Rutte: eerst werk zoeken voordat je een uitkering aanvraagt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie niet binnen een week naar het UWV gaat verliest het recht op een WW uitkering. Dus als het nu toch even niet lukt met dat werk vinden binnen een maand kost dat advies een hoop geld.

Maar dat was Rutte vast even vergeten.

Open artikel

Reacties (38)

#1 Prediker

Wie niet binnen een week naar het UWV gaat verliest het recht op een WW uitkering…

Zijn dat nieuwe regels? Want in 2014 kreeg je als je met terugwerkende kracht een WW-uitkering aanvroeg gewoon een strafkorting van 25%.

#2 Dante

Op zich niets mis mee dat je je binnen een week bij UWV meldt… voor een WW uitkering dan, met solliciteren alleen betaal je niet je maandelijkse rekeningen.

#3 Niet JeZus

@1: Wat jij zegt klopt.

Wat is de VVD ook een misselijke partij met dit soort goedkope kletspraatjes.

#4 frankw

Ik ben blij dat Rutte c.s. vanaf nu eerst werk gaan zoeken na verkiezingen in plaats van aanspraak te maken op hun riante wachtgeld.
Oh wacht, het is wel de VVD (de anderen zijn de profiteurs).

#5 jaap-d

Ach, die Rutte. De mensen die bij hem waren hadden vast en zeker allemaal werk. Voor elke 7 werkelozen is er slechts 1 baan. Laten we die andere 6 maar eens fatsoenlijk behandelen.

#6 Henk van S tot S

@5:
Inderdaad, die Rutte toch:

Hij kletst, niet gehinderd door kennis van sociale wetgeving/regels, als gebruikelijk uit z’n nek.

#7 Schoffel

Dat Rutte (bewust) leugens verkoopt is als vanouds en zal niemand meer verbazen. Wat mij nog steeds verbaast is dat de VVD in diverse peilingen (en niet alleen in die van Maurice de Hond) de grootste partij is en blijft. Dat oudgeld speknekken en domme, arme sukkels die nog steeds denken dat ze ooit rijk gaan zijn zo achter de VVD blijven staan, is niet zo vreemd, maar juist hele volksstammen die beter zouden moeten weten (zoals bijvoorbeeld MKB’ers, zzp’ers en doorsnee werknemers -iedereen die geen bedrijf heeft en in loondienst werkt- die nog steeds denken dat de VVD er voor hen is) blijven keer op keer die volksverlakkers trouw. Wil je dan zo graag genaaid worden of trap je echt steeds weer in die vreselijk doorzichtige leugens van dat rapalje?

#8 Joop

Beetje jaloers Schoffel? Wat hebben de linkse partijen de mensen te bieden. Ze geven al het geld aan ontwikkelingssamenwerking, asielzoekers, en willen de grenzen niet sluiten. Daarnaast eurofielen. En ontzettend veel geld naar milieu, en dan mag je dat of dit niet meer, betutteling. Plus een huis kopen is onmogelijk geworden want de linkse partijen willen afschaffen hypo renteaftrek.

Komt nog bij dat het draaiers zijn, onbetrouwbaar, niet realistisch, graaiers en profiteurs?

Veiligheid een hardere aanpak is wat mensen aanspreekt. Het moet maar eens afgelopen zijn met die taakstraffen voor bejaardenverkrachters.

En de werklozen zijn al lang genoeg gepamperd, laat ze maar eens wat doen.

Defensie is belangrijk, want straks telt NL helemaal niet meer mee.

Er moet meer economisch worden gedacht, dan doen we wel weer lief tegen elkaar, niet omgekeerd. De welvaart gaat voor het welzijn. Eerst verdienen, dan uitgeven.

#9 McLovin

@8: Mooie serie argumenten, ga je ze ook nog onderbouwen met harde data & cijfers? Of blijft het een beetje bij stamkroeg-borrelpraat?

#10 Joop

Dank u wel voor de complimenten. Ik zie inderdaad bij iedereen uitvoerige onderbouwingen van de argumenten.

Het zijn redenen waarom mensen op de VVD stemmen, en niet op een linkse partij. Dat heeft kortom met de verwachtingen te maken, vertrouwen dat de eigen portemonnee niet teveel wordt geschonden (belastingverhogingen bij de hardwerkende Nederlanders tot meerdere vreugd van gepamperde nietsnutten), realistisch toekomstbeeld, en niet teveel dromen. Dromen over een vrede op aarde (iedereen lief tegen elkaar is een utopie), dromen over stijging wereldzeeën (twee cm, daar ga je pragmatisch mee overweg, dus bijv. dijk verhogen) en eerst voor jezelf zorgen en dan voor de ander. Je leeft tenslotte niet voor de ander.

#11 Cheradenine Zakalwe

@8: ¨Plus een huis kopen is onmogelijk geworden want de linkse partijen willen afschaffen hypo renteaftrek.¨

Nou kun je het IMF toch moeilijk een linkse partij noemen, lijkt me: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/28/imf-kabinet-moet-hypotheekrenteaftrek-beperken/

Verder hebben dit soort onbenullen geen idee wat het is om werkloos te zijn, of zelfs maar te solliciteren.

#12 Joop

@11.

Ik denk dat Rutte (oud-ss-er aso zaken) prima weet hoe het er aan toe gaat bij mensen die werkloos raken en in de ww gaan. Ze leggen zich er te snel bij neer, ze gaan te snel zitten op de bank, ze gaan te snel zielig doen, terwijl je door moet gaan, de moed niet opgeven, want anders raak je mentaal zwak. Met de nodige gevolgen van dien. Loopt je partner weg, raak je aan de drank, kom je kortom in de vicieuze cirkel.

Onze premier wil ons daarvoor behoeden en zeggen dat we sterk moeten zijn en blijven, ook in moeilijkere tijden. En niet moeten zeggen dat het normaal is om het handje op te houden.

#13 Joop

http://www.dewerkmarkt.nl/terughoudende-aanpak-re-integratie-door-uwv-bevordert-langdurige-werkloosheid/?utm_source=ReviveOldPost&utm_medium=social&utm_campaign=ReviveOldPost

Zie je wel, het uwv is te zacht, langdurige werklozen krijg je vaak met de zweep nog niet aan het werk. En dan moet er maar een basisinkomen komen. Hoeven ze helemaal geen verplichtingen meer.

En dan de schuld geven aan het uwv, eigen verantwoordelijkheid is een onbekende term. Dat is wat Rutte bedoelt. Doe zelf wat, geen afwachtende houding, niet rusten en alles over je heen laten gaan.

#14 McLovin

@13: ”
DeWerkMarkt.nl
Platform voor succesvol ondernemen in de markt van reïntegratie, participatie, mobiliteit, verzuim én vooral werk.
” hehehe eeen beetje Wij van WC eend hebben nu bewezen dat een WC pot die lang niet met WC eend gereinigd is vies wordt Zie jewel U moet WC eend kopen….

#15 McLovin

@10: Precies mijn idee bij de gemiddelde VVD-stemmer: egocentrische, materialistisch ingestelde betweters die totaal doorgeslagen zijn in het individualisme, en geen gemeenschapszin hebben en alleen oog hebben voor hetgeen de media en de marketing over hun heen spuugt aan propaganda. KOPEN KOPEN KOPEN, BEN TOCH GEEN DIEF VAN MIJN EIGEN PORTEMONNEE!.

Feiten doen er niet toe, wetenschap is maar een mening en de eigen mening is een absolute waarheid die op recepties, borrels en verjaardagsfeestjes maar al te graag geventileerd wordt.

#16 Schoffel

Ik twijfel. Joop is denk ik geen oudgeld speknek, en geen MKB’er of zzp’er. Dan is hij of een werknemer die graag genaaid wil worden of een arme sukkel die ooit nog meent dat hij rijk gaat worden (en dan pas interessant wordt voor de VVD). Totdat hij ontslagen wordt natuurlijk, dan is hij de eerste in de rij bij de UWV.

En grappig dat kritiek op de leugens van de VVD steevast en doorzichtig wordt afgedaan als jaloezie. Waarop jaloers, Joop? De klinkklare leugens, het bijzonder oppervlakkige, materialistische wereldbeeld van de VVD of op jouw extreem naïeve goedgelovigeheid in de typische VVD-fabeltjes?

#17 majava

@11: hier bij mij in Finland gaat de hypotheekrente-aftrek er met het nieuwe, rechtser dan ooit, kabinet helemaal aan. Was ooit 100% aftrekbaar. Nu geloof ik 65% en de nieuwe club die aan de slag gaat wil het afbouwen tot 0%.

#18 Henk van S tot S

@8 :

Plus een huis kopen is onmogelijk geworden want de linkse partijen willen afschaffen hypo renteaftrek.

Noem eens een handvol landen, met ruimere hypotheekregels als Nederland ;-)

N.B.
Heb je de prijsstijging van de huizen sinds de “ruimere regels” al eens goed bekeken?
Nederland hoort echt bij de kampioenen.

Allemaal het gevolg van de banken, projectontwikkelaars en de al dan niet omgekochte “grondprijsambtenaartjes”.

M.i., zijn VVD-stemmers niet solidaire egoïstische “ikke-ikke….mensen” of gewoon domme lieden ;-)

#19 Olav

@17:

@11: hier bij mij in Finland gaat de hypotheekrente-aftrek er met het nieuwe, rechtser dan ooit, kabinet helemaal aan.

En welke argumenten noemt dat rechtse kabinet daar bij? Daar kunnen rechtse lieden hier dan misschien wel iets van leren.

Ik zou wel wat fiscaalconservatieve, vrijmarktliberale argumenten kunnen verzinnen. O.a. inmenging van de staat in de markt (en daarmee marktbederf, prijsopdrijving) en riskante stimulering van schulden.

#20 zazkia

Allerlei juridische misverstanden hier:
Het UWV:

Wanneer moet ik een WW-uitkering aanvragen?
Wordt u binnenkort werkloos? Vraag dan binnen 1 week na uw eerste werkloosheidsdag een WW-uitkering aan. U heeft hiervoor een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Houd er dan rekening mee dat de aanvraag van een DigiD 5 dagen kan duren.

Wat gebeurt er als ik te laat een WW-uitkering aanvraag?
Als u later dan 1 week na de eerste dag dat u werkloos bent, een WW-uitkering aanvraagt, heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt dan dan tijdelijk minder uitkering.

http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/wanneer-moet-ik-een-ww-uitkering-aanvragen

En dat is een vertaling van
artikel 26 van de Werkloosheidswet

Artikel 26

1. De werknemer is verplicht:
[…]
b. binnen één week na het intreden van zijn werkloosheid bij het UWV een aanvraag om een uitkering in te dienen;

Dat is dus de wet en Rutte wordt geacht die te kennen. De kamer en de burger verkeerd informeren. Foei.

#21 Joop

Ook interessant:

http://www.vvd.nl/nieuws/479/de-speech-van-halbe-zijlstra#lezen

Mark Rutte bedoelde voor de minder geïnformeerde: zorgen voor jezelf en geven om een ander en krijgen wat je verdient.

#22 Vipsania Agrippina maior

Rutte kent die wet prima. Hij bevindt zich gewoon in een riante positie en kan dan even de onderbuik kietelen. Wint hij alleen maar mee. Geconfronteerd met de feiten hoeft hij alleen even verstrooid doen “oh dat bedoelde ik zo en zo, de hardwerkende Nederlander…blabla…de hardwerkende Nederlander.” Misschien binnenkort even aanvullen met zoiets dat je je uitkering ook kunt crowdfunden. Einde verhaal.

#23 Joop

Gelukkig dat Emile Roemer het altijd zo mooi kan zeggen, totaal niet geloofwaardig meer is. Als je zijn partijgenoten ziet in Amsterdam op het pluche, dan zijn ze tegen hun eigen achterban (grotendeels uitkeringstrekkers) helemaal niet zo aardig: dwangarbeid, bejegening, etc. alles gaat gewoon door.

#24 Henk van S tot S

@21:
Waarom moet men gaat opzoeken wat Rutte bedoelde?

Iemand (en zeker een premier) die zich richt tot een grote groep mensen, dient duidelijk te zijn.
“Eenvoud is het kenmerk van het ware”

Maar goed, je hebt weer een “kul-bericht” geplaatst!

N.B.
Waarom reageer niet op de opmerkingen die je kreeg in #11 en #18 over je “hypotheek-opmerking” in#8 ?

Ben je de draad soms kwijtgeraakt ;-)

#25 willem visser

Op hetzelfde congres had de grote Friese denker en duivensportliefhebber H. Zijlstra nog het volgende te melden: “De zekerheid die een vast contract lijkt te bieden, is vooral een schijnzekerheid. Ontslag is vaak toch onvermijdelijk als je bedrijf in de problemen komt.”
Dit noemen ze filosofie van de open deur.
Een oplossing had onze grote denker ook: “Doordat mensen als zzp’er aan de slag gaan, hebben ze een baan, hebben ze een inkomen. Dat gaan we hun niet afnemen. In de huidige starre arbeidsmarkt zijn zzp’ers niet een probleem, maar de oplossing.”
Klopt. Alleen is die oplossing vooral gunstig voor de werkgever en niet voor de zzp’er die, als datzelfde bedrijf in de problemen komt, geen beroep kan doen op WW en direct mag gaan ‘genieten’ van de Bijstand.
Dit noemen ze praktijk van de open deur!
Waarom hoor ik de VVD nooit iets zeggen over de noodzaak om aan die flexibele arbeidsmarkt ook sociale regelingen te koppelen die al die flexibele arbeidskrachten als het nodig is een fatsoenlijk sociaal vangnet bieden zonder een straffende staat of betuttelende gemeente, dwangarbeid en stigmatisering?

#26 Toko Senang

@18: met ruimere hypotheekregels DAN Nederland. Graag meer geld naar goed onderwijs, geen kunst, geen gribus, maar taal en rekenen .

#27 Toko Senang

@25: Ik neem dan ook aan dat Halbe Z na zijn kamerperiode geen gebruik zal maken van zijn wachtgeld, maar de koe bij de horens vat, de duif bij de vleugels, en als ZZP’er begint.

#28 Christian Jongeneel

In dezelfde speech zei Rutte overigens ook dit:

“Ik erger me er kapot aan als ze dan zeggen dat het nodig is, omdat ze in het buitenland zo veel geld kunnen verdienen. Dan denk ik: ga dan, toedeledoki!”

Dat is ook wel weer opmerkelijk.

#29 Henk van S tot S

@26: en @27:

Goed zo meester!

Maar dan ook “dan” i.p.v. DAN.

N.B.
Wat denk je dat er gebeurt, indien je jouw bijdragen door een “idioom/punctuatie-checker” haalt.

Mocht je ooit duiven gaan houden: “pak ze dan onder de vleugels” en probeer ze niet te veranderen in niet bestaande gevleugelde uitdrukkingen.
;-)
Je waardering HalveZool deel ik.

#30 willem visser

@28: Zo opmerkelijk vind ik dat niet.
Is toch vooral voor de bühne? In datzelfde stuk wordt verwezen naar de integriteitskwesties rond de vermeende vaandeldragers van hardwerkend Nederland. Rutte geeft het goede voorbeeld en trekt als premier het boetkleed aan; Zijlstra mag ter compensatie het harde rechtse geluid laten horen.
Duidelijke rolverdeling in een politiek toneelstukje.

#31 Joop

@25.

Dat is nog de erfenis van de vakbonden: zij hebben de rechten van de oudjes behouden, in ruil voor meer flexibele regels voor de jongeren. Aardig he, die vakbonden. Dat gebeurde al eind jaren 90. Nu is het zo dat 50% van de werknemers nog steeds droomt van een baan voor het leven, tja. Jammer. Die tijd is voorbij.

#32 willem visser

@31: Ik zie niet in wat de vakbond hier nu weer mee te maken heeft. Het gaat over de VVD en de nadrukkelijk geuite wens van deze partij de risico’s van de, als ideaal voorgespiegelde, flexibele arbeidsmarkt eenzijdig bij de werknemers te leggen.
Ik stel dat, als die flexibiliteit wenselijk is, er ook iets tegenover mag staan, namelijk een stelsel van sociale zekerheid dat inspeelt op die veranderende behoeften. Niet een stelsel dat mensen betuttelt en middels dwangarbeid tot een soort paria’s maakt, omdat ze een uitkering hebben.
Daar hoor ik in VVD- en wergeverskringen niets over.
Daar lees ik in je gratuite reacties ook geen woord over.
Dat je een obsessie hebt ten opzichte van linkse partijen en – naar nu blijkt – vakbonden, zal mij verder een zorg zijn. Dat je daar bij voortduring uiting aan wenst te geven, is je goed recht, maar je gaat nergens inhoudelijk op in, anders dan met goedkope borreltafelpraat.
Ooit wel eens nagedacht over de vraag hoe die flexibele arbeidsmarkt dan gestalte moet krijgen? Welke rechten en plichten werkgevers en werknemers en zzp’ers dan hebben? Hoe we een fatsoenlijk sociaal stelsel in stand kunnen houden? In hoeverre de dwangbuis van een veertigurige werkweek dan nog, gegeven de robotisering, noodzakelijk is? En hoe we, wederom gegeven die robotisering, inhoud moeten geven aan ons werkend bestaan?
Of moeten we dan naar een toestand waarin het recht van de sterkste telt en de onderliggende partij overgeleverd is aan de willekeur van de markt en de werkgevers? In de visie van de VVD hoeft de overheid namelijk niet veel meer te zijn dan een loket en smeermiddel voor het bedrijfsleven.

#33 Dehnus

“KIJK MIJ EENS STOER ZIJN STEM VVD OF PVV!” en het “volk” doet het wel weer. Waarna de PVV een avond voor de verkiezing weer eens iets heel gemeen zegt en de meerderheid van zijn stemvee weer de VVD schuur in jaagt.

Grappig man, de Babyboomer en zijn spruitjes alliantie trappen er elke keer weer in :).

#34 Dehnus

@8: Altijd zo grappig, hele grote bek over “gesloten grensen!” en als je dan zegt dat dat niet helpt moet het “HARDER AANPAKKEN KNAL ZE MAAR AF STOP ZE IN KAMPEN!” als je danz egt dat dat wel heel erg NAZI is “GODWIN! En dan kunnen we het in de regio opvangen en beter maken!”.

Maar als je dan zegt :”Ja maar jouw groepje wil ook de ontwikkelingshulp stop zetten, dus hoe wil je dat doen dan?”. Is het “Dat wil ik persoonlijk niet hoor, daar ben ik heel erg voor”.

Maar dan komen mensen als jij, en dan loop je TOCH weer tegen de lamp ;). Face it, je bent een zuur lid van de “Spruitjes Alliantie” die denkt stoer te doen en bang is. Je bent overal bang voor, dat je centjes moet inleveren of dat je misschien iemand tegenkomt die je niet mag…..en daar maakt de VVD gretig misbruik van.

Dat je zo bang wilt leven, en je angst haat laat voeden… moet je zelf weten. MAar ga het niet brengen alsof je zo stoer bent joh, je bent maar een bange spruitjes haas :).

#35 Dehnus

@8: ALso: Bejaarden verkrachters? Kerel dat je Oma een seksleven heeft is gewoon gezond hoor, of wil je dat niet weten? Ben jij zo eentje die nooit zijn ouders naakt heeft gezien? :D

Ooh wacht, je bent zo’n Antonnetje, die zijn ouders in een tehuisje stopt en dan boos is dat het Tehuisje niet alle aandacht aan jouw ouders geeft. Ik ben blij dat mijn Oma lekker bij ons in de groep woonde, veel van geleerd, en hoef me nergens schuldig over te voelen :P.

Ook niet over haar seksleven :D, waar het wel lijkt of jij een beetje jaloers op bent ;).

#36 Dehnus

@32: Niet eens dat, de overheid moet een corrupt zooitje zijn dat alleen maar de lobbies en grootste geldschieters tegemoet komt. Kleine partijen, cooperaties en bedrijven mogen ook verrekken.

Dus nee niet eens een smeermiddel, kijk maar eens naar de Indus. Revolutie. Dat was helemaal voor de groten bedoelt en niks te maken met de kleintjes. Zelfs eigen geld mocht gedrukt worden! Waardoor de “slaaf” erm ik bedoel “sterke werknemer met genoeg rechten en vrijheid om toch zelf wat te beginnen!” aka “Een Excellent” alleen maar kon kopen bij de winkels die eigendom waren van de fabriekseigenaar en groot kapitalist.

Waarna de kerk ze natuurlijk voorhoud dat ze hun beloning later wel krijgen ;).

#37 zazkia

@28: ja das opmerkelijk. Opmerkelijk dat Rutte een kat in het nauw lijkt te zijn die zowel links als rechts wild om zich heen slaat.

-de uitkeringstrekkers hebben het gedaan
-de ww’ers die meteen hun hand ophouden hebben het gedaan
-de bankiers die graaien, hebben het gedaan
-de mensen die ergens anders meer geld verdienen en hier blijven hebben het gedaan.
-ik deed helemaal niks
-het gaat hartstikke goed in Nederland

#38 Dehnus

@28: PopiJopi uitspraak, Halbe zegt het ene Rutte komt dan over als een “Lieve aardige liberaal die er voor het echte “volk” der “excellenten” is”.

Denk je nu echt dat Rutte voor een, door wet opgelegde, maximum beloning is? :P

Nee in de jaren 50 tot 80 mochten de “excellenten” wel wat hebben, want anders gingen ze misschien wel achter de Soviets aan hobbelen, dat kon natuurlijk niet ;). Nu dat weg is, en vervangen met iets extremers dat nog minder met de “excellenten” voor heeft (lees Mafiosi regering Putin), hoeven ze daar niet meer bang voor te zijn dus kan er vol op het orgel worden gespeeld :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*