1. 2

  Nee joh GBH, dit zijn de rechtse cijfers waar Alt.Johan zo hoog van opgeeft. Misschien kunnen Rutte en die Jager voortaan maar beter Vandyke meenemen als ze Europa in gaan.

  Ben trouwens benieuwd hoe onze “oppositie” zich nou weer laat inpakken. Ik kan me niet herinneren dat we zo een impotente oppositie hebben gehad, ooit.

 2. 3

  Ik snap niet dat de oppositie dit kabinet niet gewoon torpedeert door al haar voorstellen te blokkeren. Niks geen geld naar Griekenland! Laat Rutte daar maar voor gaan bedelen bij de PVV.

 3. 4

  Dude wist ik ook al sinds gistermiddag. Niets aan de hand. Hier zijn regels voor. Tenzij het eendrachtige Europa zich nu ook al niet meer aan haar eigen regels houdt. Maar in wat voor situatie zijn we dan terecht gekomen als kneutercontinent?

 4. 5

  @3, dat snap ik ook niet, de hele oppositie had dit kabinet, toen de pvv gedoogsteun duidelijk werd, de oorlog moeten verklaren

  echt ongekend dat rutte verklaart dat hij geen rekenfout heeft gemaakt en dus bewust heel de boel besodemieterd en dat hij daarmee wegkomt

 5. 6

  Precies! Men moet het exact zo spelen als de Republikeinen in de VS.

  Wollt ihr den Totalen Krieg? Dan wird Sie es bekommen!

  Maar de oppositie blijft het spel maar spelen alsof het nog 1998 is. Ze snappen niet dat de regels van het spel veranderd zijn. Zoals ze het nu doen wordt het acht jaar Rutte-Verhagen.

  En de PVV wordt alleen maar groter, want die kan blijven zeggen dat zij altijd tegen het geld storten in die bodemloze put die Europa heet, hebben gestemd, en dat Jolande Sap, Job Cohen en kereltje Pechtold dat debacle mogelijk hebben gemaakt.

  De oppositie snapt blijkbaar nog steeds niet hoe het spelletje Wilders werkt, en dat je gewoon moet overtoupen: ramkoers, koste wat het kost.

 6. 7

  @4: Nederland was het enige land dat zich sinds 2002 volledig aan de begrotingsregels heeft trachten te houden. Het “Eendrachtige Europa” treedt de eigen regels dus met voeten.

  Feitelijk zijn de Finnen de enige partij die slim gehandeld heeft door een onderpand te eisen in ruil voor steun. Gevolg zal wel zijn dat de Finnen er zekerder van kunnen zijn dat zij hun geld ooit terug zien. De rest van die “slimmerds” die in de EU de dienst uitmaken hebben dus het nakijken.

  Overigens denk ik niet dat het iets had uitgemaakt wat voor regering er hier zit… gaan toch voetstoots accoord met alle shit uit brussel. Zijn gewoon een stelletje lafbekken die politici hier in NL.

 7. 8

  @5. Een groot gedeelte van de oppositie denkt dat ze wel invloed heeft door de zaken die niet in gedoogakkoord staan te steunen, en daardoor invloed te hebben om eigen plannen door te drukken. Dat is het voordeel van een minderheidskabinet voor de oppositie.

 8. 9

  @8; Ze kan dat wel denken, maar de vraag is: is het ook zo. Want zolang Rutte denkt dat hij wel kan rekenen op die oppositie, zal hij weinig bereid zijn om politiek kapitaal uit te ruilen.

  Je moet Rutte slapeloze nachten bezorgen door het spel keihard te spelen. Gewoon op alles, werkelijk op álles nee zeggen en overal flink voor terug eisen.

  Dus als hij tientallen miljarden van Nederlands geld aan Griekenland wil overmaken, begin je als voltallige oppositie te mekkeren over dat hij 18 miljard wil bezuinigen, en daarna eis je dat hij instemt met de afbouw van de hypotheekrente-aftrek en anders gaat het hele feest gewoon niet door.

 9. 10

  @8: Ja, maar als de oppositie zich wil laten uitbetalen voor verleende diensten, geeft Rutte niet thuis, want rechtse meerderheid en we doen toch waar we zin in hebben.

  Wat hierboven al gezegd is. De oppositie laat zich in de luren leggen, en denkt nog steeds dat er in alle redelijkheid met Rutte en co te onderhandelen is.

  Weigeren mee te spelen en elk voorstel/motie/whatever van Bruin I met een simpel ‘nee’ beantwoorden. Maak VVD, CDA en PVV volledig verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Nu collaboreert de oppositie, en maken ze ook vuile handen. En met de verkiezingen is het weer ‘links heeft het gedaan’.

 10. 13

  Ik sla dat geleuter van Cohen al systematisch over. Die man slaat nog geen deuk in een pak boter.

  En dat terwijl ik nog strategisch op de PvdA gestemd heb zodat Cohen premier zou worden in plaats van Rutte.

  Snap je wel? Zelfs zijn eigen natuurlijke achterban haalt de schouders op en voelt zich niet vertegenwoordigd. Waarom niet? Omdat Cohen een beleefde pekinees is, die zich door de dames van de theesalon van de bank laat sturen ipv een woeste pitbull die de hele bank verscheurt als ‘ie z’n zin niet krijgt.

 11. 14

  Vreemd dat vrijwel niemand lijkt te snappen dat Cohen, Sap en Pechtold het regeringsbeleid gewoon steunen, af en toe een lippendienst daargelaten.

  Ben benieuwd wanneer we naar Syrië en Venezuela gaan en hoe dit ons verkocht worden gaat.

 12. 16

  @13: d’r staat anders weer een heel interview met cohen in de NRC van vandaag. Vol met kreten waarvan ik denk ‘dat zeg je alleen maar omdat je dat moet zeggen’.

 13. 19

  Ik ben blij dat er oppositiepartijen zijn die de redding van Griekenland en de euro steunen. Pas als ze dat opeens niet zouden doen, alleen om de regering in de problemen te brengen, dan zou ik me kwaad maken. Dat de SP tegen is, vanwege de inhoud van de plannen vind ik ook ok. Inhoud boven machtsspelletjes.

  Mochten PvdA, GL en D66 trouwens besluiten om de regering te pesten en opeens, tegen hun natuur in, anti-Europa gaan stemmen, dan draait Wilders gewoon 180 graden hoor. En daar heeft hij dan hele goede argumenten voor: ‘Wij steunen deze regering en willen niet dat die linkse eikels aan de macht komen’. Daar zal in zijn achterban iedereen genoegen mee nemen. De motie tegen de Kunduz-missie heeft Wilders net zo goed niet gesteund en dat had nauwelijks iemand door.

 14. 21

  Maar Spam, dit kabinet voert een behoorlijk ontakel-de-staat beleid en koestert een rabiate toon in het debat. Een beetje oppositie legt Rutte/Verhagen cs het vuur aan de schenen. We zijn wel voor Europa, maar niet onder de schijn van valse solidariteit, misleiding en al helemaal niet als dat vervolgens wordt verhaald op de minderbedeelden in de samenleving. Maar ja, onze oppositie is slap. Bah, we kunnen zo veel beter.

 15. 22

  @19: Maar dan *doet* de oppositie tenminste wat. De hardcore Wilders-fanboys zullen idd toch wel hun leider trouw blijven, wat ie ook doet, maar aan de randen van zijn volgelingen-leger kun je wel wat afsnoepen, als je zijn hypocrisie bloot legt. Henk & Ingrid zullen toch wel wat gaan twijfelen als er nog harder bezuinigd gaat worden omdat alleen Wilders samen met Rutte en Verhagen geld naar Griekenland blijft duwen.

  Laat de oppositie tenminste een poging doen om Bruin II te voorkomen.

 16. 23

  “. De motie tegen de Kunduz-missie heeft Wilders net zo goed niet gesteund en dat had nauwelijks iemand door.”

  Dat had niemand door omdat alle aandacht ging naar GroenLinks dat – tegen haar eigen aard in – Rutte aan een meerderheid hielp voor die politiemissie.

  En dat is dus dom. Dom omdat je consequent de PVV voor het blok moet zetten om zichzelf ofwel – tegen al hun geblèr in – verantwoordelijk te maken voor het regeringsbeleid, ofwel het kabinet te laten vallen.

  Je moet als oppositie zoveel mogelijk saboteren, frustreren, en koeioneren, en het kabinet dwingen met hangende pootjes bij jou te komen bedelen of je ze alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft uit de brand wil helpen. En dan sleep je er iets groots uit, en daar ga je show mee maken.

  Dat doe je vier jaar lang, en dan denken de mensen in het land: kijk, die Cohen en die Sap, die hebben kloten.

 17. 24

  “De motie tegen de Kunduz-missie heeft Wilders net zo goed niet gesteund en dat had nauwelijks iemand door.”

  Omdat de oppositie dat wel deed. Toen, net als nu met Griekenland, had de oppositie de bal bij Wilders moeten leggen. Dan had ie moeten kiezen. Tussen frictie in het kabinet, of moeten draaikonten. Beiden hadden hun effect gehad, op de stabiliteit van Bruin I, of op de kiezers van Wilders.

 18. 26

  Ik wil helemaal niet op een ‘hete herfst’ wachten, eigenlijk. Ik eis gepaste actie. Nu.

  De ‘oppesizie’ had tijden terug haar tanden al moeten laten zien. Het zwak gepruttel wat er uit voortkomt is een schande voor NL.

 19. 27

  Rest nog wel de vraag: Waarom?

  Waarom is de oppositie zo slap? Zijn ze het grotendeels eens met Rutte, zoals @14 zegt? Interesseert het ze geen hol, want er wacht toch wel elders een leuk baantje, en ze zitten er toch al warmpjes bij? Denken ze het tij toch niet te kunnen keren, en wachten ze totdat de impact van het harde neo-liberale beleid ten volle in de maatschappij neerslaat, om daarna ontevreden kiezers op te pikken?

 20. 28

  De progressief kosmopolitische linkse achterban hier in de draad vergeet dat Europa / de euro links vele malen meer waard is dan dat het voor rechts is. (Sterker, de EU vindt het linkse kader belangrijker dan het welzijn van haar eigen achterban in NL) Als links tegenstemt haalt rechts haar schouders op (zie Finland) en als daarna de EU begint te piepen wijzen ze naar de volledige tweede kamer, juist naar het tegenstemmende linkse smaldeel. De PvdA loopt allang aan de lijn van de sociaaldemocraten in de EU, net zoals een lokale PvdA in een gemeenteraad onder de landelijke top staat.
  De EU is hun enige overgebleven droom.

 21. 29

  Ondertussen heeft dit Kabinet zijn eerste successen al binnen:

  1. De werkloosheid is met 23.000 fors toegenomen. In één maandje.

  2. Het negatieve migratiesaldo van mensen die geboren zijn in Nederland, is het eerste half jaar met meer dan 50% gestegen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar!
  Nederlander ontvluchten ons land!

 22. 30

  @29: “Nederlander ontvluchten ons land!”

  Het is erger, het zijn de succesvolle jongere 2e generatie allochtonen die het bijltje er bij neer gooit, en naar het land van hun ouders gaan. Mensen die we nodig hebben om de vergrijzing op te vangen.

 23. 32

  Kunduz was anders, oorlog, daar had links keihard tegen kunnen (&moeten) stemmen, maar bv GL heeft gezien de onthullingen over Peters daar een internationale netwerk en dus ook daar privé-belangen en hoopt haar carrière in de internationale diplomatiek ook na haar tussenstap als kamerlid voort te zetten.
  De PvdA loopt natuurlijk helemaal in pas met de VN. Denk Koenders, Herfkens, Pronk. Zonder last of ruggespraak is een farce. De kamer is een opstapje richting … en de partijbonzen op de achtergrond dienen heel andere internationale belangen,.

 24. 33

  Dat doe je vier jaar lang, en dan denken de mensen in het land: kijk, die Cohen en die Sap, die hebben kloten.

  Precies. Met de huidige oppositie is het alsof je een vakbondsleider hoort zeggen ‘ja, de nieuwe CAO-voorstellen waarin de werknemers loon op de nullijn zitten terwijl de directie wel hun bonus krjgt zijn heel slecht.. maar als we gaan staken draait het bedrijf misschien wel verlies, en misschien moeten er dan wel mensen ontslagen worden. Dus we houden het er bij dat we zeggen dat we woedend zijn, maar we zullen uiteindelijk wel akkoord gaan.’

  Slappe hap. Het doodschoppen nog niet waard.

 25. 34

  Eens, de oppositie moet gewoon altijd tegenstemmen.
  Dan kan Rutte alleen nog fatsoenlijk beleid voeren, waar de PVV haar goedkeuring aan wenst te verlenen.

 26. 35

  Het onbegrijpelijkste van alles was natuurlijk dat GL instemde met die “politiemissie” naar Kunduz.

  En toch blijven mensem op zo’n partij stemmen en noemen zich nog “links” ook.

 27. 38

  @36 – Dat lijkt me volstrekte onzin. Maar wie het in hun portemonnee gaan voelen zijn Henk en Ingrid.
  En daar hebben ze tenslotte zelf om gevraagd.

 28. 39

  @37 Omdat er een lul even daarvoor meende dat hij Fortuyn moest vermoorden. Nu hoorde je dat het de schuld van links was dat de LPF zo’n puinhoop was omdat die Fortuyn hadden vermoord.
  Fortuyn had MP moeten worden, was het net zo’n puinhoop geworden.

 29. 45

  @42; Dat hangt er een beetje van af. Als je soms met dit kabinet meestemt, en de hete kastanjes voor de PVV uit het vuur haalt wel.

  Maar als je de PVV voor het blok zet door dit kabinet consequent nul op het request te geven, zodat de PVV voor het blok gezet wordt, en de interne spanningen tussen kabinet en PVV bloot komen te liggen, dan is dat maar zeer de vraag.

  Want dan is het op gegeven moment kiezen of delen voor de PVV: of in het licht van de camera’s stemmen voor beleid waar ze luidkeels van heeft verkondigd dat ze er op tegen is, of dit kabinet laten springen – en Links een nieuwe kans gunnen op verkiezingswinst en de vorming van een Links of middenkabinet (Paars-Plus).

 30. 46

  de vorming van een Links of middenkabinet (Paars-Plus).

  Ik weet niet of jij nog gevolgd hebt wat ‘paars plus’ wilde gaan doen, maar afgezien van het moslimgezeik verschilde dat niet zo heel veel van dit kabinet. Goed, ze hadden ws. niet zo bezuinigd op cultuur, maar de overige bezuinigingen… ongewijzigd.

 31. 49

  Een Kabinet zonder PVV had in iedere geval de huizenmarkt aangepakt. Dit kabinet gooit er alleen maar meer belastinggeld tegenaan.

  Had een ander Kabinet ook de zwakste van de samenleving zo aangepakt als dit Kabinet heeft gedaan en gaat doen?

 32. 51

  Prediker: “omdat je consequent de PVV voor het blok moet zetten om zichzelf ofwel – tegen al hun geblèr in – verantwoordelijk te maken voor het regeringsbeleid, ofwel het kabinet te laten vallen.”

  Zal geen effect hebben.
  Kunduz, Griekenland, al dergelijke zaken waar de regering “besluit” en de Kamer alleen controleert, zal het niet halen van een meerderheid uiteindelijk geen enkel effect hebben voor het behoud van het kabinet. Dergelijke besluiten zijn dan al genomen en hooguit kan het kabinet hierom een motie van afkeuring aan zijn broek krijgen, welke nooit door Wilders gesteund zal worden.

  Anderzijds is het ook zo dat zaken die de Kamer wel bij meerderheid dient aan te nemen (wetten e.d.) het de gewoonte is dat een minister of kabinet zijn/haar ontslag indient als deze meerderheid er niet blijkt te zijn. Maar ik twijfel of het CDA en VVD zich daar erg veel aan laten liggen. Desnoods brengen ze de wet gewoon niet in stemming en laten ze het liggen…

 33. 52

  @46:Precies. Op veel terreinen is dit kabinet ‘linkser’ dan paars-plus, omdat het gewoon helemaal *niks* doet. Geen ontslagrechtversoepeling, de huizenmarkt moet vooral zo blijven als-ie is, dito AOW, etc.

  Ik durf te wedden dat ’t sociaal-economisch met een paars-plus kabinet guurder was dan met dit kabinet. Het enige wat je met dit kabinet moet slikken is het continue geteut van wilders. Alles van dit kabinet is vooral voor de buhne: opmaak, geen inhoud.

 34. 53

  Mensen die daadwerkelijk denk dat Finland een cash onderpand krijgt… Werkelijk, denk toch eens even na. Ze schreeuwen daar gewoon wat voor de achterban.

  Roemer, met z’n ‘telefoontje’ van ‘een Finse minister’. Haha, ja hoor.

 35. 54

  “Afgesproken is dat Griekenland geld op een rekening van de Finse staat zal storten in ruil voor de lening. Dit geld zal Finland investeren in veilige obligaties van andere AAA-landen. Wanneer Griekenland de lening terugbetaalt, krijgt het de niet alleen het onderpand, maar ook de hierop behaalde rente terug.”
  Trouw: ‘Fins onderpand voor Griekse lening zorgt voor ophef’

  Ja, maar hihihi-hahaha-hohoho da’s dus allemaal helegaar niet waar wat Trouw daar schrijft, da’s allemaal bedrog van de Finse regering aan d’r eigen parlement, dat iemand zo dom kan zijn dat dat dus echt waar is, hahaha – waarom niet eigenlijk?

 36. 55

  “Ik durf te wedden dat ‘t sociaal-economisch met een paars-plus kabinet guurder was dan met dit kabinet.”

  Mwoah, de zorg zou denk ik met Paars+ wel beter af zijn geweest. PGB, eigen bijdrage GGZ, zou met Paars+ denk ik niet gebeurd zijn, evenmin als de besparingen op het speciaal onderwijs en de bezuinigingen op het OV. Maar de echte ellende moet nog komen, op prinsjesdag. Dan gaat de handschoen echt uit, ben ik bang.

 37. 56

  Omdat alle Europese landen samen een pakket op tafel leggen en alle andere landen dus moeten instemmen met het onderpand van Finland. Wat dus niet gaat gebeuren.

  En daarnaast, een cash onderpand… Je leent dus iemand een miljoen en van die miljoen stort je bv de helft op je eigen rekening als ‘onderpand’. Dan kun je dus net zo goed 5 ton lenen aangezien het cash is wat Griekenland nodig heeft. Dat ‘onderpand’ is een wassen neus. En het gaat er ook nog eens niet komen.

 38. 57

  En natuurlijk het sociaal-maatschappelijke klimaat, dat onder Bruin I behoorlijk gepolariseerd en verziekt is. Hierboven viel al even de term landverrader. Linksen en allochtonen zijn verdacht, en de afrekening is aanstaande, zo lijkt het wel.

 39. 58

  @ 56

  nederland heeft zitten slapen tijdens de onderhandelingen. Onderpand is onderpand en als nu het kabinet zit te mekkeren, dan hadden ze beter onderpand moeten definieren tijdens de onderhandelingen. De sukkels zijn de Nederlanders en niet de Finnen. Rutte weet waarschijnlijk niet eens wat collateral betekent.

 40. 61

  @60 )- 1 miljard- / 1 miljard met rente.?

  als de finnen dat niet krijgen valt de finse regering,valt het europese noodfonds, valt de nederlandse regering;en de rest van de helige banken bedrijven politici 3 eenheid…die van europa 1 gokhal en pyramide maken; het beste eruit willen slepen;zich verrijken over lijken.

  Ondertussen likken de speculanten hen vingers af; elke dag,xtra, geklungel levert hen miljarden xtra op…

  so lets go.

 41. 62

  60 Een door een overheid opgelegde slechte lening. Precies het soort dat heeft geleid tot de vorige financiële crisis. Was het toen de Amerikaanse overheid die de banken dwong, nu is het de EU die nationale regeringen dwingt.
  Zelfde principe, zelfde resultaat. Alleen op veel grotere schaal.

 42. 63

  Stel, ik leen van Simon Rozendaal 100 bananen en een maand later geef ik hem 100 rotte bananen terug. Die bananen heb ik tijdelijk een groep apen voorgehouden zodat die deden wat ik wil. Ik bereik mijn eigen doelen en Simon en de apen laat ik verrotten. Wel verwacht ik ooit dat Simon en de apen voor mij zullen opkomen want daarvoor waren we toch eendrachtig?

 43. 64

  @62 – Je schreef:”Het onderpand is natuurlijk even groot als de lening. Anders is het geen onderpand.”

  Theoretisch kan de waarde van het onderpand groter of kleiner zijn dan de lening. Als het onderpand kleiner is dan de lening, dan zou je kunnen spreken van “een door een overheid opgelegde slechte lening”, maar een onderpand blijft een onderpand heten.

  Of heb je daar een andere naam voor?

 44. 65

  Als de finnen het wel krijgen, wil elk land dat; en hebben we voorlopig ook helemaal geen deal; maar nog grotere puinhopen.
  En als ze het niet krijgen valt de finse regering (zelfde positie als holland met onze pvv) En gaat de deal ook niet door./..

  Dus waar staan we nu precies t.o.v pakweg 3 maanden geleden?
  Ons graaigedrag over grenzen;griekenland en hen cultuur metteen ook maar in de uitverkoop;
  eilandje hier, haventje daar,staatsbedrijven privatiseren; en een schuld wat met die rente
  en toenemende arme bevolking; grote krimp, veroorzaakt;en er dus simpelweg niets terug te betalen valt.

  Ondertussen……

  ja ondertussen wat eigenlijk; staan velen regeringen op instorten;
  of dat nu om griekenland is;includo hen eigen regering, of spanje…
  Of holland; we lijken te staan of vallen met de euro crisis en ” onze arme broeders”

  Hoewel Holland de grootste hypotheek rente schuld PP heeft van de hele wereld; en deze crisis een PURE krediet huizenmarkt ,banken ,graai, instituties, crisis is;en blijft.

  IIg naar ik begrepen heb; zou de bijdrage van de finnen 1.4 miljard zijn….en hen ” onderpand” ha ha; de moeder van verhagen…
  Ik bedoel 1 miljard ,met rente….

  Dus kom je ongeveer in de balans…op 0 uit.Buiten natuurlijk wat er nog meer te graaien valt, te speculeren, uitmelken en bezuinigen…bij de hardwerkende, onschuldige aan elke crisis zonder ooit een hypotheek of dollar geleend. geen geld uitgeven wat je niet hebt; op de lagere school…i.p.v rekenles….Want zelfs het niveau taal en rekenen is; bij ” onze ;eiders” bar en boos.
  En overal en slaatje uit willen slaan;graantje meepikken;en de een zijn dood, is de ander zijn….

  helpt ook niet echt mee aan structurele, hervormingen;en duurzame oplossingen; zolang de mentaliteit verrot is…dweilen we nog gezellig,jaren voort, met allen kranen open.

  En daar verdienen mensen een grof salaris mee; en voor elke mislukking een dikke bonus en gouden handdruk…Leuker kunnen we het niet maken; en makkelijker; hebben we het al; gemaakt; zakken te vullen en misdadigers en onverantwoord gedrag; te spekken en belonen.

  Waar zal dat toe leiden; een nieuwe episode in de ” westerse beshaving” die van zelfgenoegzaamheid en obstesias,uit zijn voegen is gegroeid,en bijna barst.
  Nog 1 after 8 tje , erbij…….en ….Ploef ,ploft allen volgevreten,inhalige hebzucht; als een suikerspin in elkaar..

  Hoe langer dat duurt,hoe meer dat kost (en helaas niet alleen ons geld/bezittingen/overvloedt, etc)

 45. 66

  Kan het niet zo zijn dat Wilders wel een keer gelijk heeft en we het niet willen toegeven ? Zie mij zelf al aankomen bij de ABN en vragen om 200K zonder onderpand en beloof het met door heel lief te kijken het na 5 jaar terug te geven.

  Finland, Go !!!

 46. 67

  @66 Die eeuwige vergelijking tussen de rijksbegroting en het huishoudboekje van Henk&Ingrid is zelden relevant.

  In dit geval: de bank leent jou geld om daar zelf rijker van te worden. Ze moeten hun onkosten terugverdienen, het risico op wanbetalen afdekken en winst maken.
  De lening aan Griekenland is een investering om de Griekse en Europese economie aan de gang te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren