Rusland dreigt gaskraan naar Oekraïne vandaag dicht te draaien

De Volkskrant:

Het gasoverleg tussen Oekraïne en Rusland heeft vannacht niets opgeleverd. Oekraïne en Rusland zijn het niet eens geworden over de prijs van het Russische gas en de afbetaling van de gasschuld. Als Oekraïne voor vanochtend 8 uur (lokale tijd) niet de helft van de openstaande gasrekening van 4 miljard dollar heeft betaald, dan wordt de gaskraan dichtgedraaid.

Dat meldden Russische media op gezag van een woordvoerder van Gazprom. Het stopzetten kan ook invloed hebben op gastoevoer naar Europa.

UPDATE: En de Russische gasleveranties aan Oekraïne zijn inmiddels gestopt.

Open waanlink

 1. 3

  Ik begreep dat Rusland aan Oekraïne 1/3e hogere prijzen vraagt dan aan EU-landen. Misschien kunnen we gas gaan doorleveren tegen een kleine meerprijs? Of sluit .ru dan ook de EU af?

 2. 7

  @3: sommige Europese landen betalen een lagere prijs aan Gazprom, vaste klantenkorting of een langlopend contract afgesloten toen de gasprijs vrij laag was.
  Andere landen hebben minder geluk en betalen min of meer dezelfde prijs als nu van Oekraïne gevraagd wordt.
  zie hier

  Misschien kunnen we gas gaan doorleveren tegen een kleine meerprijs? Of sluit .ru dan ook de EU af?

  Dat kan.
  We kunnen ook Nederlands gas gratis weggeven aan de arme Oekrainers. Maar ik denk dat daar geen draagvlak voor bestaat.
  Als we Griekenland al niet willen helpen, waarom dan wel Oekraïne?

 3. 8

  @7: Een kleine meerprijs betekent dat we aan de “hulp” verdienen. Zou daar geen draagvlak voor te vinden zijn?

  Verder: Hoe zit het met de landen downstream van Oekraïne? Als ik me niet vergis is zo’n beetje de hele Balkan en Zuid-Europa afhankelijk voor gas van pijpleidingen die door Oekraïne lopen.

  @3 en @4: Je weet best dat er nog wat dingen spelen. Zo kreeg Oekraïne korting op de prijs, vanwege de lease van de haven Sebastopol door de Russen. Omdat Rusland dat nu als eigen bezit beschouwt, is die korting eenzijdig opgezegd. Overigens is de Krim ook bijna volledig afhankelijk van Oekraïne waar het de gaslevering betreft.

 4. 9

  Heeft Rusland ook betaald voor de annexatie van de Krim? Nee? Dan zijn er nog meer rekeningen te vereffenen. De nu uitstaande rekening zal tenminste ten dele ten bate zijn geweest van dat gebied lijkt me.

 5. 10

  “Heeft Rusland ook betaald voor de annexatie van de Krim?”

  Haha die is goed! Wat denk je zelf? Ik geef net in #8 aan dat die annexatie van de Krim juist voor Rusland aanleiding was om te stoppen met het betalen voor de lease op de faciliteiten die ze aldaar gebruiken. Overigens denk ik dat de waarde van het ingenomen vastgoed, infrastructuur, de Oekraïense vloot (die hebben de Russen namelijk ook voor het overgrote deel ingepalmd) en staatsgronden een veelvoud is van de achterstallige gasrekening van Oekraïne. Punt is natuurlijk dat Rusland met terugwerkende kracht ineens niet meer erkent dat die ooit rechtens aan Oekraïne hebben toebehoord (ondanks dat het in het verleden verdragen heeft getekend die het tegendeel beweren).

 6. 11

  Ter vergelijking: in Groot-Brittannië is de gasprijs voor consumenten meer dan verdubbeld tussen 2005 en 2014.

  [img]http://cassandraclub.files.wordpress.com/2014/05/schermafbeelding-2014-05-19-om-17-35-43.png?w=425&h=325[/img]

  In de komende 10 jaar zal die prijs nog eens verdubbelen.. finite resource, limits to growth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren