Rusland behoudt zich het recht voor in te grijpen in Donetsk

Zo bericht het NRC.

Moskou behoudt zich het recht voor in te grijpen in Donetsk. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland vanochtend op zijn website. De verklaring volgt op de confrontaties gisteren in de oostelijke Oekraïense stad Donetsk, waarbij zeker een dode viel.

Het ministerie schrijft zich bewust te zijn van haar “verantwoordelijkheid” voor het leven van Russische burgers in Oekraïne, en overweegt daarom in te grijpen als het daar verder uit de hand loopt.

Een nieuwe opmaat voor verdere escalatie of wisselgeld voor de Krim?

Open waanlink

 1. 3

  @1:
  Lees eens hoe de CIA in 1953 de coup in Teheran pleegde, waarbij de democraat Mossadeq weg werd gestuurd.
  Aan die coup danken we het Islamitisch fundamentalistisch bestuur in Iran.
  Is niet het gezegde dat in liefde en oorlog alles geoorloofd is ?
  Zou zonder de EU schreeuwers Verhofstadt en Van Baalen, en VS toezeggingen, deze situatie ook zijn ontstaan in de Ukraine ?
  Als ik Putin was deed ik, denk ik, precies wat hij nu doet.
  Ik ben ook geen zelfmoordenaar.

 2. 4

  Het verdrijven van de corrupte Janoekovitsj was met of zonder van Baalen en Verhofstadt doorgegaan. Je dicht wel heel veel macht toe aan die twee bureaucraten als je denkt dat die grijze muizen door op een podium wat te roeptoeteren het verjagen van een corrupt despoot kunnen bewerkstelligen.

  Janoekovitsj was bezig de soevereiniteit van zijn land aan Rusland te verkopen. Hij verlengde de lease van de basis op de Krim voor zo’n 30 jaar (!), stond toe dat er in die basis 25.000 Russische soldaten mochten zitten en maakte zijn land enorm afhankelijk van Rusland, de traditionele vijand van Oekraïne, door voor enorme leningen te tekenen. Oekraïne duwde hij zo steeds verder richting een Russische tolunie. Het resultaat van Janoekovitsj’ beleid zou geweest zijn dat Oekraïne definitief een Russische vazalstaat zou zijn geworden; en wat Russische overheersing betekent kwamen de Oekraïners tijdens de Holodomor wel achter. En toen na het verdrijven van Janoekovitsj Oekraïne niet meer naar de pijpen van Rusland dreigde te dansen, werd Poetin bang voor zijn macht en viel hij binnen met zijn leger. Best vreemd dat door sommige Poetin als de grote held wordt gezien.

  Ach, Poetins acties laten zien dat we ‘the end of history’ nog niet bereikt hebben, en waarschijnlijk ook niet gaan bereiken. Het zou me verbazen als Poetin het de komende jaren bij de Krim gaat laten. Een paar andere landen hebben ook nog een grote Russische minderheid en een hoop op een terugkeer van een machtig Russisch Rijk is er zeker in Moskou. Dat wordt dus oppassen geblazen.

 3. 6

  Two people were killed overnight in Ukraine’s Kharkov, where gunmen from the radical Right Sector movement attacked self-defense activists and took hostages. Police eventually detained the armed people and the hostages were released.

  The armed group barricaded itself inside the local headquarters of Right Sector, from where it was shooting and throwing flash grenades and Molotov cocktails at Kharkov anti-Maidan activists who gathered outside.

 4. 8

  Berichten van Russische inval in de Oekraïne buiten de Krim:

  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-26-has-the-war-already-started/

  Ministry of Foreign Affairs of Ukraine:

  http://mfa.gov.ua/en/press-center/news/19559-zajava-mzs-ukrajini-u-zvjazku-z-visadkoju-15-bereznya-desantu-zbrojnih-sil-rf-v-khersonsykij-oblasti

  De VN:

  China is very sensitive to the issue of territorial integrity because of Tibet and other restive areas, and China’s U.N. Ambassador Liu Jieyi reiterated Beijing’s support again Thursday for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, and for not interfering in other countries’ internal affairs.

  http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/03/15/russia-vetoes-un-resolution-crimea/6456495/

 5. 16

  @14: Hans, ik kan er alleen naar gissen maar ik denk ik het eerlijk gezegd niet. Ik vind het ook niet zo interessant. Net zo min als wie er belang heeft bij een annexatie van de Krim, een Ukraine dat naar Rusland of juist naar de EU toe kruipt, of hoe een eventueel militair conflict zal verlopen.

  Al iets meer interessant wordt het als we gaan praten over welke strafmaatregelen beide partijen op economisch gebied kunnen of gaan nemen en wat voor uitwerking dat heeft.

  Maar wat verreweg het meest interessant is, zijn de gevolgen voor de mensen die in Ukraine leven. Hoe zij er over denken, wat zij willen en waarom. Ik vind het eerlijk gezegd schaamteloos dat voor sommigen dit conflict alleen leeft omdat zij denken dat een Ukraine in de EU-sfeer ze geld gaat kosten.

  Misschien niet schaamteloos, maar wel onoordeelkundig is het om jezelf te informeren met behulp van bronnen waar je van zou moeten weten dat ze subjectief zijn.

 6. 17

  @16: there will be a future, ook voor de mensen in de Oekraïne. Het heeft zo weinig zin om je zorgen te maken en doem te gaan voorspellen.
  Ik hoop dat de boeren gewoon blijven zaaien en oogsten en dat de bakkers brood blijven bakken.
  Geld kun je niet eten.

 7. 20

  @17: Hans je spreekt jezelf tegen. Je gaat iets linken over een aanslag op een gasleiding met de opmerking “stel je voor…” en in je laatste commentaar zeg je dat het geen zin heeft om zorgen te maken en doem te voorspellen. Leg eens uit?!

  Dat kan alleen maar niet in tegenspraak met elkaar zijn als je vindt dat het opblazen van een gasleiding vermakelijk is. Best wel ziek.

 8. 21

  @20: goed gevonden, die tegenspraak. Je bent echt hardstikke slim, majava.

  Het opblazen van een gaspijpleiding kan een flinke escalatie betekenen.
  Het is een ideale falseflag-aanval.
  Er zijn vast een heleboel zieke geesten, die dit al bedacht hebben.
  Ik vind het niet vermakelijk, maar ook niet iets om je zorgen over te maken. (zie #17)
  Ik wijs op de mogelijkheid dat zoiets de komende weken kan gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren