1. 1

  Sowieso een beetje holle frase. Toegegeven, daar hebben ze verkiezingen ook mee gewonnen (“De Limburgse economie kan wel wat VVD gebruiken, zeker nu”. Zeker nu, alweer?).

 2. 2

  Nou, er zijn nog al wat mensen die het vertalen als:

  ‘We gaan Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders’, en dan klinkt het heel PVV’erig, als je begrijpt wat ik bedoel.

 3. 6

  Ach, je moet wat lullen. Als veel Nederlanders dat goed in de oren klinkt, kan je het niet vaak genoeg zeggen. Grappig, dat ik nooit wat met de VVD zal hebben. Je kan net zo goed Bernard Wientjes premier maken. Komt alles goed… duhhh!

 4. 7

  “Dat prachtige land” is wel voor veel interpretaties vatbaar hoor. Zo zou het er op kunnen wijzen dat Rutte plannen heeft om België weer onder de kroon te brengen of ons Indië te heroveren.

 5. 8

  Eerst kwam Wilders in beeld met:

  “Friesland weer terug aan de friezen”
  “Limburg voor de limburgers”

  Daarna Rutte

  “Nederland voor de nederlanders”

  nog een keer Rutte:

  “Ik voel verantschap met de SGP”

  Laffe populistische retoriek. Vooral Rutte moet zich als zelf ‘liberaal’ schamen voor zulke uitspraken.

 6. 9

  Ik vind de suggestie dat Nederland nu van anderen is wel wat vreemd.
  @3: Wilders had het gisteren over Limburg teruggeven aan de Limburgers, Friesland aan de Friezen en Naderland aan de Nederlanders, maar bij hem verbaast het me niet meer.

 7. 10

  Rutte: “Er is niets meer om voor te zorgen, dames en heren, want dat prachtige land hebben we enkele jaren geleden weggegeven aan Europa, tegen uw zin, dat was ons project.”

  Vooral met politici moet je uitpraken omdraaien en kijken of dat is wat ze eigenlijk bedoelen.

 8. 11

  Wat ik eng vind is dat zo’n zinnetje een soort selffulfilling prophecy lijkt te zijn.
  ‘Als Mark het ook zegt dan mag ik dat ook wel vinden’. Mark is geen Geert. Mark zou wat mij betreft beter moeten weten.

 9. 13

  “Mark” wordt erg veel te hoog ingeschat. Alweer een stukje schade van het CDA: na Balkenende is gewoon inderdaad alles een verademing.

  Maar mensen die hun lachen nog kunnen inhouden bij de term “liberale premier” zouden zeldzaam moeten worden. Nu “Mark” aan de macht rook vond “Mark” het ineens geenszins problematisch om een rechts-conservatief te zijn. Het losjes, hint-van-atletisch, schudden met hoofd en lichaam tijdens het praten maakt van een mannenbroeder geen liberaal — het is gewoon iets dat mediatrainers onderwijzen.

  Steeds blijven horen hoe men toch anders had verwacht van “Mark” begint me te ergeren: hoeveel concrete informatie heeft een mens nodig om z’n vooroordelen aan te passen?

 10. 20

  Ach.
  Groenlinks had als slogan “Kies voor de toekomst” Waarvoor had je dan willen kiezen? Gisteren?

  Verkiezingsslogans zijn altjd ontzettende open deuren. Mensen die er op af gaan vragen erom belazerd te worden. “Hier, heeft u uw land terug. Goed van ons he” “Maar ik had het toch al?” “Detail. Weest u maar fijn dankbaar.”

 11. 21

  Rethoriek verkoopt nu eenmaal.
  Mark is niet meer dan een merk, momenteel een sterk merk, bij gebrek aan beter.

  Maar ook daar raken we op uit gekeken.
  De glans zal snel verbleken.

  Hij kent maar een enkel kunstje.

 12. 22

  @20

  “Waarvoor had je dan willen kiezen? Gisteren?”

  Iedereen die roept naar Nederland steeds verder naar de knoppen gaat zou dat waarschijnlijk wel willen. Maar zelfs in dat licht is Kies voor gisteren een matige slogan.

 13. 23

  Eerst hebben we alles verkwanseld aan de internationale aandeelhouders, de nutsbedrijven en de openbare voorzieningen vermarkt, als alles uitgewoond en gekapitaliseerd is mogen we de restjes terughebben. Dat is ons projekt.

 14. 24

  Enkele reis Havana al geboekt, piet?

  Het prachtige land is volgens Rutte en co in het bezit van de ambtenaren, de milieu-activisten, de paupers, de rozebrildragende wereldverbeteraars, grenzenopenzettende naïevisten, en die hebben allemaal beklemmende regels opgelegd, waardoor Nederlanders niet meer volop hedonistisch kunnen genieten van ons land.

 15. 25

  @ amazingamazone

  Het verkoopt. De belofte iets terug te geven wat van je gejat is werkt als een volle tiet op Henk (van Ingrid). Hmm, en smakt er maar eens lekker van mien jong. Botergoud uit grootmoeders tijd toen alles nog puur en onbezoedeld was. Mooi wikkeltje eromheen…klaar. Zo hebben ze in die reclame van Milner toch Fatima weggejorist (overigens alleen OP TV. Bedoel, dalijk gaan AL die Ali’s de ober om een kaasplankje of bitterballen met RWB vlaggetjes vragen. BLIJFT VAN ONS ERFGOED ROT OP.

  Dat Rutte in wezen niet-meer-en-niet-minder feitelijk dus ook maar gewoon een kaasboertje is.

 16. 28

  @26.

  De reformatorischen zien al een interessante scharnierfunctie voor de mannenbroeders opdoemen…

  http://www.refdag.nl/opinie/commentaar/commentaar_op_de_bodem_zitten_is_geen_reden_tot_blijdschap_1_537508

  Evenals Jan Nagel van de vijftig-plussers:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5119/Provinciale-Statenverkiezingen/article/detail/1854906/2011/03/03/50Plus-op-twee-zetels-Wij-willen-best-een-dealtje-maken.dhtml

  Al met al kan dit kabinet gewoon door, niets aan het handje.

 17. 29

  Rutte is een accountmanager: hij praat in uit het hoofd geleerde slogans, waarbij hij moeiteloos twee met elkaar conflicterende meningen verkondigt omdat ´ie nu eenmaal inmiddels iets anders aan het verkopen is.

 18. 30

  Ennn: de SGP kan, zoals het er nu naar uitziet, kiezen tussen het geven van een restzetel aan de CU, of dat niet doen, en dan valt-ie aan de PVV toe (zodat coalitie van 36 naar 37 gaat).

  (Dit alles als D66 en GL ervoor zorgen dat GL een stapje hoger op de ranglijst der restzetelkandidaten komt, wat makkelijk te doen is, zodat de PVV bungelt tussen net-wel van 9 naar 10 gaan, of niet niet. Zie http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/meerderheid-coalitie-in-senaat-vrijwel-onmogelijk/ )

  Er zijn hier vele motieven en argumenten denkbaar: stabiliteit, Christelijke partij, de SGP zou ook nog met 50Plus kunnen concurreren over de ‘sleutelpositie’. En wat als de VVD alle provincialen aan de haak slaat en een tweede restzetel bemachtigd, en is dat uit SGP perspectief juist goed of niet…

 19. 33

  @21 Dat emohoerende piratenkunstje flikt Mart Smeets al een jaar of twintig, en van hem heeft Rutte die. “Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, Nederland weer terug aan de Nederlanders.”

  En Mart Smeets nam dat walmende stokje over van types als Barend Barendse (vzmh) na hun dood, “en nu een felicitatiebelletje voor oma Haspel uit Laren van haar achterkleinzoons Nick en Simon en natuurlijk ook van de gelukkige ouders die allebei op dezelfde dag als oma hun verjaardag vieren, tingeling tingeling tingeling tingeling.”

 20. 34

  Rechts is momenteel het Nieuwe Veranderen. En links is ook nog steeds aan het Veranderen. Sukkels. Conservatief zouden ze moeten zijn.

 21. 36

  Zou Rutte bedoelen dat hij geld wil inzamelen om Arriva en RWE en al die andere buitenlandse investeerders wil uitkopen? Of zuchten wij al jaren zonder het te weten onder het juk van een buitenlandse mogendheid en gaat Prins Mark de Eerste ons als Burger Leider voor in de revolutie om ons land te bevrijden?

  De vraag is eigenlijk: Wat bedoelt-ie nou?

 22. 42

  Geachte VVD-ers,
  Graag geef ik uiting aan mijn gevoelens van grote woede over het taalgebruik van onze premier. Dat de heer Rutte in zijn overwinningsspeech spreekt over “Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders” getuigd van weinig respect en vooral kennis van zaken over hoe ons land juist nu in de wereld zou moeten staan.
  Is er iemand die mij kan uitleggen wat de heer Rutte hier mee bedoelt? U hoeft maar naar de film Sonny Boy te gaan kijken die net in première is gegaan om nog maar weer eens te zien wat domme retoriek en angst allemaal teweeg kunnen brengen. Marokkanen en de linkse grachtengordel elite zijn de voorlopig favoriete doelwitten van de heer Wilders. Er maar even vanuit gaande dat de “rechtse” grachtengordel elite zich het taalgebruik van de PVV kennelijk eigen wil maken met het waanidee daarmee het monster van domheid, angst en xenofobie te kunnen bezweren. Zonder het besef zijn/haar integriteit zoals Faust allang met huid en haar te hebben verkwanseld aan het dogma van de Angst!
  Rutte die zegt we geven Nederland weer terug aan de Nederlanders is naar mijn mening met dit soort uitspraken spreekbuis van een even domme als intrinsieke kwaadaardige stellingname.
  Met bezorgde groet,
  Stephan Brekelmans

 23. 46

  Het bericht op Twitter is afkomstig van @NLvoorNLers, die ook schrijft: ‘Nederland weer terug aan de Nederlanders! Wij laten ons niet meer gijzelen door de linkse landverraders en tuig van niet Westerse allochtonen.’

  Aldus een citaat uit een artikel van de KK van vandaag over bedreigingen aan het adres van de schrijfster Naima El Bezaz.

  Ik denk dat mark Rutte er trots op is dat er uit zijn overwinnings(?)speech geciteerd is.

 24. 48

  Overigens ben ik nog steeds op zoek naar het filmpje waarvan sprake is in #3, dat Rutte zegt dat dit kabinet “Nederland gaat teruggeven aan de Nederlanders”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren