Rusland dreigt Krim-Tataren

Aldus Trouw:

De Tataren op het door Rusland bezette Oekraïense schiereiland de Krim komen in toenemende mate onder druk te staan, zoals velen van hen al vreesden. De leiders van de oorspronkelijke bewoners van de Krim is de wacht aangezegd door Rusland, dat het schiereiland afgelopen maart annexeerde.

De door Rusland benoemde aanklager op de Krim dreigde afgelopen zondag de wettelijke raad van de Tataren – de Mejlis – te verbieden als zij zich met “extremistische” activiteiten bezighouden. En zaterdag werd Tatarenleider Mustafa Dzjemilev door een groot aantal Russische militairen, politie en oproerpolitie tegengehouden toen hij over land probeerde terug te keren naar de Krim. Dit tot woede van duizenden demonstrerende Tataren die hem wilden verwelkomen. […]

“Deze man is zonder enige twijfel geïnstrueerd door westerse inlichtingendiensten om de situatie te destabliseren”, aldus Aksjonov. “We laten niemand binnen die hier met slechte bedoelingen komt.”

Open waanlink

 1. 1

  Joehoe, Bolke! Hierheen!

  En oh ja, het Oekraïens is al afgeschaft als officiële taal, daar waar er in Oekraïne alleen maar gesproken werd over afschaffen van het Russisch.

 2. 4

  @weerbarst

  Misschien kunnen ze proberen een iets minder vruchtbare bodem te leveren voor Westerse infiltratie, je weet wel, voor de inwoners zorgen ipv. ze bang maken voor hun eigen regering…

 3. 5

  @Derpjan

  Het westen, met name USA is begonnen, en nu zal het spel uitgespeeld moeten worden. Ben het er verder wel mee eens dat Rusland die Tataren gelijkwaardig moet behandelen wanneer de dreiging over is.

 4. 6

  Hoewel symbolisch is dit toch ook een intentie verklaring;

  ‘April 21, 2014 Russian President Vladimir Putin has signed a decree officially rehabilitating the Crimean Tatars and other ethnic minorities on the peninsula, who were deported en masse in 1944 by Joseph Stalin because many of them collaborated with Nazi invaders.

  “We must make sure that as part of Crimea’s integration into Russia, Crimean Tatars are rehabilitated and their historic rights restored,” the Russian leader said during an official meeting in Moscow. ‘

 5. 7

  Russia to Crimean Tartars: You’re Either With Us, Or Against Us

  http://www.eurasianet.org/node/68346

  Krimtataren auf der Flucht im eigenen Land

  http://www.welt.de/politik/ausland/article127659418/Krimtataren-auf-der-Flucht-im-eigenen-Land.html

  FSB Says Crimean Tatars Must Submit to Russian Rule, Face Prison, or Risk ‘Disappearance,’ Cemilev Says

  http://www.interpretermag.com/fsb-says-crimean-tatars-must-submit-to-russian-rule-face-prison-or-risk-disappearance-cemilev-says/

 6. 8

  “Ukraine fails to pay its April gas bill

  Gazprom says Kiev has failed to pay its mounting gas bill, which now has hit $3.5 billion. This means that in June Ukraine might receive Russian gas only on the condition of advanced payment.

  “The deadline has passed, no payment has been received,” said Sergey Kupriyanov, the company’s representative. Earlier the company said that if the deadline was not met, Gazprom would issue an advance bill for June gas supplies on May 16. “

 7. 9

  de oorspronkelijke bewoners van de Krim

  Tataren stammen af de Mongolen en andere proto-Turkse volkeren, de oorspronkelijke bewoners van de Krim zijn door hen als slaven afgevoerd. Oekraïne en Rusland hebben eeuwen te leiden gehad onder rooftochten van Tataren.

 8. 10

  @9: Klopt op zich aardig, maar de relevantie van de tweede zin is nogal twijfelachtig. Verder is in een ver verleden bijna elke oorspronkelijke bevolking wel uitgemoord, tot slaaf gemaakt of verjaagd.

  Punt is dat de Tataren in ieder geval in de Krim woonden voor de Russen ernaar toe kwamen en hen deporteerden. De laatste deportatie stamt nog van behoorlijk recente tijden (er leven nog Tataren die gedeporteerd zijn, al is bijna de helft van hen binnen drie jaar na de deportatie aan honger, ziekte en ontberingen omgekomen). De helft van de overlevende Tataren en hun kinderen/kleinkinderen, leven nu nog in ballingschap in Oezbekistan en de andere helft is voor het overgrote deel pas sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op eigen houtje kunnen terugkeren.

  De behandeling door de Russen ligt de Krimtataren dus nog fris in het geheugen. Om dan met het argument aan te komen dat de Krimtataren meer dan twee eeuwen geleden aan rooftochten onder Oekraïners en Russen (in die tijd beiden zelf ook niet vies van rooftochten) deden is wat mij betreft hypocriet voorbij.

 9. 13

  @6: intentieverklaringen van Vladimir “wij trekken de troepen terug van de grens” Poetin.

  Je moet wel heel erg je best doen om nog wat positieve kersen te vinden, niet?

 10. 14

  @12. Stalin heeft toch ook tijdens WO II zeker 650.000 Wolga-Duitsers laten deporteren om hiermee te verhinderen dat ze met Hitler en de nazi’s gingen collaborateren? En lang niet alle Krim-Tartaren waren per definitie nazi-collaborateurs. Maar ik weet toch heel zeker dat zowel de Krim-Tartaren, Wolga-Duitsers, Oekraïners, Balten, Wit-Russen, Kozakken e.v.a. niet-Russen het in hun hart geweldig vonden toen ze op 5 maart 1953 vernamen dat de besnorde Georgische psychopaat (en hun aartsvijand) op een gruwelijk wijze einde aan zijn einde kwam en misschien zelfs was vermoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren