrutiny to the information you encounter to avoid passing amplifying the same bad information you hope to filter out.

 8. 13

  @8: Noem het publicatie bias (die term bestaat echt, ook in de wetenschappelijke wereld). Of noem het waan van de dag ;-)

 9. 15

  In de VK vandaag een klein berichtje, als een incident werd het terecht afgedaan. Ben benieuwd of Karskens nog goed heeft geslapen. Hij is natuurlijk blij met de Brexit en dan gebruikt ie het woord ‘realiteit uit het oog verliezen’. Dit is trouwens zijn laatste reactie op het incident in Duitsland, en zijn gretige reactie.

  Arnold Karskens ‏@arnoldkarskens 13 u13 uur geleden

  Voor wie me steunt op Twitter, ‘merci’ (helden). Voor wie me haat, dank voor de aandacht (u kunt blijkbaar niet zonder mij). #Viernheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren